lauantai 11. huhtikuuta 2015

VAKAVAa asiaa

J: Mä ihan yllätyin yksi päivä, kun huomasin VAKAVA 2015 aineiston ilmestyneen. Muistaakseni silloin mun lukiessa kuusi vuotta sitten aineisto ilmestyi vasta keväällä, mutta nythän taitaakin olla kevät. Anyway, tänäkin vuonna klikkasin itseni nettiaineistoon ja silmäilin vähän aineistoa. Suoraan sanottuna mä en ihan hirveästi lämmennyt tämän vuoden artikkeleille.. Syynä varmaan se, että kolme artikkeleista käsitteli uskontokasvatusta ja yksikään ei ainakaan otsikon perusteella liittynyt mua kiinnostaviin aiheisiin, eli esimerkiksi liikunta- tai terveyskasvatukseen tai oppimispeleihin. Ajattelin silti kirjoitella vähän vinkkejä pääsykokeisiin.

VAKAVA on siis valtakunnallinen kasvatusalan valintayhteistyöverkosto. Sitä kautta haetaan kaikkii mahdollisiin luokanopettajan, lastentarhanopettajan ja muihin kasvatustieteen alan koulutuksiin. Mukana on Helsingin, Turun, Itä-Suomen, Jyväskylän, Lapin, Oulun ja Tampereen yliopistot. Mä hain siis vuonna 2009 VAKAVA-kokeessa luokanopettajaksi Turun Yliopistoon Raumalle ja Turkuun ja lastentarhanopettajaksi Itä-Suomen yliopistoon (tai silloin se oli vielä Joensuun yliopisto) Savonlinnaan. VAKAVA-kokeen tein Turussa ja pisteet riitti soveltuvuuskokeeseen Savonlinnaan ja Raumalle. Lopulta sain molemmista haastatteluista melkein täydet pinnat ja sisällä oltiin. Valitsin luokanopettajankoulutuksen, koska Rauma oli lähempänä Turkua ja ajattelin koulutuksen tuodan enemmän työmahdollisuuksia tulevaisuudessa. Veikkaan, että kummankin paikan toisen vaiheen menettelyt ovat muuttuneet, joten en nyt kirjoittele niistä sen enempää. Annan kuitenkin muutaman mulla toimineen vinkin siihen lukemiseen..

 photo _MG_8880_zps0ixwjhfb.jpg

1. Tee lukusuunnitelma. Mä olin itse töissä lukiessani, joten olin varannut lähes kaikki illat ja viikonloput lukemiselle. Olin päättänyt, että luen ensin kirjan kokonaan läpi, sen jälkeen luen alleviivaten ja muistiinpanoja tehden ja viimeisenä luen vielä omat sekä muistiinpanot että kirjan rinnakkain. Olen myös kuullut, että osa on vaan päättänyt lukea kirjan mahdollisimman monta kertaa läpi ja päässyt sillä sisälle. Jokainen tavallaan, kunhan vaan oikeasti lukee. Aikaa lukemiselle on kuitenkin niin vähän, että kaikki jaksavat keskittyä sen ajan jos oikeasti haluvat ovien yliopistoon aukeavan.

2. Älä vain lue, vaan ymmärrä. Vakava-koe perustuu aika paljon muistamiseen, mutta asiat on paljon helmpompi muistaa, jos tiedät mitä luit. Kirjassa on aloittelijan näkökulmasta ihan älyttömästi vieraita sanoja (muistan itse miettineeni ja googlettaneeni ikuisuuden mitä didaktiikka tarkoittaa:D), joten kannattaa selventää ne vieraat termit itselle siinä lukemisen ohessa. Se vie aikaa, mutta on hyödyllistä. Tässä helpottaa esimerkiksi kasvatustieteen perusopintojen johdantokurssin kirjat, niitä saa ihan kaupungin kirjastoista lainattua.

 photo _MG_8874_zps0jz3ox3h.jpg

3. Löydä itsellesi oikea tapa oppia. Mä ainakin muistan paremmin kaiken, kun olen sen kertaalleen kirjoittanut ylös. Ihmiset oppivat tosin eri tavalla, joten toisia muistiinpanot voivat vaan hidastaa. Toinen taas oppii parhaiten keskustelemalla kaverin kanssa, joten ei ole huono idea etsiä samaa aineistoa läpi kahlaava kaveri ja pitäkää yhdessä lukupiirejä. Kunhan pysytte aiheessa ;) OKL-piireissä on liikkunut myös legendaa tyypistä, joka luki aineiston nauhalle ja kuunteli sitä. En tiedä onko faktaa, mutta miksei niinkin voisi oppia.

