perjantai 27. maaliskuuta 2015

nyt pitää taas juosta!

R: Selailin Sportstrackerin juoksuhistoriaa, joka paljasti että tänä vuonna on tullut lenkkeiltyä huomattavasti vähemmän kun vuosi sitten tähän aikaan. Okei, viime maaliskuu oli lenkkien suhteen vielä melko laiska, mutta ei sentään yhtä laiska kun tänä vuonna. Kuu on jo lopuillaan ja tässä kuussa juoksulenkkejä on kertynyt yksi. Siis yksi!! Viime vuonna helmi- ja maaliskuuhun mahtui yhteensä 10 lenkkiä, tänä vuonna niitä on takana puolet vähemmän, eli reippaasti vähemmän kun yksi lenkki viikossa. Reilun kahden ja puolen kuukauden päästä pitäisi taas jaksaa juosta puolimaraton ja mieluiten vielä nopeammin kun viime vuonna - pakko sanoa että ajatus tuntuu jotenkin kaukaiselta.

 photo juoksu9_zpsa5ac2800.jpg
Oispa jo tällaiset juoksusäät.. Tai edes tuollaiset kun tuossa viimeisessä kuvassa!

Onneksi peruskunto on kuitenkin hyvä. Mä olen sentään pysynyt terveenä koko kevään, joten olen päässyt treemaan vähintään neljästi viikossa. En ole kuitenkaan yksin raahautunut lenkille, vaan tähän asti on lähinnä tullut käytyä koristreeneissä, -peleissä ja salilla. Viime vuonna lenkkejä kertyi enemmän, mutta koristreenit oli huomattavasti laiskempia kun tänä vuonna. Nyt ollaan saatu vedettyä treenejä pienelläkin porukalla hyvällä sykkeellä, joka on tosi jees. Lisäksi olen tässä vuoden aikana kehittynyt myös salitreenissä - jalkatreeni on ollut kovempaa ja vaihtelevampaa ja uskaltaisin väittää, että jalkoihin on tullut huomattavasti lisää voimaa vuodessa.

 photo juoksu2_zpsb207e729.jpg

Mutta, koska se puolimaraton tosiaan lähestyy, niin julistan myös juoksutreenit alkaneeksi! En kyllä tiedä millon ehdin lenkille seuraavaksi,sillä tulevan puolentoista viikon ohjelma näyttää hyvin koripallopainotteiselta... Koriskausi alkaa olla pääsiäisen jälkeen paketissa, joten siihen jää onneksi noin kaksi kuukautta aikaa tehokkaalle puolimaratontreenille. Tarkoituksena on juosta viikossa vähintään kolme lenkkiä, siten että jokaiseen viikkoon mahtuu yksi pidempi (75-90min) hidasvauhtinen peruskuntolenkki, yksi noin tunnin peruskuntolenkki ja yksi vauhtikuntolenkki. Viikon neljäs lenkki voisi olla (mäki)vetoja tai porrastreeniä, mutta olen hieman skeptinen sen suhteen, ehtiikö lenkille neljästi viikossa. Salitreenistä en aio luopua. Treeniviikko voisi näyttää suunnilleen tältä:

ma: lepo ja/tai pitkät venyttelyt
ti: peruskuntolenkki noin 60 minuuttia
ke: salitreeni alakroppaa
to: vauhtikuntolenkki 45-50min
pe:sali yläkroppaa tai mäkivetoja/porrasteeni
la: sali yläkroppaa tai lepo
su: peruskuntolenkki 75-90min

 photo jennajuoksu3.jpg

Nyt kun omistan sykemittarin, on helpompi juosta lenkkejä oikealla sykkeellä. Olen tarkkaillut sykkeitäni nyt alkuvuonna lenkeillä ja tullut siihen tulokseen, etten osaa juosta tarpeeksi matalalla sykkeellä. Peruskuntoa pitäisi harjoittaa eniten ja peruskuntolenkkien pitäisi olla huomattavasti matalasykkeisimpä, kun mitä mulla usein on. Pitää siis olla kärsivällinen ja opetella juoksemaan tarpeeksi hitaasti! Mä vaan oon sellanen, että hitaalla vauhdilla juostu lenkki tuntuu jotenkin "epäonnistumiselta". Kotiin tullessa katson sportstrackeria ja kiroan kun kymppiin meni yli tunti. Tiedän että se on tyhmää, yritän parantaa tapani ja muuttaa ajatteluani tässä asiassa! 

Nyt on muuten lennotkin ostettu, joten St Albans Half Marathon - we are coming!! 

