tiistai 3. maaliskuuta 2015

Vastauksia - Opiskelu

R&J: Tässä olisi vastauksia teidän kysymyksiin. Opiskelut kiinnostivat monia, joten jaettiin vastaukset kahteen eri postaukseen, tämä ensimmäinen koskee meidän opiskeluja.

En muista, mitä opiskelittekaan?
J: Luokanopettajaksi
R: Sosiaalipolitiikka

Milloin opiskelut loppuu?
R: Toivottavasti pian, eli toivottavasti saan gradun huhtikuussa kansiin. Kursseja ei ole ollut enää pitkään aikaan.
J: Sama! Oikeastaan loppui jo, enää vaan gradu loppuun ja ei tarvitse enää käydä yliopistolla..

Mitä olette tykänneet omista aloistanne?
J: Tykkään kyllä!
R: Kyllä mä tykkään. Sosiaalipolitiikan opiskelujen ansiosta olen oppinut katsomaan yhteiskuntaa ihan uudella tavalla. Vaikka en valmistu suoraan mihinkään ammattiin, olen saanut hyvät edellytykset toimia esimerkiksi erilaisissa asiantuntijatehtävissä.

 photo P3035541_zpsxzrvtxtb.jpg

Kuinka kauan olette opiskelleet?
J: Aloitin 2009, mutta 2012-2013 en ollut läsnäolevana opiskelijana au pair vuoteni takia
R:Aloitin 2009, mutta vuoden 2013-2014 olin käytännössä koko ajan töissä (ensin harjoittelussa ja sitten töissä), joten se oli sellanen "välivuosi" ennen gradua ja viimeisiä hetkiä täysipäiväisenä opiskelijana.

Onko gradun teko vaikeaa?
J: Se on ihan niin vaikeaa, mitä itse siitä tekee. ;) Riippuu myös tosi paljon alasta. Esimerkiksi meillä gradu on (lähes kirjaimellisesti) lasten leikkiä verrattuna Riikan (eli sosiaalipolitiikan) graduun!
R: On se tavallaan. Meillä gradu tarkoittaa pääsääntöisesti sitä, että tehdään tieteellinen tutkimus, jonka tavoitteena on tuottaa uutta tutkimustietoa omasta aiheesta. Pitää tutustua tutkimusaiheen teoriaan ja aiempaan tutkimukseen ja löytää oma (mieluiten uudenlainen) näkökulma aiheeseen. Toki gradu on gradu, ei siltä mitään ihmeellisyyksiä vaadita tavallaan ja usein siitä ehkä tehdään suurempi juttu, mitä se oikeasti on. Mutta toki siihen saa kulumaan hulluna aikaa ja energiaa. Varsinkin jos haluaa tehdä hyvän. Ja saahan siitä seminaareineen opintopisteitäkin lähes vuoden täysipäiväisten opiskelujen edestä, että sekin kertoo jotain.

Entä oletteko töissä opiskelun ohessa?
J: Olen tehnyt syksystä 2011 lyhyitä sijaisuuksia. Keväällä 2012 olin kolme kuukautta töissä opiskelun ohella ja nyt nyt tammikuun alusta olen ollut kokopäiväisesti töissä lto:na
R: Ajoittain joo. Ekana opiskeluvuonna tein kahtakin työtä, joka ehkä tälleen jälkeenpäin ajateltuna vähän häiritsi mun opiskelujen alkua.. Muutamaan otteeseen yritin opiskella kokopäivätyön ohella, mutta se ei oikeen multa onnistunut. Siksi viime vuonnakin opiskelut jäi kun olin töissä. Joku osa-aikaduuni opiskelun ohessa olisi ehkä ollut ideaali, varsinkin jos töitä olisi max. 10-15h viikossa.

