keskiviikko 15. heinäkuuta 2015

juoksutapahtumaan osallistuminen ulkomailla

R: Luvattiin kirjoitella siitä, mitä kannattaa ottaa huomioon jos lähtee ulkomaille juoksutapahtumaan. Ensinnäkin, juoksun ja loman yhdistäminen on ihan mahtava idea! Kyllä kaupunkilomalla aina yhden puolimaratonin juoksee ;) Kun yhdistää juoksun ja loman, voi juoksuun suhtautua enemmänkin uutena elämyksenä ja kokemuksena, kun kilpailuna. Mua ainakin harmitti ennen kesäkuun puolimaratonia, kun tuntui että treeni oli jäänyt niin vähälle. Lohduttauduin ajatuksella, että ihan sama miten juoksu kulkee, pääsen kuitenkin samalla Lontooseen ja St Albansiin. Lopulta juoksu meni reippaasti yli odotusten, joten koko reissu oli senkin puolesta tosi onnistunut. Osa näistä neuvoista ja huomioista pätee varmaan ihan kotimaassakin, siitä tosin itselläni ei (vielä) ole kokemusta. 

 photo riikka3_zpse2dsrary.jpg
Takki Haglöfs (saatu), housut Soc, kengät Nike

 Ennen reissua:

-Kun pohtii mahdollista juoksulomakohdetta, kannattaa miettiä missä maisemissa ja millaisessa ilmastossa haluaa juosta. Me tykätään molemmat Englannista ja Jenna on asunut St Albanissa, joten oli jotenkin luonnollinen valinta, että mennään sinne juoksemaan. Englanti on usein säänkin puolesta ihan hyvä kohde. En ehkä lähtisi kesähelteillä mihinkään Etelä-Eurooppaan juoksemaan puolimaratonia, enkä toisaalta juoksisi talvisäällä puolikasta ehkä missään.. Olisi upea päästä juoksemaan esimerkiksi johonkin saaristomaisemiin! Sen sijaan jotkut tylsät maantiejuoksut ei kiinnosta (ja ovat ehkä vähän tylsiä joskus), joten kannattaa oikeasti miettiä millaisissa maisemissa itse tykkää tai haluaa juosta ja valita kohde sen perusteella.

-Juoksutapahtumaan ilmoittautuminen käy yleensä kätevästi netissä, tietenkin kannattaa ottaa huomioon että suositut tapahtumat myydään nopeasti loppuun ja osallistujien määrä on rajallinen. Pienempiin tapahtumiin, kuten tuo St Albansin puolikas, voi ilmoittautua lyhyelläkin varoitusajalla. Eli ei ehkä kannata ostaa lentoja ja varata hotellia ennen kun on ilmoittautunut juoksuun, varsinkin jos kyse on suuresta suositusta tapahtumasta ja jos juoksu on itse reissun tarkoitus.

-Kannattaa varata sellainen majoitus, josta on helppo tapahtumapäivän aamuna mennä kisapaikalle. Eli joko niin, että paikalle pääsee helposti kävellen tai julkisilla. Monen kilometrin matkaa ei ehkä kannata ennen juoksua kävellä. Meidän B&B oli noin 1,5km päässä lähtöpaikasta, se oli ihan hyvä kävelymatka, joskin lyhyempikin olisi kelvannut. Toki voi tilata taksin, mutta sekin kannattaa hoitaa ajoissa, jos julkista liikennettä ei ole, niin joku muukin saattaa turvautua taksiin. 

-Majoitusta varatessa kannattaa myös tutkia, millainen aamiainen on tarjolla. Ennen juoksua on tärkeä syödä hyvin ja se voi olla hankalaa, jos tarjolla ei ole aamiaista ja joutuu turvautumaan kahvilaan tai kaupan take away -ruokiin. Meillä oli onneksi ihana B&B, jossa omistaja teki "kotiruoka-aamiaisen" ja oikeen varmisteli että saatiinhan oikeanlaista  ruokaa.

 photo puolikas1_zps3e39bb42.jpg
St Albans 2014, muistan vieläkin jännityksen, joka sillon ennen ensimmäistä puolikasta oli!

Paikan päällä:

-Hae racepack (mikä tän suomenkielinen nimi on..?) ajoissa. Yleensä sen voi hakea edellisenä päivänä, jolloin säästyy aamulla stressaamiselta.. Toki sen voi tilata postissa kotiinkin jossain tapahtumissa, mutta mun mielestä oli turvallisempaa hakea se edellisenä päivänä kun se, että se postitettaisiin Englannista.. Jossain tapahtumissa tarvitset omat hakaneulat (safety pins), joilla numerolappu kiinnitetään, niitä kannattaa ottaa mukaan jo kotoa! Mä en muuten ollut ennen edes kuullut sanaa safety pin, joten ulkomailla juostessa oppii samalla jotain uuttakin :D

-Jos saavut maahan vasta päivää ennen (tai jopa samana päivänä) tarkista että elät paikallista aikaa. Olisi noloa myöhästyä startista ;)

-Varaa hotellille paljon vettä, joskus voi olla fiksuin ostaa kaupasta. Vaikka esimerkiksi Englannissa vesijohtovesi on juomakelpoista kuten Suomessa, voi bakteerikanta olla erilainen. Mä en ainakaan ottaisi sitä riskiä, että maha menee vähänkin sekaisin ennen juoksutapahtumaa. Myös urheilujuomat kannattaa ottaa mukaan jo kotimaasta, jos suosii tiettyä merkkiä. Meillä oli hyväksi havaitut Maximin urheilujuomat ja -geelit messissä, ainakaan herkkävatsaisen ei kannata alkaa testailemaan uusia merkkejä juoksun aikana. Tämä tosin pätee ihan kotimaassakin!

