perjantai 12. kesäkuuta 2015

kymmenen vinkkiä gradun tekijälle

R: Nyt sitä graduasiaa! Aiemmin kirjoitin opinnoistani täällä. Mulla jäi opintojen kuudennelle vuodelle ainoastaan gradun tekeminen. Olen todella todella tyytyväinen, että graduvaiheessa ei enää ollut muita opintoja eikä töitäkään. Aloitin gradun alun perin jo tammikuussa 2013, kuten joku blogia pitkään lukenut saattaa muistaakin. Silloin gradunteko lopahti oikeastaan ennen kun se ehti alkaakaan. Silloinen aihekin oli täysin eri kun se, mistä lopulta graduni tein.

Syitä gradun uudelleen aloittamiselle oli monia. Silloinen graduryhmä ei ollut kovin aktiivinen ja muiden opintojen (ja töiden) vuoksi aikaa gradulle ei jäänyt tarpeeksi. Tuli kesä ja monen kuukauden tauko gradusta. Sitten alkoi harjoittelu ja sen jälkeen työt, joten gradu vaan jotenkin jäi. Aloitin sitten uudessa ryhmässä ja uudesta aiheesta syksyllä 2014 ja se oli hyvä päätös. Olin heti päättänyt, etten mene suunnitellussa kolmen lukukauden vauhdissa, vaan teen työn valmiiksi keväällä 2015. Ja niin tein. Joten, jos mietit gradun tekoa niin tässä muutama vinkki:

1. Mieti aihe huolella. Aiheen ei tarvitse olla sama kun kandivaiheessa, voi jopa olla virkistävää aloittaa uudesta aiheesta. Toki aiheen tuntemuksesta on todella paljon hyötyä, ettei ihan pohjalta tarvitse lähteä tutustumaan teoriaan. Kannattaa oikeasti miettiä ja pohtia, mikä aihe kiinnostaa tarpeeksi.

2. Pelkkä kiinnostus ei riitä, vaan aiheen pitää olla tutkittavissa. Jos aihetta on tutkittu liikaa, on vaikea löytää oma näkökulma. Toisaalta, jos aihetta ei ole tutkittu lainaan, voi teorian kasaaminen olla melko haastavaa. Uusi tutkimusaihe on kuitenkin mielestäni parempi kun satoja kertoja läpi koluttu.  Mieti myös, mistä saat aineiston. Yhteiskuntatieteessä kvantitatiivisen aineiston kasaaminen on haastavaa, tarpeeksi isoa aineistoa voi olla vaikea (mahdoton) saada kasaan. Onneksi valmiita aineistoja on paljon. Kvalitatiivisen aineiston kerääminen on helpompaa, mutta kannattaa jo aihetta miettiessä pohtia, mistä esim. saa haastateltavat ja millaisia lupia sitä varten joutuu hankkimaan.

 photo valmis1-001_zpsmxusqjjq.jpg

3. Tee itsellesi aikataulu ja noudata sitä. Tämä on tärkeää. Ei kannata syyllistyä sellaiseen ajatteluun, että onhan tässä vielä aikaa. Ikinä ei tiedä millaisia mutkia tulee matkaan (esimerkiksi lupa-asioiden kanssa tai mahdollisia haastatteluja tehdessä), joten kannattaa heti alusta asti noudattaa aikataulua! Meillä ainakin tehtiin graduseminaarissa ensin ideapaperi ja sitten tutkimussuunnitelma. Molemmissa vaiheissa mietin itselleni realistisen aikataulun. Aikataulun noudattaminen ja tutkimuksen teko helpottuu, jos tutkimussuunnitelma on hyvin tehty, joten siihenkin kannattaa panostaa.

4. Jos on motivaatio-ongelmia, kannattaa tutustua mm. niinkin yksinkertaiseen hommaan kun pomodore-tekniikkaan. Pomodore tarkoittaa tomaattia. Itse puhuin tomaateista, eli 25 minuutin työjaksoista. Tomato Timerin avulla on helppo noudattaa Pomodore-tekniikkaa, eli 25 minuuttia tehokasta työtä, jonka jälkeen lyhyt tauko. 3-5 "tomaatin" jälkeen voi pitää pidemmän eli 15-30 minuutin tauon. Ajastin ilmoittaa milloin tauko tai työ alkaa. Tehokasta! Mä en ainakaan huijaa itseäni yhtään niin helposti sillon kun "tomaatti" on päällä. Eli sillon ei kurkita sähköposteja tai sosiaalista mediaa. Jokaiselle 25 minuutin jaksolle voi antaa jonkin tavoitteen, esimerkiksi jonkin artikkelin lukemisen. Oikeasti 25 minuuttia on tosi lyhyt aika, sen jaksaa hyvin keskittyä!