Milloin tiesitte mitä haluatte opiskella?
J: En ole oikein koskaan tiennyt :D
R: Löysin toisena välivuotena sellasen hassun alan kun sosiaalipolitiikka, josta en aiemmin ollut kuullutkaan. Etsin alasta tietoa ja päätin että sitä haluan opiskella!

 photo P2024951_zpsp9lrhi0s.jpg

Voisitteko antaa jotain vinkkejä pääsykoetta varten?
J: Ei turhaa stressiä, lue ajatuksella - älä vain opettele ulkoa. Jos on haastattelu/ryhmätilanne, ole oma itsesi! Tästä aiheesta voisin tehdä melkein oman postauksen..
R: Jennan kommenttiin voisin sanoa, että joskus se ulkoa opettelukin voi olla ihan hyvä. Varsinkin jos pääsykokeessa kysytään nippelitietoa. Suuret kokonaisuudet kannattaa kuitenkin sisäistää ensin ja vasta sitten opetella ulkoa jotain tietoja. Toki käsitteet ja muut kannattaa opetella hyvin. Mulla oli ennen pääsykoetta vessassakin post it-lappuja, joissa luki vaikeita käsitteitä jne. Kannattaa kuitenkin muistaa, että laatu korvaa määrän. Sillä ei ole väliä monestiko luet kirjan, vaan sillä miten hyvin sisäistät asiat. 

Montako kertaa haitte opiskelemaan ennen kun pääsitte sisään?
J: Pääsin ensimmäisellä yrityksellä
R: Mäkin pääsin ensimmäisellä yrityksellä ja sain jopa valita menenkö Turkuun vai Jyväskylään

Oliko yliopisto teille ainoa oikea vaihtoehto? Miten päädyitte aloillenne?
J: Olin ennen yliopistoon hakua kaksi päivää (:D) amk:ssa. Pääsin vähän vahingossa sisälle restonomi koulutukseen, mutta tajusin ONNEKSI heti, ettei ollut mun juttu
R: Hahhaa, surullisen kuuluisa AMK-tausta täälläkin. Se oli sellanen pakko mennä opiskelemaan -ajatus. Tajusin onneksi, että mun ei todellakaan ole pakko mennä opiskelemaan jotain alaa ihan vaan siksi, että jotain pitää opiskella. Sillon ensimmäisen välivuoden jälkeen en vielä edes hakenut yliopistoon, en sillon edes tiennyt mitä sosiaalipolitiikka on. Onneksi toisen välivuoden aikana ajatukset ja unelmat selkeni.

Mikä opiskeluissanne on ollut hyvää ja mikä huonoa?
J: Hyvää on se, että ensimmäiset vuodet mennään paljon "lukujärjestyksen" mukaan ja se oma ryhmä tulee tosi tutuksi. Sen vuoksi mä sain esimerkiksi paljon hyviä ystäviä yliopistolta! Hyvää on myös se, että opiskelu on paljon muutakin kuin lukemista.. Esimerkiksi museokäyntejä, liikkatunteja, pianonsoittoa, teknistä työtä tms. Huonona puolena voidaan pitää myös sitä, kun mennään sen lukkarin mukaan ja monilla kursseilla on pakko olla läsnä. Lisäksi nyt parin vikan vuoden aikana huomasin, että opintojen nopeuttaminen on tehty vähän liian hankalaksi :D
R: Hyvää opiskelujen vapaus ja se että saa mennä omaan tahtiin ja valita mieluisia sivuainekokonaisuuksia. Mä olen esimerkiksi opiskellut matkailun sosiologiaa, kulutussosiologiaa, valtio-oppia.. Valinnanvaraa on paljon! Meidän oppiaineessa on myös tosi asiantuntevia opettajia ja professoreita! En osaa sanoa mitään huonoa.. Jollekin tosin ehkä se vapaus, että ei välttämättä ole paljon läsnäolopakkoa jne. Mä olen kyllä kokenut sen ainoastaan hyvänä asiana. Yleisestikin yliopisto-opiskelu sopii mulle paremmin kun AMK, koska opiskelu on itsenäistä, saa lukea paljon ja valita mieluisia sivuaineita.

