maanantai 1. syyskuuta 2014

mistä aikaa treenaamiseen? 10 vinkkiä!

R: Mä treenaan nykyään melkeen viikottain 5-6 kertaa. Ajattelin kirjoitella teille vähän siitä, miten mulla riittää aika treenaamiseen. Tai okei, nyt opiskelijana aika riittää paremmin, mutta esimerkiksi keväällä olin kokopäiväisesti töissä, tein siinä sivussa vähän kouluhommia,  kirjoitin säännöllisesti tätä blogia ja silti ehdin treenaamaan 4-6 kertaa viikossa ilman että sosiaalinen elämä tai yöunet kärsivät. Alunperin kirjoitin tämän postauksen jo keväällä MyCosmon puolelle, nyt julkaisen sen vähän muokattuna tännekin, koska näin syksyisin monilla saattaa olla treenimotivaatio kadoksissa tai ongelmia löytää aikaa treenaamiselle.

Mä en oikeastaan koskaan pidä kiirettä syynä treenaamattomuuteen, useimmiten se on vaan tekosyy! Mielestäni jostain välistä saa aina repäistyä aikaa esimerkiksi 45-60min lenkille tai kotijumpalle, jos vaan kiinnostusta on. Ymmärrän sitä että salille ei aina ehdi, mullakin menee siihen helposti 2 tuntia matkoineen ja vaatteiden vaihtoineen, mutta lyhyen lenkien ehtii yleensä aina jossain välissä juosta. Aina kannattaa toki priorisoida ja miettiä mikä itselleen on tärkeintä, mulla ainakin treenailu menee monen muun asian edelle.

 photo P1012834_zps32895891.jpg

Tässä mun vinkkejä siihen, miten ehdin kiireisinäkin aikoina treenaamaan:

1. Ota salikamat töihin/kouluun mukaan ja mene salille töiden jälkeen (tai ennen töitä). Mulla onneksi oli liukuva työaika ja joustavat työajat muutenkin, joten salitreenin voi tehdä helposti vaikka aamulla ennen töitä (jos teen etätöitä kotona, työpaikalle en koskaan mene suoraan salilta). Opiskelijana olen huomannut, että heti aamusta on paras mennä salille, sen jälkeen olo on energinen ja jaksaa paljon paremmin tehdä päivän hommia.

2. Lenkkeile tai pyöräile töihin tai kouluun. Mä kävelen kaikki matkat aina, en laske sitä urheiluksi, mutta voisin hyvin harkita juoksevani esim. työmatkat, jos työpaikalla vaan on suihkumahdollisuus. Tai kotiin ainakin voisi juosta, reppu selkään vaan. Mä en suosittele mitään trendikkäitä aamuaerobisia, vaan kannattaa ehdottomasti tehdä kävelystä ennemmin osa arkea, hyötyliikuntaa.

3. Älä sovi menoja jokaiselle arki-illalle, jos olet päivisin töissä. Mä en ainakaan jaksaisi monena päivänä ensin 8h työpäivää, sitten sosialisointia ja vielä treeniä. Sovi ennemmin vaikka lenkki kaverin kanssa!

4. Priorisoi. Onko maailmanloppu syödä jonain päivänä esim. pakastekeittoa ja käyttää ruoanlaittoon laitettu aika treenaamiseen? Muutenkin esim. kaupassa käymiset ja ruoanlaitto vie hyvää treeniaikaa arki-iltaisin, joten mä yritän olla aina järjestelmällinen ja käyn kaupassa kerran viikossa ja suunnittelen koko viikon ruoat. Usein myös teen ruokaa, jota voi syödä myös seuraavana päivänä. Säästyy ajan lisäksi myös rahaa! Kannattaa myös miettiä, voisko sen suosikkisarjan katsoa tv:stä tallennuksesta vasta sitten, kun treeni on tehty. (Heh, salkkarit tulee parhaaseen treeniaikaan, katson sen yleensä nauhalta esim. venytellessä, jolloin kelaan mainokset ja säästän aikaa).

 photo P1012835_zpsf119b149.jpg

5. Tee kahta asiaa yhtä aikaa. Eli venyttele tai tee kehonhuoltoharjoituksia vaikka samalla kun katsot telkkaria, jos sitä on pakko katsoa. Vaihda kuulumiset kaverin kanssa lenkillä (yhdessä tai vaikka puhelimitse).

6. Älä peru sovittuja treenejä, ettei loppuviikosta huomaa että treenikertoja on takana tasan yksi (parempi tosin sekin kun ei mitään) ja viikonlopuksi on vaikka mitä tekemistä ja menoja tiedossa. Maanantaiksi sovittu salikäynti voi tuntua ylitsepääsemättömän vaikealta, mutta viikko alkaa varmasti energisemmin jos sen aloittaa treenillä.

7. Käytä hyväksi vapaapäivät ja "tylsät päivät". Mä itse treenaan joskus harvoin jopa kahdesti päivässä, jos en muuten ehdi viikon aikana treenaamaan niin paljon kun haluaisin. Tai jos on tylsää! Esimerkiksi sali aamulla ja kevyt lenkki illalla on hyvä yhdistelmä viikonloppuisin, jolloin ei välttämättä ole muuta tekemistä.

8. Harkitse alkoholin käyttöä. Mä juon todella harvoin nykyään. En halua krapulapäiviä, en halua että alkoholin takia jää treenejä tekemättä ja tulee "pakollisia" lepopäiviä. Tietenkin joskus on ihana lähteä bilettämään ja sallia itselle "krapulapäiviä", mutta mulla nämä päivät on vuoden aikana yhden käden sormilla laskettavissa.

9. Tee sitä, mikä tuntuu hyvältä ja mikä on hauskaa! Jos oikeasti nauttii treenistä, niin sille löytyy aina aikaa. Etsi siis laji, josta ihan oikeasti pidät ja nautit. Sillon voi vaarana olla ennemmin se, ettei malttaisi olla treenaamatta.

10. Uskalla jäädä kotiin jos siltä tuntuu. Kuuntele omaa kroppaa, älä lähde väkisin treenaamaan. Siitä ei seuraa mitään hyvää. Mä ainakin olen oppinut tunnistamaan oikean väsymyksen ja sen "äh ei jaksa treenata" -väsymyksen. Jälkimmäisessä tapauksessa kannattaa lähteä treenaamaan, yleensä treenistä saa vaan lisää energiaa!

Riittääkö teillä aika treenaamiseen?

2 kommenttia:

  1. Huh ja vau, sä olet tosi hyvä käyttämään ajan järkevästi! :D mun tarttee vain vetää niskasta ylös ja ruveta liikkumaa enemmän, kun laiskuuteen olen juuttunut... tää postaus pistää minut innostamaan!! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En mä kyllä joka asiassa ole näin tehokas ;) Yksi vinkki voisi vielä olla, että älä siivoa niin jää aikaa treenille :D

      Poista