9 kommenttia:

 1. hah, mulla on toukokuussa pääsykokeet jonne pitäisi peruskuntoa ja juoksemista treenata ihan tosissaa, ja tässä sitä ollaan penikoiden kanssa taas jumissa. Tuntuu että nää vaivat uusiutuu aina parin lenkin jälkeen, vaikka kuinka pitäisin taukoa lenkkeilystä, kengät on sopivat jaloille ja juoksualustana on joko pururata tai pehmeämpi hiekkatie :/ Salilla oon nyt yrittänyt saada jalkoihin voimaa ja uinnilla oon yrittänyt peruskuntoa nostaa.... pikkasen kiirus rupeaa tulemaan jos tuloksia haluan saada aikaan ja opiskelemaan päästä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itseasiassa noihin penikoihin vaikuttaa juuri tuo juoksualusta! Pururata on aivan liian pehmeä juoksu alusta ja erittäin huono esimerkiksi polville ja tästä syystä myös penikoille. Pururata joustaa liikaa ja askel on liian kevyt sekä pehmeä. Niin hullulta kuin se kuullostaakin niin se on totta. Ja jos juokset vielä pururataakin pehmeämmällä alustalla niin syy todennäköisesti on tässä! :)

   Poista
  2. Noora, oletko harkinnut FootBalance pohjallisten hankkimista juoksukenkiin? Mulla on koriskengissä sellaiset ja olen tykännyt, ne korjaavat vähän jalan asentoa! Samalla kun ne tehdään sulle yksilöllisesti sopiviksi, niin analysoidaan mm. jalan asento ja onko ylipronaatiota tms. Vika voi myös olla juoksuasennossa (esim. täällä tietoa: http://www.fit.fi/arkisto/terveysuutiset/sattuuko-saareen/1774.html), kannattaa harkita esim. juoksukoulua, jossa asento tsekataan :) Ja mulla myös kompressiosäärystimet ovat auttaneet, nykyään käytän niitä aina lenkeillä ja korispeleissä. Tsemppiä paljon harjoitteluun!

   Pauliina, mielenkiintoinen tieto, en olekaan tuollaista kuullut! Olisiko jotain lähdettä, mistä tästä voi lukea lisää? Olen lukenut jonkin verran artikkeleita penikoiden kipuiluun liittyen ja yleensä juuri suositellaan pehmeitä alustoja (mm. http://www.time-to-run.com/suomi/vammat/top5/penikkatauti.htm ). Toisaalta ainakin mulla penikoiden kipuilussa syynä on usein liian kova/rasittava treeni ja alkuun oli myös jalan väärä(hkö) asento. En siis ole huomannut, että alustalla olisi niin paljon vaikutusta, vaan enemmänkin hyvillä kengillä/varusteilla ja sillä, että muistaa levätä ;)

   Poista
  3. Jee kiitos näistä vastauksista :) Meidän lähellä ei ole kuin kilometrin pururata tai sitten vaihtoehtoisesti asfalttiteitä, hiekkateitä pitkin jos haluaa juoksennella niin pitää lähteä jo jonnekkin 10km päähän etsimään... mielenkiintoista kuitenkin tietää että pururata on liian pehmeää juoksemiseen :D

   Mä oon miettinyt joskus noita pohjallisia, mutta ajatus on sitten jäänyt ja unohtunut. Mä en itseasiassa tiedä onko mulla ylipronaatiota tai jotain muuta virheasentoa, joten pitääpä miettiä uudelleen noita pohjallisia. Kompressiosukkia mä oon käyttänyt heti oireiden tultua kuvioihin, auttavat palautumisessa mutta lenkillä en koe niiden toimivan yhtä hyvin (johtunee varmasti myös merkistä).

   Poista
  4. Kannattaa tosiaan harkita vakavasti Footbalancen pohjallisia, täällä lisätietoja: http://www.footbalance.fi/miksi-footbalance :)

   Poista
 2. Hahah vitsi SuperTreeneissä eräs luento käsitteli juuri tuota juoksuvauhtia, ja sitä että yleensä treenataan ja juostaan liian kovaa, koska matalasykkeinen lenkki ei "tunnu missään" :D mulla niin sama ongelma! Vaikeaa juosta hitaasti, mutta se on kaikkein tärkeintä ni pakko vaan opetella! :) Ihania kesäisiä kuvia!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aijjaa, ois voinut olla hyödyllinen luento mullekin. Tämä on kyllä just näitä asioita, mitä hyvin tietää ja tiedostaa, mutta ei silti yksinkertaisesti "jaksa" juosta tarpeeksi hitaasti. Mutta, kuten todettu, pakko opetella :D Mä motivoin itseäni yleensä lukemalla mahdollisimman paljon tutkimustietoa ja artikkeleja aiheesta, sinä vaiheessa kun mahdollisimman monta kertaa olen lukenut, että matalalla sykkeellä juostut lenkit on hyväksi, alan ehkä pikkuhiljaa uskoa ja tehdä niin :)

   Poista
 3. Loistavaa. Maratonmatkailua, arvostan. Mennään joku kerta yhdessä PK-hölkälle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo mennään joskus! Vaikka joku sunnuntai kun on aikaa hyvin:)

   Poista