maanantai 23. helmikuuta 2015

motivaatiomaanantai - oikeanlainen ruoka auttaa jaksamaan

R: Ajattelin kirjoittaa tämän päiväisen motivaatiomaanantain postauksen yhdestä tärkeästä asiasta, nimittäin ruoasta. Mistäs muusta saisi energiaa treeniin kun oikeanlaisesta ravinnosta? Kannattaa ihan oikeasti miettiä omia tottumuksia, kukapa jaksaisi treenata, jos ei syö tarpeeksi? Mä huomaan omassa jaksamisessa heti, jos en ole syönyt kunnolla. Jotkut ihmiset pärjäävät varmaan vähemmillä hiilihydraateilla, mutta mä en ikinä voisi näillä treenimäärillä alkaa karppaamaan tai muutenkaan vähentää hiilareita mitenkään radikaalisti. Sillon kun muutamia vuosia sitten mun elämässä oli lyhyt jakso, jollon en treenannut näin paljon, söin ihan miten sattuu ja jaksaminen oli sen mukaista. Nyt kun syön säännöllisesti ja tarpeeksi, treenaan 5-6 kertaa viikossa ja nukun vähintään 8h yössä, jaksan paljon paremmin tehdä kaikkea muutakin.

 photo ruokaa2_zpsng8yflno.jpg

Tavallinen salitreeni ehkä vielä menee vähän heikommalla syömisellä (ja vähemmillä hiilihydraateilla), mutta varsinkin pitkällä lenkillä tai korispelissä kostautuu heti, jos takana on huonot ruokailut. Olen huomannut, että esimerkiksi pelipäivinä itselleni sopivat täysjyväpastaruoat. Muistan jo junnuvuosilta, kun valmentaja käski syödä pastaa ennen peliä! Ruokailun ja urheilusuorituksen väliin kannattaa toki jättää reippaasti aikaa, ainakin 2-4 tuntia urheilusuorituksen kestosta ja rankkuudesta riippuen. Toki ennen pitkäkestoista suoritusta voi vielä syödä jotain pientä, esimerkiksi banaania tai rusinoita.

 photo ruokaa1_zpszzfruhgi.jpg

Urheilusuoritus tuntuu heti paljon paremmalta ja helpommalta, jos kropassa on tarpeeksi energiaa. Käytiin eilen Jennan kanssa reippaalla 13 kilometrin lenkillä ja oltiin ihan fiiliksissä, miten molemmilla oli sattumalta mennyt ruokailut tosi hyvin lenkkiä ajatellen. Mä söin kaksi tuntia ennen lenkkiä pienehkön annoksen täysjyvämakaroonilaatikkoa, olin päivän aikana juonut paljon vettä ja syönyt muutenkin sopivasti hiilareita. Kyllä nousi askel kevyesti! Toinen ääripää sen sijaan on noin kuukauden takaa, kun juostiin lenkki aamupäivällä. Olin syönyt ainoastaan annoksen puuroa marjoilla ja omenan noin 2,5-3h ennen lenkkiä. Se oli vaan yksinkertaisesti liian vähän mulle, varsinkin kun takana oli pitkät yönet (olen aamuisin aina nälkäinen, joten toi on mulle pieni aamiainen). Sillon juostiin vaan noin 8km ja lopussa alkoi selkeästi heikottaa ja energiat loppua.

 photo ruokaa3_zpscecscgds.jpg
Ok, tältä ei saisi lounas näyttää - proteiini puuttuu! Munat oli vasta kattilassa..

Nämä ovat esimerkkejä, joita olen oppinut omasta kropastani. Jokainen toki oppii vuosien saatossa kuuntelemaan omaa kroppaansa ja syömään itselleen sopivalla tavalla. Jollekin toiselle tuo makaroonilaatikko 2h ennen pitkää lenkkiä voisi olla liian raskas ruoka. Salille mun on helpompi lähteä kevyemmällä ruoalla, mutta silti pyrin syömään edes pienen välipalan ennen treeniä, jos aiemmasta ruokailusta alkaa olla liikaa aikaa. Hyviä välipaloja ovat esimerkiksi banaani, riisikakku maapähkinävoilla tai rusinat. Mutta, kuten postauksen alussa sanoin, jos iltaisin väsyttää ja ei jaksaisi lähteä treenaamaan, kannattaa miettiä miten on tullut syötyä. Kevyt lounassalaatti, välipalaksi suklaapatukka ja suoraan töistä treenaamaan? Ei onnistuisi ainakaan mun kohdalla! Paras fiilis treenatessa on sillon, kun on sopivasti energiaa ja jaksaa hyvin. Sillon se tuntuu kivalta ja hyvältä. Eli kun ruokavalio on kunnossa ja öisin tulee nukuttua tarpeeksi, kulkee treenikin parhaiten.

Niin kliseiseltä kun se kuulostaakin, niin kannattaa huolehtia siitä, että syö säännöllisesti. Aamupala, lounas, päivällinen ja iltapala. Ja ehkä muutama välipala, ettei ruokailuvälit veny liian pitkäksi. Eihän kukaan jaksa treenata, jos ruokavalio on ihan mitä sattuu! Mä ainakin syön paljon, että jaksan. Joku ehkä kauhistelisi mun ruokamääriä, mutta tavoite onkin, että jaksan treenata monipuolisesti! Ja kun syö terveellistä ruokaa, eikä tavoitteena ole mikään fitnesskisakunto, saakin (ja pitääkin) syödä tarpeeksi. Kiinnostaisiko muuten ketään tarkempi postaus siitä miten ja mitä syön? Lisäksi ajattelin joku kerta tehdä postauksen, jossa jakaisin joitain helppoa terveellisiä arkiruokareseptejä, sitä toivottiinkin jo kysymyspostauksen yhteydessä.

8 kommenttia:

 1. Näyttääpä herkullisilta sun ruoat! :) Tuollainen postaus olisi mielenkiintoinen, missä kertoisit tarkemmin syömisistäsi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maistui myös ;) Joo sellaisen voisin joku kerta tehdä!

   Poista
 2. Ruokapäiväkirjamainen postaus olisi kyllä kiinnostava.. Itsellä on peruskoulu- ja lukioaikojen jälkeen jäänyt päälle erittäin huono ja vähäruokainen moodi, josta koko ajan yritän päästä pois. Joinakin päivinä syöminen yksinkertaisesti unohtuu. Ei kai se sitten olekaan ihme, jos en tykkää liikunnasta kun ei oo kropassa tarpeeksi energiaa. Pitäisi oikeasti laittaa ne muistutukset puhelimeen säännöllisille väliajoille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sellanen postaus sai kannatusta, joten taidan sen toteuttaa :) Mun on jotenkin ihan kamalan vaikea ymmärtää, miten joku voi unohtaa syödä. Mulla tulee helposti jopa maha tosi kipeäksi, jos edellisesti ruokailusta on liian kauan. Eli viimeistään siinä vaiheessa kun maha ensimmäistä kertaa kurnii, on pakko syödä jotain. Mutta kai sekin on tottumuksesta!

   Poista
 3. Oon samaa mieltä hiilihydraateista, minäkään en jaksa ilman niitä vaikka olenkin ihan tavallinen liikkuja enkä treenaa erityisen kovaa. Esimerkiksi jos en aamuisin saa hiilareita, niin en herää ollenkaan. Tietenkin joillekin voi sopia se, että hiilarit on minimissään, mutta mulle ei. Siksi sitten kiinnitän huomion siihen, että hiilarit tulee just vaikka ruisleivästä tai muusta terveellisestä hiilarivaihtoehdosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä uskon, että koska ihmiset ovat erilaisia, niin toisilla toimii erilainen ruokavalio kun toisella. Onneksi nyt on jo "siinä iässä" että on oppinut tuntemaan oman kroppansa! Ja juu, ruisleipä on oikeen hyvä vaihtoehto :P

   Poista
 4. Mullekin täytyy olla hiilareita ihan tarpeeksi tankattuna. Muuten voi alkaa huimata lenkin jälkeen, siitä kerrasta opin heti syömään ensi riittävän kunnolla (ja tietty juoda tarpeeksi) ennen kuin lähtee pitkälle juoksulenkille. Ja juu kiinnostaa sellainen tarkempi ruokapostaus syömisestäsi! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sillon kun juoksin ensimmäistä kertaa pitkiä lenkkejä, en ollut ennen lenkkiä syönyt/juonut tarpeeksi enkä tajunnut heti lenkin jälkeen syödä edes jotain pientä energiapitoista, lopputuloksena ihan kamalan huono ja heikko olo moneksi tunniksi :/ Onneksi virheistä oppii.

   Poista