5. Kannattaa miettiä, voisiko joku mahdollinen tulevaisuuden työllistäjä olla kiinnostunut aiheestasi. En nyt tarkoita, että alkaisit "myymään" työtäsi kenellekään, vaan kannattaa pohtia jos esim. jonkin alan asiantuntija voisi ehkä antaa neuvoja tai vinkkejä. Samalla huomaamattaan verkostuu oman alan asiantuntijoiden kanssa. Liikaa ei tosin kannata ketään painostaa.. Mä itse tein pienimuotoista yhteistyötä Turun kaupungin kanssa graduasioissa ja ei siitä ainakaan haittaa ollut.

 photo valmis2_zpsihflzq8n.jpg
Näin värikkäät paperit tipahtivat postiluukusta viime maanantaina

6. Yritä pitää kiinni 7-8 tunnin työpäivistä, kuten työelämässäkin. Gradua tehdessä mä heräsin aamulla aina aikaisin kun Janne lähti töihin ja aloitin hommat pääsääntöisesti viimeistään ysin aikoihin. Kun aloitin ajoissa, ei tarvinnut koko iltaa tehdä hommia ja sai hyvällä omalla tunnolla pitää myös viikonloput vapaana. Loppuvaiheessa tämä ei tosin ihan pitänyt, vaan saatoin kirjoitella ja tehdä korjauksia yömyöhän. Ja joskus inspiraatio iski toden teolla vasta illalla, en mä sillon "pakottanut" itseäni lopettamaan, vaan tein niin kauan kun jaksoin. Joskus inspiraatio ei tullut koko päivänä, sillon en jaksanut väkisin kirjottaa, vaan saatoin ihan vaan oikolukea tekstiä tai etsiä tutkimuskirjallisuutta.

7. Jos jokin mietityttää, älä jää ongelman kanssa yksin, vaan kysy neuvoa ohjaajalta. Mä en ehkä ihan noudattanut tätä itse, kun tuskailin aineiston kanssa. Hyi kamala kun tulee kylmiä väreitä pelkästään sitä aineistoa ajatellessa. Onneksi se on nyt ohi.

8. Varo pitkiä taukoja. Jos esimerkiksi työt tai kesä(loma) katkaisee gradun teon, yritä silti vähintään kerran viikossa palata gradutiedoston pariin. Pitkien taukojen aikana ideat saattavat unohtua ja motivaatio laskea. Tiedän tämän kokemuksesta, näin mulle kävi sillon kun ensimmäistä kertaa aloitin gradun! Työn jatkaminen on huomattavasti vaikeampaa jos gradu ei ole pitkään aikaan ollut edes mielessä.

 photo valmis3_zpsmqeszoxg.jpg
Mä korkkasin papereiden kunniaksi Herkku Murenasta jo huhtikuussa saamani ihanan limsan ;)

9. Älä aseta liian kovia tavoitteita. Jos et halua tohtorikoulutettavaksi tai tutkijaksi, ei arvosanalla välttämättä ole kovinkaan suurta merkitystä.. Ainahan on kiva saada hyvä arvosana, mutta tavallaan se voi olla turhaa. Mä itse päätin lähteä tekemään gradua nopealla aikataululla, en arvosana mielessä. Eli kannattaa miettiä omaa tilannetta! En nyt neuvo ketään menemästä sieltä, missä aita on matalin (hahhaa, vaan neuvon hyppäämään sieltä missä aita on kaatunut), mutta jos esimerkiksi olet jo työelämässä ja haluat vaan valmistua, on ehkä vähän turha stressata liikaa ja yrittää hioa gradua täydellisyyksiin. Gradu on kuitenkin vaan gradu ja usein työnhaussakin monet muut asiat ovat merkittävämpiä kun gradun arvosana.

10. Älä stressaa liikaa! Muista, gradu on vaan gradu. Opinnäyte. Gradu on yksi osa opintoja. Vaikka ainakin meidän alalla gradu on tieteellinen tutkimus, jolla pyritään luomaan uutta tutkimustietoa, se on vaan opinnäyte!! Ei kukaan odotakaan mitään maailmaa mullistavia tuloksia. Tai ehkä jotkut perfektionistit, mutta me muut voimme rauhassa todeta, että paska gradukin on valmis gradu. No eei, ei mun gradu ollut paska. 

