lauantai 8. elokuuta 2015

Jäämerellä

J: Road tripistä on vasta kaksi viikkoa, mutta tuntuu kuin siitä olisi jo ikuisuus. Näihin pariin viikkoon on mahtunut vaikka mitä tekemistä, mutta nyt mulla oli vihdoin aikaa  käydä loput matkakuvat läpi. Eli nyt olisi vuorossa Norja! Mä voin ihan myöntää, etten ennen road tripiä kauheesti vaivannut päätäni reissun suunnittelemisella, mutta onneksi kaverini olivat olleet ahkeria ja tiesivät kivan paikan Norjassa, jonne päätettiin ajella eräänä iltana.

Levähdettiin vain hetki Saanan valloituksen jälkeen ennen kuin pakkauduttiin autoon ja suunnatttiin kohti Jäämerta. Meidän mökki sijaitsi noin kymmenen kilometrin päässä rajalta, joten olimme Norjan puolella ennen kuin huomasimmekaan. Rajaa ei siis erottanut oikeastaan muuten kuin tievittoojen ja -viivojen muuttumisesta, eli vähän sama kuin Ruotsin puolella. Ei tosin mennyt kauaa kuin maisemat muuttuivat aika rajusti. Käsivarren erämää muuttui vuoristoksi ja joka puolelta kohosi lumihuippuisia vuoria. Pienen ajomatkan jälkeen saavuimme myös ensimmäiselle vuonolle, jossa maisemat olivat aivan upeita..

 photo _MG_0753_zpsjnwbp9iw.jpg
 photo _MG_0779_zpsn3tu1nbx.jpg
 photo _MG_0817_zpsnfcrhmc4.jpg
 photo _MG_0752-001_zpstcacpdxb.jpg

Vuonon jälkeen matka jatkui vielä Pohjoisemmaksi, kohteena oli Lyngenin Alpit. Lyngestuva on Lyngen kunnassa sijaitseva alue, en oikein tiedä miten aluetta kuvaisi. Lyngeniltä löysimme upeiden vuoristo- ja merimaisemien lisäksi pienen majakan ja sen viereen pystytetyn autiotuvan. Majakka on kyllä hyvässä piilossa, meiltäkin kesti hetki löytää sinne oikea reitti. Lähdimme ensin kulkemaan kallionkielekettä väärää rinnettä pitkin ja totesimme  vaikeakulkuisen reitin aivan liian vaaralliseksi.. Lopulta kuitenkin oikea, hieman helpompi, reitti löytyi ja parin tunnin autossa istuminen ja reilu tunnin vaellus palkittiin - saavuimme autiolle majakalle. Paikassa oli jotain maagista. Siellä oli aivan hiljaista, aaltojen lisäksi pystyi lähinnä kuulemaan oman hengityksensä ja koko paikassa ei näkynyt meidän lisäksi yhtään ainutta ihmistä. Kuitenkin mökki oli asutun näköinen, monet retkeilijät olivat vuosien saatossa jättäneet sinne jälkensä. Olin jopa tuntevani, että takka oli vielä vähän lämmin..

 photo _MG_0823_zpswmh7xcz4.jpg
 photo _MG_0856_zpsubyhfn5w.jpg
 photo _MG_0827_zpsrkkalogq.jpg
 photo _MG_0874_zpsoqx7qbkn.jpg
 photo _MG_0918_zpsyhixkrgd.jpg
 photo _MG_0902_zpsrwgxfjes.jpg
 photo _MG_0904_zps6vyg6zj4.jpg
 photo _MG_0896_zps8xnlszq9.jpg

Ei tuota maisemaa turhaan kutsuta Lyngen Alpeiksi, piti välillä oikein kunnolla herätellä itseäni muistamaan, että ollaan tosiaan Norjassa, sadan kilometrin päässä Suomen rajasta, ei Keski-Euroopassa Alppien juurella! Nämä maisemat saivat mut entistä vakuuttuneemmaksi siitä, että joskus vielä lähden road tripille ihan oikeille Alpeille. En olisi muuten kaksi vuotta sitten uskonut sanovani näin, sillä ne korkeat vuoret eivät ole aikaisemmin vetäneet mua yhtään puoleensa.. Toki haluan vielä tulevaisuudessa suunnata uudestaan Norjaankin. Yhden päivän, tai oikeastaan illan, mittainen visiitti oli vasta alkua!

 photo _MG_0927_zpst6vx7gdh.jpg
 photo _MG_0933_zpsqahi49lz.jpg
 photo _MG_0947_zpsucdfwaq7.jpg

Paluumatkalla pysähdyimme samalla vuonolla kuin jo aikaisemmin samana päivänä ja kaksi seurueemme hulluinta päätti pulahtaa iltauinnille Jäämereen. Mua ei todellakaan olisi saanut houkuteltua sinne, sen verran kylmältä vesi tuntui. Kokemus oli kuitenkin aika ikimuistoinen sieltä rannalta käsinkin. Kello oli yli puolenyön, mutta aurinko paistoi ja taivas loisti punaisena. Upea yötön yö! Takaisin mökillä taisimme olla joskus yhden aikoihin, joten päivä oli rankka, mutta ikimuistoinen. Seuraavana aamuna pakkasimmekin kamat ja lähdimme ajelemaan kohti seuraavaa kohdetta..

Onko Pohjois-Norjalle tuttu? Tiedättekö muita upeita paikkoja sieltä?

1 kommentti: