maanantai 6. heinäkuuta 2015

muutama neuvo terveellisempään kesäsyömiseen

R: Ennen kesää uskottelin itselleni, että kesällä on helppo syödä terveellisesti, onhan koko ajan tarjolla kotimaisia kasviksia ja marjoja, tori pursuaa värikkäistä hedelmistä, on aikaa kokata terveellistä ruokaa ja lämpimällä säällä ei edes tee mieli syödä kovinkaan raskaasti. No, pakko myöntää että tähän mennessä kesällä totuus on ollut hieman toinen! Melkeen koko kesäkuu meni reissatessa, ensin Englannissa, sitten Itä-Suomessa mökillä, sitten meidän mökillä Kemiössä, Tallinnassa.. Vaikka olen yrittänyt syödä terveellisesti, on tullut herkuteltua vähän normaalia enemmän ja ateriarytmit ovat olleet epäsäännöllisiä. Myös ulkona on tullut syötyä huomattavasti useammin kun normaalisti arkena.

 photo ruoka1_zpsbrnhewcw.jpg

Herkuttelussa ei todellakaan ole mitään pahaa, kesällä saakin ottaa rennosti syömisten kanssa. Mulla ongelmana on ehkä se, että ateriarytmit ovat mitä sattuu, saatan korvata välipaloja tai jopa lounaan herkuilla (vaikka jätskillä..) ja varsinkin reissussa unohdan juoda tarpeeksi vettä. Myös alkoholia kesällä menee enemmän, kun normaalisti. Lopputuloksena on vetämätön olo ja väsymys. Pohdinkin miten voisin kesälläkin yrittää syödä vähän säännöllisemmin ja terveellisemmin. Tässä muutamia hyväksi havaittuja vinkkejä ja huomioita, jotka pitäisi itsekin yrittää muistaa useammin.

1. Pidä säännöllinen ruokarytmi! Kesällä esimerkiksi mökkeillessä tai reissatessa ei useinkaan tule syötyä lounasta ja päivällistä, saatan syödä normaalia isomman aamiaisen, jonka jälkeen vasta illemmalla päivällisen. Luonnollisestikin siinä välissä tulee nälkä, jolloin sortuu helposti johonkin "helppoon ja nopeaan" kuten jätskiin tai jopa pullaan tai pasteijaan, joita normaalisti syön hyvin hyvin harvoin. Yritän jatkossa muistaa pitää mukana terveellisiä välipaloja (pähkinöitä, hedelmiä), jotka ovat helppoja varsinkin automatkoilla.

2. Älä sorru kaikkiin houkutuksiin ja jos (kun) sorrut, muista kohtuus. Mä söin juhannuksen aikoihin viikossa mökillä enemmän vaaleaa leipää kun koko vuotena aiemmin yhteensä. Mutta kun joku aina paistoi sitä aamulla ja se tuoksui niin hyvältä..  Eihän myöskään tarjotuista kakuista ja letuista "voi" kieltäytyä. En mä oikeasti kieltäydy, jos joku paistaa lettuja, mutta niitä ei aina tarvitse ottaa lisää ;) Ja sitä kakkua voi myös ottaa ihan pienen palan tai puolittaa pullan. Mun mielestä esimerkiksi isovanhempien luona kyläillessä olisi ihan hemmetin noloa kieltäytyä tarjotusta pullasta tai kakusta ilman mitään hyvää syytä. (Se ei ole syy, että olen "läski").

 photo ruoka1_zpsjkcnl8am.jpg

3. Jos päätät itse tarjoiluista tai ruoista, tarjoa myös terveellisiä vaihtoehtoja. Mun mielestä on kiva, jos kesällä kahvipöydässä on myös mansikoita tai vaikka ananasta ja vesimelonia. Mä ainakin arvostan sitä, että myös terveellistä ruokaa on aina tarjolla esim. kyläpaikassa. Ruoan kanssa salaatti on aina ihan must! Myös grilliin kannattaa lisätä kasviksia ja vaikka maissia. Kannattaa pitää huoli siitä, että myös terveellinen vaihtoehto on helposti saatavilla.

4.Valitse (ravintolassa) järkevästi. Kuten jo sanoinkin, olen syönyt tosi paljon ulkona viime aikoina. Tiedän että olisin voinut syödä myös "järkevämmin". Niitä kaikkia ranskiksia ei aina tarvitse mussuttaa ja niiden tilalle annokseen voi joskus pyytää vaikka salaatin ;) Toisaalta salaatti ei läheskään aina ole se terveellisin vaihtoehto, esimerkiksi caesar-salaattissa on usein tosi paljon kastiketta, parmesania ja krutonkeja. Vesi on ruokajuomana parempi kun viini ja jos kuitenkin haluaa sen viinin, kannattaa tilata myös vesi! Ravintolan lisäksi myös kotona ja mökillä kannattaa kiinnittää huomiota siihen, mitä siihen lautaselle valitsee. Kun täyttää vähintään puolet lautasesta terveellisellä ruoalla, ei sillä toisella puolella yleensä ole niin merkitystä.

5. Juo tarpeeksi vettä! Mä olen jonain päivinä oikeen kauhistunut illalla, kun olen tajunnut miten vähän vettä olen juonut päivän aikana. Vedenjuonti on erityisen tärkeää sillon kun treenaa tai on lämmin. Kotona mä muistan juoda aina tarpeeksi, mutta reissussa tai mökillä se unohtuu helpommin. Tähän ei ole muuta ratkaisua kun se, että pitäisi muistaa kantaa vesipulloa mukana aina ja tilata terassilla, ravintolassa tai kahvilassa muun juoman seuraksi vesi.

 photo vaumllipala_zpsxijlqsml.jpg
 Kuvituksena enemmän tai vähemmän hyviä kesäisiä välipalavaihtoehtoja ;)

6. Älä syö tai juo mitään siksi että "pitäisi". Mä olen muutaman kerran meinannut kaupassa ostaa jätskin ihan vaan tavan vuoksi lämpimänä päivän, vaikkei erityisemmin ole tehnyt mieli. Aloinkin miettiä, että miten usein tulee syötyä vaikka jätskiä tai juotua terassisiidereitä ihan vaan siksi että "kesällä kuuluu tehdä niin". Kuuntele omaa kroppaa, älä syö sitä grillimakkaraa vaan tavan vuoksi tai jäätelöä siksi että muutkin syövät, vaan syö herkkuja ainoastaan sillon kun ihan oikeasti tekee mieli niitä! Mansikoita ja muita hedelmiä ja marjoja voikin sitten mussuttaa niin paljon kun jaksaa ;)

7. Älä nipota. Vaikka tavoitteena onkin terveellinen syöminen, voi kesällä ottaa rennosti. Kannattaa muistaa että överiterveellisen ja överiepäterveellisen välissä on paljon muutakin. Jos yhtenä päivänä tulee mätettyä liikaa epäterveellistä ruokaa naamaan, ei se tarkoita sitä että koko kesä on menetetty ja samalla linjalla olisi jatkettava syksyyn asti. Eikä se myöskään tarkoita sitä, että jatkossa pitää syödä pelkästään salaattia. Nauti elämästä, pyri tekemään fiksuja valintoja ja ole armollinen itsellesi ;)

2 kommenttia:

  1. Mä syön just sitä mitä tuntuu,mutta noh en pidä enää makeasta liioinkaan, alkoholia en myöskään juo ko todella harvoin...mutta nipottaa en koskaan aio ;)

    VastaaPoista