maanantai 1. kesäkuuta 2015

sosiaalipolitiikan opiskelija 2009-2015

R: Olen nyt ehtinyt jonkin aikaa sulatella ajatusta opiskelujen päättymisestä, joten kirjoitan nyt vihdoin tämän toivotun postauksen opiskeluistani. Jotta postaus ei veny liian pitkäksi, teen vielä erillisen postauksen gradusta ja jaan samalla myös hyväksi havaittuja vinkkejä gradun tekoon.

Opiskelin siis sosiaalipolitiikkaa Turun yliopistossa yhteiskuntatieteellisessä tiedekunnassa. Aloitin opinnot syksyllä 2009 ja valmistuin maisteriksi toukokuussa 2015. Kuusi vuotta siinä siis meni. En kuitenkaan ihan koko kuutta vuotta opiskellut, sillä olin kokopäivätyössä lähes koko viidennen opiskeluvuoteni. Monille loppuvaiheen opiskelijoille on tyypillistä tehdä kokopäiväisesti tai osa-aikaisesti töitä opiskelujen ohella, joten en koe että se viidessä vuodessa valmistuminen olisi tavoite sinänsä. Tärkeämpää on käyttää hyväksi kaikki mahdollisuudet tehdä oman alan töitä, sillä jos tällä alalla sattuu oman alan töitä saamaan, niistä ei kannata kieltäytyä.

Valmistuin kandiksi syksyllä 2012, mutta en henkilökohtaisesti pidä sitä minkäänlaisena suorituksena. Kandidaatin tutkinnolla ei oikeastaan tee mitään, mutta se on hyvä välietappi matkalla maisteriksi. Kandin tekeminen oli kuitenkin opettavaista ja hyvää harjoittelua tulevaan. Mä olin kandivaiheeseen mennessä opiskellut sosiaalipolitiikan ja tiedekunnan pakollisten kurssien lisäksi valtio-opin ja sosiologian perusopintojen sivuainekokonaisuudet ja niiden lisäksi vähän sosiologian aineopintoja. Tiesin heti silloin, että haluan maisterivaiheessa jatkaa sosiologian opiskeluja, sillä koen sen jotenkin niin mielenkiintoisena. Sosiologia tutkii yhteiskuntaa ja se voi tutkia "melkeen mitä vaan" ja itsekin kävin mm. matkailun sosiologian, kulttuurin- ja elämäntavan sosiologian ja kulutussosiologian kursseja. Tein maisterin tutkintoon sivuainekokonaisuuden taloussosiologista ja jossain vaiheessa jopa mietin, että olisin vaihtanut pääaineen taloussosiologiaan. Olen kuitenkin ihan tyytyväinen etten vaihtanut. Monet sosiaalitieteet ovat niin lähellä toisiaan, että tavallaan esimerkiksi sosiaalipolitiikassa, sosiaalityössä ja sosiologiassa tehnyt gradut eivät välttämättä pahemmin eroa toisistaan.

 photo opiskelu3_zpszqda4q1e.jpg

Näillä kolmella aineella on muuten nykyään myös yhteiset perusopinnot. Silloin vuosia sitten kun itse tein perusopintoja, oli ainoastaan sosiaalipolitiikalla ja sosiaalityöllä yhteiset perusopinnot. Muutenkin meillä on aina ollut paljon yhteisiä opintoja ja kandiryhmäkin oli yhteinen. Vasta maisterivaiheessa tuli selkeä ero sosiaalipolitiikan ja sosiaalityön välille ja graduryhmät koostuvat ainoastaan oman aineen opiskelijoista. Mielestäni se on parempi, sosiaalityö ei ikinä ole kiinnostanut kovinkaan paljon itseäni, joten esimerkiksi lastensuojeluun liittyvät työt eivät ehkä olleet se my cup of tea. Toisaalta kyllähän niistä oppi uutta! Sosiaalipolitiikan opiskelijoista ei siis tule sosiaalityöntekijöitä, eikä sosiaalipolitiikan opintojen myötä siis saa sosiaalityön pätevyyttä. Sosiaalipolitiikka keskittyy ehkä vähän enemmän hyvinvointivaltion rakenteisiin, instituutioihin ja teoriaan, kun sosiaalityö taas antaa ammatillisen valmiuden toimia mm. sosiaalisten ongelmien ja ihmisten parissa.