4. Pidä taukoja. Vaikka lukisit vaan iltaisin ja viikonloppuisin, älä jumita koko ajan neljän seinän sisällä kirjan kanssa, vaan muista myös esimerkiksi liikkua ja nähdä kavereita. Se rentouttaa. Lisäksi liikunnan harrastamisella on todistetusti positiivinen yhteys oppimiseen.

5. Älä vertaa itseäsi muihin. Tämä liittyy 2&3 kohtaan. Mä muistan kauhistelleeni joidenkin lukumääriä ja olin kokeessa ihan varma, että mun lukemisella ei päästä sisälle. Tässä sitä nyt ollaan melkein maisterin paperit kädessä, joten väärässä olin. Kuten jo sanoin, kaikki oppivat omalla tavallaan ja pelkkä pakonomainen lukeminen ja asioiden ulkoa opettelu ei välttämättä auta.

 photo _MG_8877_zpsfb6lf3f7.jpg

6. Luota itseesi h-hetken koittaessa. Kun tiedät tehneesi parhaasi voit luottaa itseesi kokeessa. Luota vaistoosi - älä missään tapauksesa älä kokeen viimeisellä minuutilla korjaamaan kaikkia vastauksiasi. Monesti kuitenkin se ensimmäinen ajatus osuu oikeaan. Jos et tiedä jotain kohtaa varmasti, yritä sulkea ensin pois mahdolliset väärät vaihtoehdot, etsi vinkkiä muista kysymyksistä ja lopulta veikkaa. Älä kuitenkaan veikkaa kaikkia kohtia, samantien voit täyttää vakioveikkauskupongin ärrällä ja jättää pääsykokeet seuraavaan vuoteen ;) 

+ Älä stressaa! Jos et pääse ensimmäisellä kerralla sisälle, toisella tai kolmannella kerralla voi tärpätä. Opettajan (tai muussa kasvatusalan työssä) elämänkokemus on vain hyödyksi, joten älä murehdi sisällepääsyä.. Välivuosi voi olla vain hyvä juttu ja saa aikaa selventää ajatuksia! Halutessaan voi esimerkiksi hakeutua kouluun avustajaksi tai tehdä sijaisuuksia, jotta näkee mitä todellisuus koulussa on. Monilla nuorilla tytöillä on kokemusta vain omista kouluajoista ja voin kertoa, että opettajan työ ei ole enää samanlaista kuin vaikka mun peruskouluaikoina.. Jos kuitenkin päädyt välivuoden jälkeen hakemaan uudestaan, olet askeleen edellä muita, kun olet aikaisempana vuotena joutunut käymään läpi sanastoa. 

Paljon tsemppiä kaikille lukuhetkiin ja pääsykokeisiin! Niin ja anteeksipyynnöt, näin keväisin mulle tulee aina muutamia yhteydenottoja sähköpostitse liittyen juuri luokanopettajan opiskeluihin ja pääsykokeisiin. Tänä vuonna en ole valitettavasti ehtinyt vastaamaan omien gradu- ja työkiireiden takia, joten jos kaipaat vielä vastausta niin jättäkää kommentti tai laittakaa sähköpostia: kaksiyhdenhinnalla@gmail.com. Nyt on paremmin aika vastailla!:)

5 kommenttia:

 1. Tulipas tää postaus sopivaan aikaan, itse nimittäin luen juurikin VAKAVAa jotta pääsisin opiskelemaan lastentarhanopettajaksi. :) Kiitos siis vinkeistä, tulee todella tarpeeseen!

  VastaaPoista
 2. Mä olen vielä sitä sukupolvea (eli siis VANHA), joka haki OKL:ään ylioppilaspapereilla. Hikaroin stten niistä muutaman L:n ja pääsin pääsykokeeseen, jossa oli matemaattis-luonnontieteellinenosio, aineisto-osio, ryhmähaastattelu ja kirjatentti. VAKAVA on siis mulle aivan vieras.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No et sä nyt niin vanha oo ;) Mäkin taisin hakea vasta toisessa tai kolmannessa VAKAVAssa.. On kyllä parempi toi uusi systeemin kuin vanha, mä en ois varmaan päässyt papereilla pääykokeeseen. :D

   Poista
  2. No et sä nyt niin vanha oo ;) Mäkin taisin hakea vasta toisessa tai kolmannessa VAKAVAssa.. On kyllä parempi toi uusi systeemin kuin vanha, mä en ois varmaan päässyt papereilla pääykokeeseen. :D

   Poista