Oletteko osallistuneet paljon opiskelijatapahtumiin, kuten bileisiin?
J: Kahtena ekana vuotena joo, sitten jäi :D
R: En osallistunut ikinä paljon. Tai tietty aluksi vähän.. Ekoina vuosina jotain bileitä ja sen jälkeen joitan pikkujouluja ja sitsejä.. Nyt viimeiseen pariin vuoteen en ole enää käynyt missään, koska en oikeastaan ole edes tuntenut itseäni opiskelijaksi.

 photo totuus1-001_zpsi4pu3qfh.jpg
Totuus perjantaisen kahvihetken taustalla, sotkuinen pöytä ja spss auki

Jätättekö haikeudella vai innolla opiskeluajat taakse? :D
J: Innolla! En ole enää pariin vuoteen tuntenut itseäni kunnon opiskelijaksi, koska en ole asunut Raumalla ja tehnyt kaikki jutut vähän omalla tapaa..
R: Todella innolla! Haluan jo pian töihin. Ja todella toivon että löydän töitä pian! Opiskeluajan rahapulaa ei tule ikävä, toki vähän ehkä kaipaan sitä vapautta, kun aamulla ei ole pakko herätä aikaisin ja tenttiin voi lukea vaikka keskellä yötä. Toisaalta taas kaipaan elämään rytmiä, joten senkin vuoksi odotan työelämään pääsyä. Gradun kirjoittaminen on yksinäistä puurtamista, joten työkavereitakin kaipaan.

Hyviä vinkkejä gradun tekoon?
J: Mieti kunnolla aihe! Päätä aikataulu ja pysy siinä. Tästä voisin melkein kirjoitella myös lisää joskus..
R: Valitse hyvä, ajankohtainen aihe. Tee kunnollinen tutkimussuunnitelma. Pysy aikataulussa, aseta itsellesi kunnianhimoisia tavoitteita. Älä sorru "huomenna sitten" ajatteluun, kuten minä joskus.. Pyydä ohjaajalta apua heti jos joku asia tuntuu ylitsepääsemättömän vaikealta!

Mitä olisitte tehneet toisin esim. alkutaipaleella?
J: Olisin lukenut tentteihin enemmän ja tehnyt kaikki työt ajallaan :D Olin ehkä vähän laiska pari ekaa vuotta ja tein kaikin viimeisenä iltana..
R: Olisin ekana vuonna voinut osallistua enemmän esimerkiksi ainejärjestön juttuihin ja olla enemmän paikalla. Tavallaan vaikea sanoa mitään muuta, kun virheistä kuitenkin oppii. Mä esimerkiksi aloitin gradun ensimmäistä kertaa jo reilu pari vuotta sitten ja nyt uuden yrityksen jälkeen tiedostan hyvin mitä tein väärin sillon. Kuitenkin se ensimmäinen yritys oli ihan opettavainen, joten hyvä että sekin tuli tehtyä. 

14 kommenttia:

 1. Hahah joo kaikki graduvinkit peliin, kiitos!! Tässä oon jo reilu tunnin istunu kirjastolla koneella ja oon vaan lähetelly sähköposteja ja öhm nyt selailen blogeja. Jostain syystä blogit on paljon viihdyttävämpiä kun ne pahuksen tieteelliset artikkelit... Tälläne lusmuilu ei oo kyllä hyvästä, mutta ku tuntuu, ettei päässä liiku yhtään mitään :D Täytyy vissiin mennä lounastamaan, ja ottaa sit uus yritys :)
  -Miffa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oletko kuullut Pomodoro tekniikasta? Niin yksinkertaista, mutta niin motivoivaa. 25 minuutin aikana ehtii tehdä vaikka mitä ja jopa mä pystyn pitämään itsekurin sen ajan ;) Ei tule eksyttyä blogeihin tai sähköpostiin kun "tomaatti" on päällä :D http://pomodorotechnique.com/

