lauantai 22. marraskuuta 2014

Istutko liikaa?

J: Mä olen nyt viimeiset pari viikkoa istunut ihan liikaa koneella. Siinä liikkumattomuudesta ja istumisen haitoista lukiessa ja kirjoittaessa tuli sellainen olo, että voisin kirjoitella aiheesta vähän blogiinkin. Monesti blogeissa puhutaan vaan siitä liikunnasta ja kirjataan ylös liikuntapäiväkirjoja, mutta kuka kirjaisi ylös myös ne tunnnit, jotka istuu päivässä? Mä aloin yksi päivä laskea ja kauhukseni huomasin istuneeni yli kahdeksan tuntia päivässä! Ihan älyttömästi.
Mä kyllä liikunkin paljon, aika reippaasti yli suositellun. Suositusten mukaan siis aikuisten tulisi liikkua viikossa vähintään 2h 30min reipasta tai 1h 15 minuuttia rasittavaa liikuntaa. Sen lisäksi pitäisi vielä kohentaa lihaskuntoa ja liikehallintaa ainakin pari kertaa viikossa. Eikä tietenkään saisi istua pitkiä jaksoja putkeen..

 photo jenna11_zpscbe5e42b.jpg

Aika monet varmaan liikkuukin suositusten verran, mutta silti välillä tuntuu, että ihmiset laískistuvat vaan entisestään. Joka paikkaan mennään autolla, käytetään hissiä vaikka portaat on siinä vieressä ja muutenkin aina sopivan paikan tullen laitetaan se peppu penkkiin. Monet ihmiset, kuten minä tällä hetkellä, istuvat suuren osan päivästään. Ensin töissä, sitten autossa tai bussissa työmatkoilla ja illalla vielä kotona tv:tä katsellessa tai koneella.. Illalla ehkä mennään salilla käymään tai juoksulenkille ja ajatellaan, että päivän liikunnat oli siinä. Luin jokin aika sitten jostain, että istuminen voi olla jopa yhtä vaarallista kuin tupakointi eikä kahdeksan tunnin istumisen haittoja korvaa mikään puolen tunnin lenkki. Tutkimusten mukaan istuminen aiheuttaa selkäsairauksia, niska- ja hartiavaivoja ja on myös syy ylipainoon, sillä paikallaan olo kuluttaa lähes yhtä vähän energiaa kun sängyssä makoilu. Kaikki varmaan tietävät tämän, mutta kuinka moni tekee asialle jotain?

 photo jenna22_zpse93f1ab8.jpg

Mä olen itse viime aikoina pyrkinyt vähtentämään paikallaan istumista. Silloin kun istun koneella, istun jumppapallon pällä. Yleensä jumpppallon päällä tulee istuttua paremmassa asennossa ja samalla aktivoitua jalkojen ja selän lihaksia. Pallonkin päällä tosin asento voi lässähtää huonoksi ja se voi aiheuttaa pitkään jatkuneena kipuja, mutta mulle pallo sopii silti paremmin kuin työtuoli. Tuolissa tulee helposti nostettua jalat syliin risti-istuntaan, ja se jos mikä rasittaa esimerkiksi lonkankoukistajia. Tietenkään siinä jumppapallollakaan ei saa istua ikuisuuksia, vaan kannattaa nousta välillä vähän jaloittelemaan. Mä olen yleensä niin kärsimätön, että nousen ainakin puolen tunnin välein joko hakemaan juotavaa, vessaan, hakemaan postin tai milloin mitäkin..
Lisäksi harrastan paljon hyötyliikuntaa. Kävelen oikeastaan joka paikkaan ja tasan kerran olen viimeisen vuoden aikana tullut hissillä meille kotiin neljänteen kerrokseen. En muutenkaan tykkää hisseistä - ennemmin  kävelen tai juoksen portaita..

Mä olen kyllä niin tyytyväinen, että tulevaisuudessa en tule pahemmin istumaan töissä. Toivon myös, että mun työmatkat tulevat olemaan sellaisia, että voin pyöräillä tai kävellä. Tiedän, että monet joutuvat kulkemaan autolla töihin ja työpäivät menee istuessa, mutta aina voi yrittää olla edes vähän aktiivisempi!

Haastankin nyt kaikki miettimään omaa työ-/opiskelupäivää ja laskemaan paljonko istuu. Varoitan - voitte järkyttyä! 

2 kommenttia:

 1. Tein vähän aikaa sitten omaa blogiin samalaisen postauksen! Kun aloin miettii paljon oikein istun päivän aikana, järkytyin ihan kunnolla. Istun melkein koko päivän, mutta liikun joka päivä sen vähimmäis määrän. Aika järkyttävää tietoa sain tuosta, mitä kaikkea istuminen aiheuttaa meidän kropalle..
  http://sportgirllellu.blogspot.fi/2014/11/istumisesta-muutama-asia.html?m=1

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitääkin käydä lukemassa postaus :) Kiitos linkistä!

   Poista