tiistai 30. syyskuuta 2014

liian monta lajia - liian vähän aikaa?

R: Puolimaratonin ollessa ohi vannottiin Jennan kanssa yhteen ääneen, että nyt ei kyllä lopeteta lenkkeilyä, pidetään lenkit viikottaisessa treeniohjelmassa. No, kesällä lenkillä tulikin käytyä jonkin verran, lähinnä siksi että se oli helppo treenimuoto esim. mökillä tai reissussa ollessa. Sportstrackerin tilastojen mukaan kävin kesällä keskimääron 1-2 kertaa viikossa lenkillä, elokuussa kerran viikossa ja syyskuussa juoksulenkkejä ei tullut tehtyä oikeastaan yhtään. Muutaman loikkatreenin yhteydessä juostiin lyhyet lenkit vaan. Oho.

 photo juoksu1_zps86d8f801.jpg

Okei, puolustuksena voin sanoa, että olen kyllä käynyt koko ajan aktiivisesti salilla, syyskuussa oltiin ensin Bilbaossa, sitten olin kipeänä ja koristreenit alkoi. Meillä on treenit kahdesti viikossa, ne on just ne lenkkipäivät! Pian alkaa pelit, missäs välissä sitten ehtii lenkille? En edelleenkään halua lipsua salikäynneistä, sinne haluan sen kolme kertaa viikossa, lisäksi kerran viikossa pitää ehtiä tehdä porras/loikkatreeni. Yksi vaihtoehto olisi kyllä juosta aina porras/loikkatreenin yhteydessä joku keskipitkä (tässä tapauksessa 7-9km) lenkki, pitäisi ehkä ottaa tavaksi.

 photo juoksu3_zps1420e40a.jpg

Lenkkeily on siis tällä hetkellä alimpana mun treeniprioriteetti-listalla, vaikka toiveissa olisikin parantaa puolimaratonin aikaa. "Analysoitiin" Jennan kanssa tätä ongelmaa vähän aikaa sitten ja tultiin siihen tulokseen, että ei se ole maailman loppu, ettei ehdi lenkille montaa kertaa viikossa. Peruskunto pysyy kuitenkin hyvänä koristreenien, muiden treenien ja arkiliikunnan ansiosta. Tärkeintä on tällä hetkellä saada jalkoihin voimaa. Viime kesän puolikkaalla pahinta oli ne mäet, niissä huomasi hyvin että jaloissa ei vaan ollut tarpeeksi voimaa. Siksi treenataan salilla kovin jalkoja, juostaan portaita ja tehdään loikkatreenejä. Kun jaloissa on enemmän voimaa, askel on kevyempi ja juoksu rullaa paremmin. Pitää vuoden vaihteen jälkeen taas miettiä, jos jättäisi salitreenin kahteen kertaan viikossa ja alkaisi juosta enemmän. Viikottaisten treenien määrää ei kuitenkaan viitsi nostaa, 5-6 treenikertaa on ihan maksimi mitä ehtii  tai mitä edes on järkevä tehdä. Onhan elämässä kuitenkin niin paljon muutakin.

 photo juoksu2_zps21b700b5.jpg

Joskus mietin, että onkohan mulla liikaa harrastuksia? Että pitäisikö luopua jostain, jotta voisi kehittyä ja olla parempi muissa. Mä en kyllä oikeen osaa kuvitella, että luopuisin mistään lajista, päinvastoin (haaveilen crossfitin aloittamisesta). Kaikissa lajeissa on hyvät puolensa. Koripallossa parasta on lajin monipuolisuus, joukkuehenki, pelit ja se kun koko joukkue onnistuu ja voitetaan. Koripallotreenien ja -pelien jälkeen on usein sellanen kaikkensa antanut olo. Salilla käynnissä parasta on se, että viihdyn siellä niin hyvin, on mahtava kun huomaa jaksavansa paremmin ja lihakset kehittyy. Lenkkeilyssä ja ulkotreeneissä parasta on se ulkona oleminen, se kun saa hengittää raikasta ilmaa, maisemat vaihtuu ja kun huomaa jaksavansa pidempiä matkoja, kun osasi edes kuvitella. Ja lisäksi lenkit on usein hyviä juoruiluhetkiä Jennan kanssa! Tykkään treenata ja kehittyä monipuolisesti ja onhan tässä se hyvä, että ei ainakaan kyllästy. Joskus pari vuotta sitten treenasin 4-6 kertaa viikossa salilla, haba oli sillon ehkä isompi, mutta en jaksanut juosta kun maksimissaan 5km (ja senkin hitaasti). Ja sillon se salilla ramppaaminen alkoi kyllästyttää. On tämä monipuolisempi treeniohjelma kyllä paljon enemmän mun mieleen!  