Mä suoritin oikeastaan kaikki sosiaalipolitiikan kurssit aikataulussa. Joitain kirjatenttejä tein omia aikojani, mutta kuudennelle vuodelle jäi ainoastaan gradu, joka oli kyllä hyvä asia. Lisäksi tein toki jotain ylimääräisiä taloussosiologian kursseja ihan muuten vaan. Sosiaalipolitiikan aine- ja syventäviin opintoihin kuuluu melko vähän läsnäolopakollisia kursseja, vaikka on niitäkin. Mun mielestä kirjatenttejä ja muita opintoja oli sopivassa suhteessa. Oli myös joitain kursseja, joita voi suorittaa joko kirjatentteinä tai muilla tavoin. Mä tein ne lähes kaikki kirjatentteinä. Olen aina oppinut hyvin lukemalla, luennoilla istuessa yleensä mietin kaikkea muuta kun sitä luentoa.. Onneksi varmaan jokainen yliopisto-opiskelija tietää millainen oppimistyyli sopii itselle parhaiten, niin voi sitten sen mukaan valita opintoja ja kursseja.

 photo opiskelu1_zpsvnl3xjng.jpg

En nyt ala sen tarkemmin erittelemään millaisia kursseja kävin tai millaisia kursseja sosiaalipolitiikan aine- tai syventäviin opintoihin kuuluu, sillä se tuskin suurta osaa kiinnostaa. Ne joita kiinnostaa, voivat kurkata opinto-oppaasta ja kysyä lisää vaikka kommenttiboksissa. Lyhyesti, meidän opintoihin kuuluu melko paljon tutkimuksen tekoon liittyviä kursseja. SPSS tuli tutuksi, joka ei ollut yhtään huono asia! Harmi vaan että gradua tehdessä suurin osa oppimistani asioista oli ehtinyt hautautua jonnekin muistin perukoille, joten piti vähän omatoimisesti kerrata. Onneksi vahvan pohjan ansiosta asiat palautuivat sopivasti mieleen ja sain kvantitatiivisen graduni tehtyä.

Sosiaalipolitiikan syventäviin opintoihin kuuluu pakollisena myös käytäntöön orientoitumisen kurssi, joka siis tarkoittaa harjoittelua ja tuutorointia. Tämä oli yksi opintojeni hyödyllisin kurssi. Oman alan työkokemuksen hankkiminen opiskeluaikana voi monille olla melko vaikeaa tai mahdotonta, koska työpaikkoja on huonosti tai ne ovat kokopäiväisiä, joka ei välttämättä sovi yhteen opiskelun kanssa. Harjoitteluun sai hakea tiedekunnan harjoittelutukea. Harjoittelutuen ansiosta paikkaa on helpompi hakea ja mikä tärkeintä, harjoittelusta saa palkkaa. Itse suoritin harjoittelun yliopistolla meidän laitoksella. Vaikka mä en nyt ehkä yliopistolle olekaan työllistymässä, niin harjoittelusta oli silti paljon hyötyä. Sain myös sitä kautta töitä, joten kokonaisuudessaan harjoittelusta jäi oikeen hyvä fiilis. Muita mahdollisia harjoittelupaikkoja voivat olla esimerkiksi kunnat, Kela, Tilastokeskus, ministeriöt (esim. STM) tai järjestöt.

Vähän ehkä haikeudella mietin opiskeluaikoja. Sitä, miten luin aina paniikissa muutamat viimeiset päivät tenttiin ja lopulta suoritin sen kunnialla. Sitä, miten aina syksyisin täytin innoissani kalenteria ja suunnittelin opintoja. Sitä, miten valmistuminen tuntui olevan niin kaukana ja kaikki mahdollisuudet avoinna. Onneksi kaikki mahdollisuudet ovat edelleen avoinna! Välillä tuntuu että vähän liiankin avoinna.. Pääsykokeiden tulokset eivät taida tulla vielä muutamaan viikkoon, mutta onko siellä ruudun toisella puolella sosiaalitieteisiin hakeneita? Entä muita sosiaalipolitiikan opiskelijoita?

