keskiviikko 24. syyskuuta 2014

10 vinkkiä reissussa sää(s)tämiseen!

J: Monesti kuulee sanottavan, että joku haluaisi reissata, mutta rahat eivät riitä. Mulle rahojen riittäminen on aina ollut oikeastaan vaan järjestelykysymys - toki on monesti ollut niitäkin hetkiä, jolloin kaikki raha mitä tulee, menee ja reissuista ei ole voinut haaveillakaan. Järjestelemällä ja säästämällä olen kuitenkin päässyt matkustamaan ihan kiitettävästi nyt opiskeluaikana, vaikka välillä on ollutkin tiukkaa rahallisesti. Monesti varaan lennot jo monta kuukautta etukäteen kun esimerkiksi vähän isompi palkka tai veronpalautukset tulee ja sitten onkin aikaa säästää sinne itse reissuun. Hotelli maksetaan monesti vasta paikan päällä, joten se on yleensä matkan suurin kulu, mutta siihenkin ehtii säästää jos tietää matkasta etukäteen. Eikä sen hotellin ole pakko olla iso meno, jos on valmis tinkimään mukavuuksista ja esimerkiksi jakamaan kylppärin tai jopa koko huoneen muiden kanssa. Mutta miten muuten voi reissussa elää säästeliäästi pienellä budjetilla? Koottiin Riikan kanssa vähän meidän hyväksi havaittuja vinkkejä.. Joidenkin mielestä ne saattavat olla vaan turhaa säätöä!

1. Käytä julkisia kulkuneuvoja. Pitkän lennon jälkeen taksi voisi tuntua mukavimmalta vaihtoehdolta siirtyä kentältä hotellille, mutta samalla se on usein kallein. Lisäksi on aina olemassa riski, että taksikuski höynäyttää vasta maahan saapunutta turistia ja matkasta joutuu maksaa tuplahinnan siihen nähden, mitä yleensä! Todella monella lentokentällä (veikkaisin, ettäpä melkein kaikilla) on toimiva bussi/juna/metroyhteys kaupungin keskustaan. Käytä siis niitä. Usein ne on selkeästi merkitty ja lipun voi ostaa lentokentältä tai maksaa käteisellä kuskille. Julkiset kulkuneuvot ovat yleensä myös nopeita! Esimerkiksi taksi voi seistä ruuhkassa jopa tunteja, mutta metro menee hetkessä maan alla..

2. Suunnittele matkaasi. Ota ennen lähtöä selvää matkakohteen museioista tai muista kiinnostavista nähtävyyksistä; joihinkin paikkoihin voi olla esimerkiksi kerran kuukaudessa/viikossa ilmainen sisäänpääsy. Hyödynnä ne mahdollisuuksien mukaan! Lisäksi ehkä se tärkein - älä mene ylikalliisiin turistinähtävyyksiin, vaan koska muutkin menevät. Mieti ihan tosissasi, haluatko oikeasti maksaa kymmenen euroa museon sisäänpääsystä, vai teetkö sen, koska opaskirja suosittelee. Loma on loma, vaikkei juoksisi pää kolmantena jalkana nähtävyydestä tai museosta toiseen..

 photo IMG_3216_zps15d924cd.jpg
 photo _MG_6792_zps9bb63aba.jpg

3. Syö kuten paikalliset. Jos kaupungissa on tapana napata delistä tai katumyyjältä bageli aamupalaksi, tee sinäkin niin. Kahvin voi saada katumyyjältä halvalla, kun taas kahvilassa joudut maksamaan myös siitä tarjoilusta. Jos taas paikalliset juovat kahvinsa enimmäkseen kotona (niin kuin meillä Suomessa), et todennäköisesti saa sitä mistään kovin halvalla.  Jos katuruokaa suosii paikallisia enemmän turistit, se on monesti myös turisteille hinnoiteltu. Kannattaa myös hakeutua torille tai markkinoille, niistä löytää usein tuoreita paikallisia tuotteita halvalla.

4. Edelliseen liittyen: shoppaile ruokakaupoissa! Ollaan ennenkin mainittu, että mun ja Riikan suosikkipuuhia matkoilla on kierrellä paikallisissa ruokakaupoissa ihmettelemässä. Kaupasta saa helposti koottua piknik-eväät, joita on mukava nauttia puistossa. Monissa kaupoissa on myös ihan valmiita aterioita valmistiskillä, niin kuin Suomessakin. Usein ne ovat paikallista "kotiruokaa".  Jos hostellissa (tai huoneistossa tms) on keittiö, sitä kannattaa hyödyntää myös ja laittaa vaikka joku päivä itse ruokaa. Lisäksi muuten ruokakaupoista saa monissa maissa tuliaiskarkit ja viinit varmaan viisi kertaa halvemmalla kuin lentokentän tax-freestä! Jos on pienellä budjetilla liikenteessä, kannattaa tosiaan kiertää se tax-free kaukaa..