+11. Ekstra! Mieti millä palkitset itsesi kun työ on valmis. Miten monta kertaa mietinkään, että sitten kun gradu on valmis menen Piece of caken kakkubuffaan. Sitten ku gradu on valmis ostan itselleni jotain kivaa lahjaksi. Sitten kun valmistun maisteriksi korkkaan shampanjan. Sitten kun valmistun niin mennään syömään hienosti. Ostan itselleni valmistujaislahjaksi sitä ja tätä ja tota.. Kun valmistun pidän kunnon bileet.. No, kovinkaan montaa näistä en toteuttanut, mutta ajatukset siitä mitä kovasta työstä seuraa, motivoivat. Ja onneksi vielä ehtii korkkaamaan sen shampanjan (tai kuoharin) ja juhlatkin on vielä tulossa.

14 kommenttia:

 1. Olipa mukava postaus (jälleen)! :) Ja näyttääpäs hyvältä tuo limsa.

  Itse jatkan samasta aiheesta, josta tein kandin. Siitä on kyllä paljon apua, koska tuntee jo aihetta jonkin verran, mutta toisaalta, kuten sanoit, uuden aiheen avulla tutustuisi yksityiskohtaisemmin myös johonkin muuhun asiaan. Oon kuullut, että joissain oppiaineissa ei saa itse valita graduaihettaan vaan sen päättää ohjaaja. Mun mielestä tää olis tosi harmillista, koska ei pääsis tekemään välttämättä siitä tematiikasta, joka itseä eniten kiinnostaisi. Onneksi meidän oppiaineessa ei niin ole :)

  T. (Taas kerran) se, joka opiskelee sun kanssa samaa. Tai siis sitä, jota ennen opiskelit ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kiva kuulla että monet tykkäsivät tästä! Joo onhan se totta, että kandin aiheesta jatkaminen helpottaa ja on usein ihan viisastakin. Onneksi meillä ohjaaja ei vaikuta aiheeseen, mutta esim. Jennalla oli kuulemma niin että pääsääntöisesti tietyn ohjaajan ryhmissä tehdään tiettyihin aiheisiin liittyviä graduja. Se toimii sillon kun ohjaajia ja ryhmiä on enemmän kun se yksi aloittamassa aina uutena lukuvuotena. Meidän pienissä piireissä ei ehkä toimisi :D

   Poista
 2. Hyviä vinkkejä. :) Täytyy pistää ehdottomasti mieleen tulevaisuuden varalta. Vielä ens vuoden nautin huolettomasta opiskelijaelämästä, sitten alan pusertamaan gradua ja aikataulutavoitteet on jo mielessä. Pitää vielä miettiä, että jatkanko kandin aiheesta eteenpäin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tsemppiä tulevaan :) Sulla on onneksi hyvin aikaa miettiä aihetta ja vähän ehkä jo tutkailla sitä!

   Poista
 3. meiän koulussa (opiskelen siis amk:ssa) oppari on pakko tehdä yhteistyössä työelämän kanssa :) aluks tuskastutti kun en meinannu löytää ketään yhteistyökumppania, mutta sit kun se löyty niin on kyllä kiva tehdä sitä! se tuo myös motivaatiota :D ja saahan siinä jalkaa oven väliin myös :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aijjaa! Se olisi ihan kätevää työllistymisen kannalta, mutta tieteellisen tutkimuksen näkökulmasta siinä on huonot puolensa. Voi tieteellisyys "kärsiä" jos liikaa mennään yrityksen ehdoilla/ideoilla.

   Poista
 4. eikä :D Säkin oot Riikka Johanna :D Kaimani ;)

  VastaaPoista
 5. Tämä tuli kyllä aika sopivaan hetkeen, kun just tässä oon itsekin tuota omaa graduani aloitellut. On hyödyllistä saada ajatuksia niiltä, jotka on just olleet saman homman edessä ja sain kyllä tästä nyt ajateltavaa taas muutaman jutun suhteen!

  VastaaPoista
 6. Kannattaisi ehkä blurrata sotu ekasta kuvasta...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahhaa, kyllä äiti :D Ihana kun joku huolehtii, enhän mä tällasia ajattele. Toisaalta sehän ei edes kokonaan näy tuossa. Ja vaikka näkyisi niin voisko joku tehdä jotain pahaa sillä? Mutta joo, ehkä kannattaisi juu.

   Poista
 7. Oletko nyt siis työttömänä vai miten elelet kesän?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ollaanpa täällä nyt uteliaana. Mutta joo, harmillisesti koko helvetin Suomessa ei näytä olevan yhtä ainoaa mun alaan edes jotenkin liittyvää työpaikkaa, eli työttömänä joo. Ja kesä ei todellakaan ole mikään ideaalein aika etsiä töitä :/

   Poista