-Varaudu eväillä. Me saatiin aamiainen vasta kaksi tuntia ennen starttia ja ollaan molemmat totuttu syömään noin kolme tuntia ennen juoksua. Ratkaisin ongelman sillä, että söin ennen aamiaista huoneessa banaanin ja vähän energiapatukasta ja aamiaisella sitten kevyemmin. Vielä noin 45-30 minuuttia ennen juoksua söin vähän rusinoita ja energiatasot oli just kohdillaan juoksussa! Jos juoksun jälkeen ei pääse heti kauppaan/syömään, kannattaa ostaa hotellille valmiiksi ainakin jotain pientä, että saa syötyä. Tämä syömispuoli on kyllä huomattavasti helpompaa kotona, kun on oma jääkaappi ja omat ruoat siellä ;)

-Ennen juoksua ei kannattaisi rasittaa jalkoja liikaa, joten ehkä fiksuinta olisi ottaa edelliset päivät melko rennosti. Tämä ei ihan toteudu Lontoossa, sillä oli pakko päästä shoppailemaan jne ;) Jos olet uudessa kaupungissa ja haluat kiertää nähtävyyksiä, kannattaa turvautua julkiseen liikenteeseen tai ajoittaa matka niin, että ehdit kiertelemään kaupunkia juoksutapahtuman jälkeen. Mä en muutenkaan ajottaisi juoksua loman viimeiselle päivälle (tai en ehkä edes toiseksi viimeiselle), paljon kivempi sen jälkeen vielä vähän juhlia, nauttia hyvästä ruoasta ja levätä, kun lähteä pakkaamaan ja kotiin.

 photo P1011106_zps16c05957.jpg
  Vettä ennen juoksua ;)

Tapahtumapaikalla ja kisan aikana: 

-Varmista, että tavarat saa jätettyä säilytykseen. Ei kannata ottaa majoituspaikalta mukaan mitään ylimääräistä, jos jätät tavarat säilytykseen juoksun ajaksi. Mä olisin halunnut ottaa kameran mukaan, että olisi saanut juoksun jälkeen fiilistelykuvia, mutta todettiin ettei kannata ottaa sitä riskiä että reppu katoaisia säilytyksestä. Onneksi oli kännykät, joilla sai kuvia. Jos juoksee kotimaassa, on kamera ja tavarat helpompi jättää kannustusjoukoille. Ehkä tylsintä ulkomailla juoksemisessa onkin se, ettei ole ketään tuttuja kannustamassa!

-Fiilistele tunnelmaa ja yritä bongata muita suomalaisia! Eräs suomalainen nainen pelästytti Jennan tuolla St Albansissa pahasti jonossa ;) Ei siis oltu ainoita suomalaisia!

-Jos käytät esim. Sportstrackeria, kannattaa varmistaa että mobiilidata on pois päältä, ettei tule suurta kännykkälaskua yllätyksenä. Tämä nyt ehkä on selvä juttu monille, mutta Sportstracker ei tosiaan mittaa reittiä ilman nettiä (tai jos mittaa niin en ainakaan ole keksinyt miten), joten jos haluaa netin toimivan, kannattaa ottaa ulkomaan datapaketti tms. Sykemittarit, jotka mittaavat matkaa, toimivat onneksi!

-Juoksun aikana nauti upeista erilaisista maisemista ja tunnelmista! Huomioi myös kulttuurierot ;) Englantilaiset ovat hullun kohteliaita, kun kannustajat huusivat tsemppejä, monet juoksijat kiittivät! Se oli jotenkin hassua, mun mielestä on ihana että on kannustajia jotka tsemppaavat, mutta ei tulisi mieleenkään Suomessa sanoa kaikille kiitos. Tuollakin oli niin paljon kannustajia reitin varrella, että jotkut joutuivat koko ajan kiittelemään.

Tätä kirjoittaessa tuli ensinnäkin kova himo juoksemaan ja toiseksi kamala matkakuume! Haluan ehdottomasti ensi vuonnakin tuonne St Albansin puolikkaalle, siitä on tullut melkeen jo perinne ;) Pakko myöntää että aloin jo miettiä osuisko meidän Australian matkalle yhtään puolimaratonia, mutta ehkä parempi siellä vaan nauttia lomasta ja ottaa rennosti! Oletteko te olleet joskus ulkomailla juoksutapahtumassa tai onko se suunnitelmissa?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti