keskiviikko 29. lokakuuta 2014

Ajatuksia ruuasta

J: Olen viime aikoina huomannut miettiväni ruokaa jopa entistä enemmän mitä yleensä. Ruoka on ollut mulle aina lähellä sydäntä. Rakastan ennen kaikkea syömistä, mutta ruuanlaitto ja leipominen on myös kivaa, vaikka en nyt väitä olevani erityisen hyvä kummassakaan.. Sen lisäksi olen viime aikoina alkanut entistä enemmän miettiä, mitä sinne suuhuni laitan ja miksi. Riikka kirjoitti jokin aika sitten superfoodeista ja ollaankin puhuttu aiheesta paljon. Mä aloitin myös superfoodeihin tutustumisen chian-siemenillä ja seuraavaksi olen ajatellut lisätä ruokavaliooni ainakin kookosöljyn ja joko spirulinan tai chorellan.

 photo _MG_6153_zpsc25122b1.jpg

Superfoodeja enemmän olen alkanut viime aikoina arvostaa lähiruokaa. Lähiruoka ei siis aina tarkoita terveellistä tai luomua, vaan lähellä tuotettua ruokaa, joka on valmistettu oman alueen raaka-aineista. Mulle on tärkeä, että tiedän mistä ruoka tulee. Ihan vain senkin takia, että tuen nykyisessä taloustilanteessa ennemmin pieniä Salon/Turunseudun tuottajia kuin isoja ulkomaalaisia.. Lähiruoka on monesti myös ympäristöystävällisempää. Lisäksi ruokaa menee niin paljon "hukkaan", jos kukaan ei poimi sitä metsästä tai maasta.

 photo _MG_6220_zps81840bfa.jpg

Mä havaihduin yhtenä päivänä viime viikolla, että olin syönyt aamulla puuron kanssa itsepoimittuja mustikoita, tein lounaaksi munakkaan jossa oli äidin keräämiä sieniä, illalliseksi söin sauvolaista perunaa, niitä samoja äidin keräämiä sieniä ja isovanhempien Karunasta kalastamaa kuhaa. Iltapalaksi tein vielä tädiltä saaduista salolaisista omenoista kauraomenapaistosta. Aika täydellistä - eikö?
Jos saisin päättää, söisin aina niin. Ostaisin kasvikset ja hedelmät torilta pieniltä tuottajilta, kalastaisin omat kalani (no okei, isovanhempien pyytämä käy myös..), ostaisin kanamunat ja lihat suoraan tuottajalta  Syksyisin poimisin pakastimen täyteen mustikoita, mansikoita ja vadelmia. Mutta onko se mahdollista? Tällä hetkellä ei. Toki meidän pakastin on vieläkin ihan räjähtämispisteessä kaikista kesällä pomituista marjoista ja sienistä, mutta pakko myöntää, että opiskelijabudjetilla lihat ostetaan Prisman kylmäaltaasta ja hedelmät tarjouksista. Lisäksi Suomessa ilmasto rajoittaa todella paljon. Keväisin on lähes mahdoton löytää suomalaisia omppuja ja jotain hedelmiä ei luonnollisesti kasva täällä ollenkaan! Banaanista en ainakaan olisi heti valmis luopumaan, se on ihan loistava välipala.

 photo _MG_6205_zps7084b55b.jpg

Mutta hei, askel kerrallaan. Tänä syksynä olen vasta ensimmäistä kertaa poiminut mustikoita, tehnyt omenahilloa ja kurkkusalaattia ja pakastin jopa suomalaisia omenia! Ehkä vuoden päästä ostan jo kanamunat suoraan tilalta ja kolmen vuoden päästä lihatkin? ;) Kokonaan lähiruokaan en varmaan koskaan pysty siirtymään, mutta pienetkin valinnat ovat hyödyllisiä. Kannattaa aloittaa vaikka ostamalla leivät lähiseudun tuottajilta. Turussa esimerkiksi Kauppahallista löytää monet paikalliset yrittäjät ja monissa kaupoissa on nykyään merkitty erikseen lähiseudun ruuat.

Mitä ajatuksia aihe teissä herättää? Musta tuntuu, että ruuasta puhutaan nykyään niiin hirveästi, että en aina oikein tiedä mitä uskoa ja mitä syödä..

5 kommenttia:

 1. http://www.hs.fi/terveys/a1380149380809

  Näitä on tosi hyvä miettiä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, tämä jakaa vahvasti mielipiteitä, joten jokaisen tulisi itse muodostaa mielipide ja kokeilla, miten tuote sopii itselle. Kookosöljyssä on paljon hyvää, mutta tosiaan myös noita "huonoja puolia", joita mm. joissain blogeissa unohdetaan tuoda esille kun vaan hehkutetaan tuotetta. Ne, jotka etsivät tietoa vaan blogeista tai ottavat esim. mallia suosikkibloggaajien ruokavalioista, saattavat missata ne toisenlaiset mielipiteet kokonaan.. Täällä on sanottu hyvin ja keskustelussa hyviä pointteja: http://yle.fi/uutiset/kookosoljyn_terveysvaikutukset_jakavat_mielipiteita/6567034

   Poista
  2. Jep, tuota just tarkoitin vikalla lauseelle. Ei tiedä mihin uskoa, joten haluan itse muodostaa omat mielipiteet!

   Poista
 2. Sama täällä, kyllä katson nykyään kaupassa, että tuote olisi vähintään suomalaista ja jos löytyy lähiseudun tuottajia, valitsen niitä. Samaten olen vasta nyt alkanut ostaa enemmän luomua, maksakoon nyt sitten edes vähän enemmän!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä hyvä ;) Mäkin ostaisin mielummin luomua, mutta sen hinta :/

   Poista