 photo _MG_0359_zps8914f89c.jpg
 photo _MG_6634_zpscca1162b.jpg

5. Jos kuitenkin haluat ravintolaan, mieti tarkkaan minne astut sisälle. Monissa paikoissa on ruokalista ulkona, joten vilkaise sitä. Usein perusruokien (pasta, pitsa tms) hinnat antavat hyvin suuntaa mestan hintatasosta. Kannattaa aina myös tsekata lounastarjoukset! Varsinkin Englannissa lounaan sai monessa paikassa paljon halvemmalla kuin illallisen, vaikka annos on melkein sama. Ajoita siis ruokailusi lounasajan loppuun ennemmin kuin vaikka neljään/viiteen, joilloin monissa paikoissa ei välttämättä edes tarjoilla ruokaa tai se on kalliimpaa. (esimerkiksi Espanjassa oli siesta just siihen aikaan, kun meillä oli nälkä..) 

6. Valitse hotelli/hostelli, josta saa aamupalan. Tämä on sellainen, jonka olen itse alkanut ymmärtää vasta viime aikoina. Päivä on paljon mukavampi aloittaa, kun saa heti aamiaisen. Voin maksaa sen muutaman kympin enemmän huoneen hinnasta, jos tiedän säästäväni sen kohteessa. Lisäksi aamupalapaikan etsiminen vieraassa kaupungissa nälkäisenä voi olla hermoja raastavaa.. Joissain hostelleissa aamupala voi olla aika köyhä (paahtoleipää, muroja, pikakahvia), mutta niilläkin pääsee alkuun! Mä olen ainakin ollut sellaisissa hostelleissa, joissa on ihan ok tuoda aamupalalle mukana vaikka omat hedelmät. Lisäksi jos hostellilla on jääkaappi, sitä kannattaa käyttää! Sinne voi hyvin ostaa illalla valmiiksi vaikka jogurttia tai juustoa leivän päälle. Nimeää ne vaan hyvin ja piilottaa jääkaapin pimeimpään nurkkaan, niin sielä ne (yleensä) odottavat aamua.

 photo _MG_9454_zpsa78e00b9.jpg
 photo _MG_6884_zps822ea1d9.jpg

7. Säästä matkakuluissa ja kävele! Parhaiten tutustuu uuteen kaupunkiin, kun kävelee ympäriinsä. Kartta käteen, vähän seikkailumieltä, hyvät kengät ja ei kun menoksi! Ei ole niin tarkkaa, vaikka ei aina oikeaa kadunkulmaa löytäisikään tai jokin juttu jää näkemättä - usein kävelemällä kuitenkin eksyy paikkoihin, joiden olemassaolosta ei edes tiennyt. Sen lisäksi, että kävely on aivan ilmaista, se on myös hyötyliikuntaa ;) Sateen yllättäessä kannattaa tehdä oma turistikierros bussilla tai ratikalla. Etsi kaupungin "päälinja", eli sellainen joka kulkee tärkeimpien nähtävyyksien ohi ja hyppää kyytiin. Tai hyppää vaan kyytiin - aina jonnekin pääsee ja näkee maisemia..

8. Älä shoppaile turhia. No okei, kukapa ei haluaisi poiketa reissuissa vaatekaupoissa, jota ei vaikka Suomessa ole? Mutta jos sen teet, muista kohtuus. Ulkomailla voi helposti hurahtaa villityksiin. Värikkäät haaremihousut tai neonväriset aurinkolasit saattavat siellä etelänlomalla tuntua ihan parhailta ostoksilta, mutta käsi sydämellä - käytätkö niitä enää Suomessa..

 photo _MG_0123_zps14a34fb6.jpg
 photo _MG_0603_zpseba12acb.jpg

9. Pakkaa mukaan kaikki tarvittava. Mä myönnän itse sortuvani usein siihen, että en jaksa käydä lähtöpäivänä vaikka enää kaupassa hakemassa hammastahnaa tai muuta tarpeellista vaan ajattelen, että saa sitä kohteestakin. Monesti kuitenkin sen puuttuminen muistuu mieleen illalla väsyneenä ja tyydyn ostamaan lähimmästä kaupasta ylikalliin hammastahnan tuplahinnalla siitä, mitä se Suomessa olisi maksanut. Eikä se ole edes yhtä hyvää..

10. Kanna mukana vesipulloa ja pientä evästä. Janon tai pienen nälän yllättäessä ei tarvitse heti mennä lähimpään kahvilaan tai kioskiin. Pieni eväs on tarpeellinen varsinkin silloin, kun nälkä yltyy liian kovaksi ja sopivaa ruokapaikkaa ei tunnu löytyvän. Nälkäisenä tekee hätiköityjä päätöksiä ja voi astua sisään juuri siihen kalleimpaan ravintolaan..

Aika ruokapainotteisia nämä vinkit, heh.. Jätin nyt mainitsematta itsestäänselvyydet, kuten esimerkiksi matkatoimistojen järjestämät kiertoajelut ja -kävelyt ja turistikrääsän ostamisen.. Kertokaas lisää reissuun sopivia säästövinkkejä! Miten te elätte pienellä budjetilla matkoilla? 

2 kommenttia: