tiistai 18. elokuuta 2015

minä maratonille? (ja puolikkaan tavoitteesta)

R: Lueskelin eilen postauksia Helsinki City Marathonilta (mm. Sannin ja Kantohan postaukset) ja muhun iski kamala maratonkipinä! Aloin ihan tosissani miettiä, että haluan juosta maratonin. Ennen sitä olisi tosin vielä muutama puolikas juostava. Tykkään nykyään paljon juoksemisesta ja eniten nautin pitkistä hitaista lenkeistä. Tällä hetkellä lähestyvä puolimaraton aiheuttaa stressiä siitä syystä, että olen päättänyt alittaa kahden tunnin aikatavoitteen. En tiedä onnistuuko se, mutta aikatavoite kieltämättä vie ehkä vähän iloa ja yllätyksellisyyttä treenaamisesta, kun pitäisi miettiä miten ihan oikeasti kannattaisi harjoitella, eikä aina voi vaan juosta fiiliksen mukaan. Toki juokseminen ja treenaaminen yleensäkin on itselleni mielekkäämpää, kun on selkeä tavoite mihin pyrkiä, mutta pelkään että iskee masennus jos tavoite ei toteudu ;)

 photo puhelimesta elokuu 2015_zpsh9qfz7os.jpg

Tavoitteen saavuttamiseen vaikuttaa niin moni asia; sää, pysyykö terveenä, miten edellisten viikkojen treenit (ja palautuminen) on onnistunut ja millainen fiilis juoksupäivänä on. Varmaan kaikki juoksijat ja lenkkeilijät tietävät sen tunteen, kun joskus ei vaan kulje. Toisaalta on myös niitäkin päiviä, kun kulkee ihan mielettömän hyvin. Joskus käy niin, että pää ei ole mukana menossa, joskus taas kroppa sanoo että tänään ei kyllä juosta kovaa. Jotta pääsisin tuohon aikatavoitteeseen, pitää sekä pään että kropan olla menossa mukana sillon 12.9.

 photo 20150813_194538_zpsvlibcg6i.jpg
 photo 20150813_194336_zpseyj62vku.jpg
Pitkillä lenkeillä parasta on se, kun juoksee uusiin maiseamiin ja törmää vaikka tällaisiin kavereihin

Jos ajattelen kokonaisen maratonin juoksemista, niin vuoden päästä voisi olla ihan realistinen tavoite. Tiedän etten tule lenkkeilemään syksyllä ja talvella yhtä paljon kun kesällä ja keväällä, sillä haluan pelata korista ja käydä salilla, mutta jos edes yhden viikottaisen lenkin pääsisi talvellakin juoksemaan. Pysyisi juoksutuntuma tallessa.. Joskus alkukeväästä voisi sitten taas juosta enemmän, joten ensi vuonna näihin aikoihin selviäisin ehkä maratonista? Varsinkin jos (kun) ei asettaisi muita tavoitteita kun sen maaliin pääsyn. Olen kyllä miettinyt, että pääsisin varmaan tälläkin kunnolla maratonin maaliin, mutta en tiedä voisiko sitä vauhtia kutsua juoksuksi ;) Eli en ehkä ihan lähiaikoina lähtisi yrittämään.. Joten nyt taidan keskittyä siihen puolimaratoniin ja sen jälkeen alkaakin pian jo koriskausi. Tällä hetkellä on tosin vielä vähän auki, saadaanko joukkue kasaan (vähän pulaa pelaajista), mutta toivon todella. Jos muuten siellä ruudun toisella puolella on koripallon perustaidot osaaavia turkulaisia, joita kiinnostaisi pelata ensi kaudella korista, niin laittakaa viestiä tai kommenttia!

Miten pitkään te olitte treenanneet juoksua ennen ensimmäistä maratonia?

12 kommenttia:

 1. Joooo! Maratonille vaan! :) Muistan itse sanoneeni aikoinaan moneen kertaan, että "mä en kyllä ikinä" (lähde maratonille), mutta sitten useampien puolikkaiden jälkeen se alkoikin kutkutella niin paljon, että pakkohan sinne oli lähteä yrittämään ja hyvin selvisin, nyt maroja on takana kolme! :) Ekalla maratonilla maaliin pääsy on oikeasti hyvä tavoite, koska siihen, miten kroppa reagoi (etenkin 30km jälkeen) on lähes mahdotonta valmistautua, koska ei ole kovin järkevää juosta yli 30km valmistavia lenkkejä niiden ollessa super rankkoja kropalle.. Hyvä peruskunto, rauhallinen vauhti ja riittävä+järkevä tankkaus vie kyllä maaliin maralla! Mulla taisi 2013 takana olla ehkä 6-7 puolikasta ennen kuin lähdin maralle, ja koin kyllä ne hyviksi, koska kaikista kisoista oppii jotain uutta! :) Tsemppiä marahaaveen toteuttamiseen, jos se oikein kutkuttaa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Apua miten inspiroivia kommentteja te kaikki kirjoititte, maratoninnostus kasvoi vaan! Ehkä mä joskus vuoden päästä uskallan.. Mä en ole tähän mennessä juossut yhtään puolimaratonista pidempää lenkkiä, eli vähän pidempiä lenkkejä pitäisi saada alle, että tietää miten kroppa reagoi edes niihin!