Mitä mieltä te olette, harrastatteko intohimoisesti yhtä lajia vai yritättekö tasapainoilla mahdollisimman monen lajin välillä?

4 kommenttia:

 1. Mä olen kanssa pulmaillut samojen ongelmien kanssa tässä loppukesän ja syksyn aikana. Haluisin käydä viikossa kolme kertaa salilla, pari kertaa eri ryhmäliikuntatunneilla, pari kertaa juoksemassa ja kerta viikkoon reippaalla pitkällä kävelylenkillä ja juoksemassa portaita/loikkaamassa sekä uimassa. Tän lisäks haluisin joku päivä viikosta vaan tehdä jotain kevyttä lihashuoltoo (rullaus/jooga/venyttelytunti yms.), mutta tuntuu että kaikkee ei saa mahdutettua viikkoon töitten, työreissujen ja kotielämän kanssa. Viikonpäiviä tarvittais lisää tai esim. tietyt ryhmäliikuntatunnit sais järjestäytyä mun suunnitelmien mukaan :D Tsemppiä treenien suunnitteluun, toivottavasti itekin onnistuin yhdistelemään eri lajeja samalle päivälle että pääsis tekemään kaikkee haluamaansa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sullakin on kovat tavoitteet viikolla :) Niin mäkin muuten unohdin mainita tuon lihashuollon, se pääsee liian helposti unohtumaan, vaikka pitäisi muistaa. Tsemppiä sullekin treeneihin!

   Poista
 2. No nyt ehdin lukea postauksen kunnolla :)
  Vähän sama fiilis kuin sulla ! Lenkkillä pitäisi päästä käymään,sekä salilla ja nyt alkoi säbäkausi eli treenit ja pelit vielä lisäksi. Olisi myös ihana käydä vetämässä porras/mäkijuoksua.
  Jotenkin se balanssin löytäminen vaan on vaikeeta kun kaikkea haluaisi päästä tekemään.
  Nyt olen ratkaissut ongelman niin,että aamuisin ennen töitä (jos menen yhdeksään) niin teen lenkin ja salitreenin, lisäksi ennen kasin työvuoroa kerkeän aamulla lenkille jolloin sali jää iltaan ellei ole säbää. Aamuvuoroihin en edes haaveile herääväni lenkille ettei ihme yllätä :D silloin kerkeää tekemään salitreenin ja vielä säbätreenit töitten jälkeen. Viikonloppuisin onkin sitten paremmin aikaa ja jos vaan energiaa riittää eikä ole kummempia suunnitelmia niin 2-3 treeniä voi tulla hyvinkin tehtyä.
  Sitten pitäisi vielä saada lepopäivät mahtumaan johonkin sillä niitä ei saa unohtaa ! Eikä joka viikko voi tehdä noin intensiivisesti treenejä joten välillä pitää pitää kevyitä viikkoja :D

  Oli kiva lukea sun ajatuksia treenaamisesta :) Tsemppiä treeneihin ja niiden rytmittämiseen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva että kävit lukemassa :) Sun treenijuttuja on kyllä kiva aina seurata, tsemppiä aikataulutukseen, treeneihin ja peleihin!

   Poista