   Poista
  2. Täälläkin "tehdään gradua" kuten kuvasta näkyy :D Hei toi tekniikka vaikuttais oikein hyvältä! Pitääkin perehtyä asiaan :)

   Poista
  3. Heh, no kyllä välillä saa pitää takoja ;) Ja kannattaa perehtyä! Ajattelin ensin että mitä hyötyä tällaisesta ajan ottamisesta voi olla, mutta jotenkin siinä on sellanen ihmeellinen vaikutus, että ei halua "huijata" sen 25min aikana ;)

   Poista
  4. Hahaha siiis mullahan on puhelimessa ihan joku Pomadore-sovellus, oliskoha ollu Tomato Timer nimeltään :D Mutta enpäs oo taas hetkeen muistanut käyttää, joten hyvä kun muistutit :D
   -miffa

   Poista
  5. Mä olen käyttänyt tota Tomato Timeria netissä, siitä on tullut jo hyvä läppä Jannen kanssa, en voi edes puhua jos "tomaatti on käynnissä" :D

   Poista
 2. Sama vika täällä, gradua tässä mukamas tehdään tälläkin sekunnilla ;) Aluksi se oli superkivaa ja innostavaa, mutta nyt on päästy niin pitkälle, että alkaa tulla kiintiö täyteen :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, mä yritän tehdä niin nopeesti sen pois alta, että kiintiö ei ehdi tulemaan täyteen :D

   Poista
 3. Kuinka usein teillä muuten on ollut graduseminaareja gradun kirjoittamisen varrella? Kuukauden, kahden välein? Vai kerran puolessa vuodessa? :D

  Jännittää, että saako enää mitään ohjausta graduvaiheessa vai pitääkö kaikesta selvitä ite :D Kandissa meillä on ollut 1,5 kuukauden välein.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä oli syksyllä kun seminaari alkoi, niin ensin kahden ja sitten muistaakseni kolmen viikon välein tapaamisia. Yhteensä kalenterin mukaan 7 seminaaria. Eli kivan useasti, pääsi ainakin hyvin sisään siihen gradun tekoon heti alusta. Nyt vuodenvaihteen jälkeen on ollut ainoastaan yksi ja mun osalta se jääkin siihen. Toinen olisi vielä tulossa, mutta tosiaan alun jälkeen niitä on harvemmin, kun jengi etenee eri tahtia. Ajatuksena meillä oli seminaarin alkaessa se, että ekat kaksi lukukautta (syksy ja kevät) on seminaareja ja sen jälkeen painotetaan yksilöohjausta. Graduseminaari kestää sen 3 lukuvuotta, eli 1,5v, jonka aikana kaikki toivottavasti saavat työnsä valmiiksi :) Toki jos mä saan jo nyt keväällä, niin se on sitten siinä, vaikka seminaari tavallaan on "kesken".

   Meillä saa oikeastaan koska vaan mennä henkilökohtaisesti tapaamaan ohjaajaa, mäkin olen jo kahdesti käynyt seminaarien lisäksi ja se on ollut tosi hyvä juttu. Toki tämäkin saattaa vaihdella ohjaajasta/alasta riippuen. Mä voitin "graduohjaaja lotossa" :D

   Poista
 4. Kuinka hyviä oppilaita olitte aikoinaan yläasteella ja lukiossa? :) miten esimerkiksi yo-kirjoitukset meni? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmaan silleen vähän keskivertoa parempia ;) Ikinä en kuitenkaan ole sen suurempaa stressiä ottanut koulusta. Yokirjoituksista kirjoitin L, E, E, M M, M. Mun kohtuullisen hyvistä papereista ei kuitenkaan ollut mitään hyötyä yliopistoon hakiessa, pääsin sekä Turkuun, että Jyväskylään pääsykoepisteillä.

   Poista