maanantai 31. elokuuta 2015

mitä juoksijan päässä liikkuu?

R: Luin vähän aikaa sitten tutkimuksesta, jossa oli tutkittu, mitä maratoonareiden päässä liikkuu juoksun aikana. Tulos ei ollut kovinkaan yllättävä, yleensä juoksijat miettivät sitä juoksua. Mä aloin miettiä, mitä mun päässä liikkuu juoksun aikana. Yleensä juostaan yhdessä Jennan kanssa ja hitailla peruskuntolenkeillä (ppp-lenkeillä, eli pitää pystyä puhumaan -lenkeillä) jutellaan oikeastaan koko ajan ihan kaikenlaista. Jutellaan siis ihan tavallisista asioista, työjutuista, blogijutuista, juoksusta.. Sillon aikakin kuluu yleensä nopeammin, eikä jää niin paljon aikaa ajatella oikeastaan mitään ihmeellisempää.

 photo riikka4-001_zps9zmcslkn.jpg
 photo P6078671_zps6nlfh4tu.jpg

Vauhtikuntolenkeillä, kun syke nousee ylemmäs ja koko ajan ei voi puhua, liikkuu lenkin aikana mielessä yleensä juoksemiseen liittyviä asioita. Niin hassulta kun se tuntuukin, niin useimmiten tulee mietittyä sitä juoksua, laskettua jotain kilometrinopeuksia mielessä, mietittyä kuinka pitkä matka on jäljellä jne. Tietenkin mielessä käy erilaisia ajatuksia ja juostessa saattaa yrittää keksiä ratkaisuja joihinkin arjen "ongelmiin", mutta useimmiten lenkillä mun aivot vaan tyhjenee ajatuksista. Ja oikeasti olen huomannut, että juostessa, kun ei liikaa mieti niitä ongelmia tai murheita, löytyy vastauksetkin niihin ongelmiin tai kysymyksiin kuin itsestään. Gradua tehdessä saatoin lenkillä keksiä vastauksen johonkin spss-ongelmaan, vaikken asiaa sillä hetkellä aktiivisesti miettinytkään. Nyt työhakemuksia kirjoitellessa olen huomannut, että olen saattanut lenkillä esimerkiksi luonnostella mielessäni jotain sähköpostiviestiä, jota en aiemmin päivällä saanut mitenkään järkevästi kirjoitettua. Yleensä kuitenkin nämä asiat vaan tupsahtavat mieleen sillon kun niitä vähiten miettii. 

 photo P6078679_zps8pq05u7e.jpg
Takki Haglös (saatu), trikoot Soc, kengät Nike

Aloin tätä kirjoittaessa miettiä, mitäköhän mun päässä liikkui viimeisellä puolimaratonilla. Ja en kyllä muista! Muistan vaan laskeneeni niitä kilometrejeä, pohtineeni milloin kannattaa ottaa seuraava geeli ja miettineeni sitä ihanaa tunnetta, joka tulee kun ylittää maaliviivan. Välillä saatoin myös miettiä, että minkä ihmeen takia teen tätä. Ja välillä mietin, miten siistiä on, kun pystyy juoksemaan! Ja okei, saatoin myös haaveilla niistä maalissa odottavista karkeista ;) Kaiken kaikkiaan erilaisia ajatuksia tulee ja menee, mutta yleensä maalissa tai lenkin jälkeen fiilis on sama - hitto tämä juokseminen on siistiä, koska pääsee taas juoksemaan?! :) Usein myös lenkin jälkeen kaikki ongelmat tuntuvat hyvin paljon pienemmiltä, kun ennen lenkkiä. Eli pyöri juoksun aikana mielessä mitä tahansa, yleensä lenkillä kuitenkin on sellanen terapeuttinen vaikutus!

6 kommenttia:

 1. Heh taisin täysin samalla otsikolla tehdä postauksen tässä taannoin :) hauska lukea muidenkin ajatuksia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Apua, oikeesti? :D Se oli varmaan sitten ennen kun aloin aktiivisesti lukea sun blogia, tai sitten muuten vaan olen missannut sen! Pitääkin käydä kurkkaamassa.. Ja mä kun luulin löytäneeni uniikin postausaiheen.. Vaikka ei sellaisia taida enää nykyään edes olla.

   Poista
  2. Aika idearikas saa olla jos keksii! :) Kiva vaan lukea muiden ajatuksia :)

   Poista
 2. Hah :D Reilun vuoden takainen 13km juoksu about ajatus ajatukselta: http://sannisunny.blogspot.fi/2014/04/13km-juoksu-ja-ainakin-145-ajatusta.html

  Kiva kyllä nähdä toisen "pään sisälle" myös :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahhaa, ihana postaus :D Joskus tuntuu että mun päässä ei liiku yksinkertaisesti mitään. Ja eilen lyhyellä lenkillä koko matkan: "ei saatana, kiva kun koriskausi alkoi, mutta penikoihin ja pohkeisiin sattuu, miten voin juosta reilun viikon päästä puolikkaan" :D

   Poista