11 kommenttia:

 1. valmistun ite joulukuussa amkista yhteisöpedagogiks ja oon miettiny sosiaalityön opintoja jatkoksi :) tosi kaukainen haave siis vaan, mutta ihan mielenkiintoista oli kuulla että on samoja opintoja sosiologian ja sosiaalipolitiikan kanssa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo siis perusopinnot on yhteisiä ja ainakin meidän laitoksella osa aineopinnoista (mm. tutkimuskurssit). Sosiaalityöntekijä ainakin työllistyy tosi hyvin tällä hetkellä, että se olisi varmaan senkin puolesta tosi hyvä vaihtoehto. Ja tekeehän sosiaalityöntekijät mielettömän arvokasta työtä, mä en tiedä olisiko itsestäni edes siihen!

   Poista
 2. Täällä yksi sosiaalipolitiikan opiskelija! :)

  Olen seurannut teidän blogia siitä lähtien, kun muutama vuosi sitten innostuin sosiaalipolitiikasta. Silloin luinkin blogianne pääosin motivaation takia, jotta jaksaisin lukea entistä enemmän. Ja uskon oikeasti, että sainkin paljon lisäintoa lukemiseeni. Nyt vielä noin kaksi vuotta opintoja jäljellä ja olen kyllä ihan ihastunut (, jos näin voi sanoa :D) sosiaalipolitiikkaan.

  Erityisen kiinnostavaa on ollut se, että voi periaatteessa itse määrätä erikoistumisalueensa opinnäytetöiden aiheiden ja sivuainevalintojen avulla. Tosin toisin kuin sä niin mä en taas ole yhtään pitänyt sosiologiasta, vaikka perusopinnot olenkin aikoinaan käynyt. Nyt vähän harmittaa, sillä olisin mielelläni käynyt jotain muuta sen tilalle. No nyt on vähän myöhäistä miettiä, sillä en halua opintojeni viivästyvän uuden sivuainekokonaisuuden opiskelun takia :/

  Ainoa asia, joka hieman arveluttaa sosiaalipolitiikan suhteen on työllistyminen. Välillä sitä ajattelee, että olisko vain pitänyt valita lääkis, koska silloin tulevaisuudesta ei juurikaan tarvitsisi huolehtia. Nyt taas stressaan alituiseen työnsaantiani valmistuttuani, vaikka valtiotieteilijöiden työllistyminen ei edes ole niin haastavaa verrattuna esimerkiksi humanisteihin tai osaan luonnontieteilijöistä. Mä toivon kuitenkin, että sosiaalipolitiikan opiskelusta saatava kattava tietämys yhteiskunnallisista asioista auttaa työllistymisessä :) Toisaalta sosiaalipolitiikoilla ei ole esimerkiksi taloustieteilijöiden tapaan mitään tiettyä konkreettista osaamista (vrt. matematiikan osaaminen), joten tästä syystä kilpaillaan samoista työpaikoista mm. sosiologiaa ja valtio-oppia opiskelleiden kanssa... Mutta taas uskoisin, että sosiologian opiskelijoihin verrattuna sosiaalipolitiikkaa lukeneet ovat jonkin verran paremmassa asemassa työnsaannin suhteen. En sitten tiedä kuinka paljon tässä on totuutta mukana. Taloussosiologia on kyllä vaikuttanut mielenkiintoiselta ja aionkin suorittaa siitä yhden kurssin toiseen opintokokonaisuuteen liittyen!