   Poista
 2. Maratonille vaan hop! :) mä oon juossut nyt vajaat kaksi vuotta pojan syntymän jälkeen ja Paavossa juoksin ekan maran tänä kesänä. Alla oli vuoden sisään neljä kisapuolikasta ja noin kerran kuussa tehty oma rauhallinen yli 20k pitkis. Maraton oli hyvin kehoa järisyttävä kokemus mitä ei voi oikein edes selittää ja vaikka aluksi ajattelin ettei enää ikinä niin kas olen jo mahdollisesti menossa Kaarinaan toiselle :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai sullakin oli niin "vähän" treeniä takana ennen maratonia.. Ehkä mä siihen pystyisin! Eikös se niin ole, että aika kuultaa muistot - juostessa on sellanen ei ikinä -fiilis, mutta pian se tuska unohtuu ja onkin jo ilmoittautumassa uuteen tapahtumaan ;)

   Poista
 3. Juu, juu! Maratonille vaan! :) Minä juoksin ekaa kertaa yli 10km 2013. Talvella en juossut, sitten oli 2014 HCR puolikas ja perään Helsinki Half Marathon puolikas kesäkuussa ja sitten olikin jo elokuussa täysmaraton :)
  Peruskunto on tosiaan hyvä olla siellä pohjalla, uskoisin sulla olevan, kun puolikkaalle treenaat. Muuten sitten ne maratonharjoittelut sitä 20-25km on ihan hyvä määrä. Mulla ei ekalla maratonilla ollu mitään aikatavoitetta, kuin se alle 6h tai kunhan pääsee vain maaliin, ehkä sen takia se meni sitten niin hyvin :D

  Toivottavasti pysyt terveenä <3 Kyllä se hyvin menee :)

  Ootko muuten tsekannu mitään laskuria siihen 1:59 saavuttamiseksi? Esimerkiksi 5km aika ja 10km aika on kiva tietää, jos johonkin tiettyyn aikaan tähtää. Täällä on yks laskuri http://www.users.on.net/~klima/rkcalc_hkm.htm

  -Sanni

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanan tsemppaava kommentti, tulee sellanen fiilis että ehkä minäkin pystyn kun muutkin on pystyneet juoksemaan maratonin ilman mitään superkovaa juoksutaustaa. Toki ihmiset ja kropat on erilaisia :)

   Olen mä vähän laskeskellut niitä kilometriaikoja, melko kovalta vaikuttaa että pääsee tavoitteeseen! Nuo laskurit on kyllä käteviä, mutta samalla vähän pelottavia :D

   Poista
  2. Kyllä mulla vahva uskomus on, että pystyt :) Jos sitä mitalia tavoittelee, niin aika 5:59:59 laitappa tuollainen laskuriin, niin on jo aika armollinen vauhti? :D En missään nimessä ajattele, että siihen superkovaa taustaa tarvii. Siellä on vaikka minkälaista porukkaa, ihan mummuja ja pappojaki! :D Kyllä sinä sen päätät tehdä sitten kun siltä tuntuu... MyNextRun.com ... ;)

   Poista
  3. Heh, no on kyllä armollinen vauhti :) Mutta en tiedä olisinko tyytyväinen itseeni, jos tuo olisi aikani :) Toisaalta, olisin silti maalissa :D Ehkä ensimmäiselle maratonille voisi laittaa sellaisen tavoitteen, että hölkkää edes koko matkan (tietty välillä on varmaan pakko ottaa kävelyaskelia jos juo enemmän tms..).

   Poista
 4. Jos selviät puolikkaalta niin selviät varmasti myös maratonista :) Ekaksi tavoitteeksi voisi pistää vaan maaliin pääsyn ;) Itse olin juossut n. 1,5 vuotta aktiivisesti ennen ekaa maratonia. Sitä ennen olin juossut yhden puolikkaan ja ehkä kymmenisen 20-25 km lenkkiä. Olisin varmasti päässyt maratonilla maaliin vähemmälläkin valmistautumisella, mutta en uskaltanut juosta sitä aikaisemmin. Oon siis varma, että pystyisit siihen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ok, alkaa enemmän ja enemmän houkutella maraton. Ehkä mä vuoden päästä uskallan :)

   Poista
 5. Viime syksynä juoksin ensimmäisen maratonin ja sitä varten treenasin kolme kuukautta. Ennen tuota olin juossut muutamat puolikkaat ja treenannut niitä silmällä pitäen. Mikään pitkän ajan haave maraton ei mulle ollut, mutta kun keväällä juoksin puolikkaan itseäni tyydyttävään aikaan, päätin silloin että syksyllä voisi koittaa kokonaista.
  Rohkeasti vaan kokeilemaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla sunkin kokemuksia! Ehkä sitten ensi vuonna :) Tänä syksynä on vielä tuo puolikas ja sitten alkaa koriskausi, joten pakolla menee ensi vuoteen. Ehtii valmistautua henkisestikin :D

   Poista