  Okei nyt tuli kyllä ihan sekalainen viesti, joka on jäsennelty tosi huonosti, mutta pääpointtini siis oli, että oli tosi mukava aikoinaan tsempata itteäni lukemaan pääsykokeisiin teidän blogin avulla ja lisäksi on ollut tosi mielenkiintoista lukea sun opiskeluaiheisia postauksia. Toivottavasti tulevaisuudessa voit vähän raottaa päälipuolin millaisessa työssä olet, vaikka ei tietenkään tarvitse sen tarkemmin kertoa. En itsekään kertoisi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olipas kiva kommentti, mukava kuulla sun ajatuksia ja pohdintoja :) Tuo on kyllä totta, että työllistyminen arvelluttaa. Täälläkin! Toivottavasti en nyt lannista sua ihan täysin kun kerron, että en siis tällä hetkellä ole oman alan töissä :( Vähän jännittää siis tulevaisuus, mutta asioilla on tapana järjestyä! Uskoisin että jossain on joku työnantaja, joka ennemmin tai myöhemmin tarvitsee just mun ammattitaitoa :) Kontaktien ja verkostojen luominen jo opiskeluaikana on tärkeää, itse olisin voinut siinäkin olla ehkä vähän aktiivisempi, tajusin asian nimittäin vasta viimeisinä vuosina..

   Ja kiva kuulla että meidän blogista on ollu hyötyä. Tai oikeastaan ihan mahtava kuulla :) Tule hei jatkossakin kertomaan miten sulla menee, ainakin jos saat oman alan töitä jne. Olisi kiva kuulla!

   Poista
  2. Ehdottomasti tulen kertomaan! :)

   Poista
 3. Jes tosi kiva kun kirjotit, oli mielenkiintoista lukea! Itse kiinnostuin puolisen vuotta sitten sosiaalipolitiikasta ja nyt keväällä hainkin opiskelemaan sosiaalitieteitä juurikin Turkuun :) Nyt vaan pitää jännätä kuukaus pääsenkö opiskelemaan! Teidän bloginkin löysin sosiaalitieteiden ansiosta, mainio blogi btw! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kommentti, kiitos :) Mä pidän sulle peukkuja, toivottavasti pääset opiskelemaan! Kerro sitten miten kävi :)

   Poista
 4. Meikä pääsi opiskelemaan sosiaalitieteitä Turkuun! Nyt pitäisi valita sosiologian ja sosiaalipoltiikan väliltä, vaikea valinta! :) Onko mitään palopuheita juuri sosiaalipolitiikan paremmuudesta?!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee, onnea paljon! Kyllä mä ehkä sanoisin sosiaalipolitiikka ;) Vaikka opiskelin tosi paljon sosiologiaakin, eikä siinäkään mitään vikaa ole, mutta sosiaalipolitiikka on kuitenkin ehkä jopa vähän käytännön läheisempää kun sosiologia. Jos olisin varma, että haluaisin vaikka tutkijaksi, sattaisin valita sosiologian (vaikka samalla tavalla se on mahdollista sosiaalipolitiikasta valmistuville). Sosiologia on ehkä vähän laajempi tieteenala, kun sosiaalipolitiikka (ns. "koko yhteiskunta" vs. hyvinvointivaltio, tälleen kärjistetysti). Onneksi omana aikanani tuollaista päätöstä ei tarvinnut tehdä, en ehkä olisi itsekään osannut päättää! Millon se päätös pitää tehdä? Perusopintojen jälkeen vai jo aiemmin?

   Poista
  2. Perusopintojen jälkeen (25op). Kiitos pohdinnasta, vielä on aikaa päättää kuukauden verran! Turussa painotetaan paljon hyvinvointivaltiota ja sosiaaliturvajärjestelmien vertailevaa tutkimusta, osaatko sanoa kuinka paljon on mahdollista vaikuttaa omaan erikoistumiseen sosiaalipolitiikassa? Työsuojelu ja työhyvinvointi kiinnostaa, human resources hommatkin kiinnostaa tulevaisuudessa :)

   Poista
  3. Toki omilla sivuainevalinnoilla sekä kandin ja gradun aiheilla voi vaikuttaa siihen, mikä tulee olemaan se oma "suuntautuminen" ja mielenkiinnon kohde. Se, saako sitten siltä alalta töitä, on eri asia :D Mä esim. tiedän tosi huonosti jostain vähemmistöjen asemasta tai hyvinvointivaltion rahoituksesta tms., kun taas eriarvoisuus, työttömyys ja työllistäminen on sellasia aiheita, joista muodostui pikku hiljaa se mun "juttu".

   Poista