torstai 28. elokuuta 2014

ennakkoluuloista epäilyyn - voimaruoka pelastajana?

R: Mä olen ennenkin kertonut, että vaikka tykkään syödä terveellisesti, niin vierastan silti superfoodeja. Mä uskon vakaasti siihen, että terveellisestä ja monipuolisesta kotiruoasta saa kaikki tarpeelliset ravintoaineet. Pienillä valinnoilla ruokavaliosta saa heti terveellisemmän, ilman että tarvitsee syödä ties mitä erikoisia ruokia, jauheita ja siemeniä. Jonkin verran olen lukenut superfoodeista, mutta enimmäkseen olen muodostanut mielipiteeni niistä lähinnä ennakkoluulojeni pohjalta. Kesän aikana tilanne on vähän muuttunut, kun ostin testiin chian-siemeniä ja ihastuin niihin. Viime viikolla mun superfood-tietämys kasvoi entisestään kun luin tämän kirjan:

 photo superfoodit4_zps03977722.jpg

Pakko myöntää, että luin kirjan läpi hetkessä. Erittäin mielenkiintoista tietoa helposti omaksuttavassa muodossa. Kirjassa on tiiviissä paketissa kaikki, mitä superfoodeista halusinkin tietää. Toki pitää muistaa, että kirja on yhden kirjoittajan tekele ja vaikka siinä viitataankin moniin tieteellisiin tutkimuksiin, niin kannattaa kuitenkin olla silleen sopivan skeptinen sitä lukiessa. Mä olen melko rationaalinen ajattelija, joten kaipaan faktaa ja tutkimustietoa, ennen kun uskon mitään. Mä en usko, että superfoodeilla pelastetaan kansa ylipainolta, kansansairauksilta, tai että superfoodien avulla voi parantua vakavista sairauksista. Mutta mä uskon, että niiden avulla voi paikata joitakin "aukkoja" ruokavaliossa ja elää terveellisemmin.

 photo superfoodit_zps15a00434.jpg

Kirjan luettuani ja asiaa ajateltuani päätin korjata ruokavaliossani muutamia pieniä asioita. Rypsiöljyä en käytä enää koskaa. En tosin ole sitä moneen vuoteen käyttänyt muutenkaan kun ainoastaan munkkien paistossa. Oliiviöljyä käytän säännöllisesti, lisäksi ostoslistalle nousi kookosöljy. Margariinejä en myöskään osta. Myös tavallisen suolan vaihdan vaikka merisuolaan. Mä käytän tosi harvoin valkoisia jauhoja tai sokeria kotioloissa, ainoastaan sillon kun joskus harvoin leivoin, mutta nyt ajattelin pohtia voisiko nekin korvata jollakin terveellisemmällä. Lisäksi ajattelin ostaa testiin spirulinaa, se jotenkin vakuutti kirjan perusteella.

 photo superfoodit3_zps970a028e.jpg

Myös mun suhtautuminen maitotuotteisiin on muuttunut tosi paljon viime aikoina. Mä olen (luettuani kymmeniä artikkeleja) tajunnut, että suomalaisten pitäisi suhtautua huomattavasti skeptisemmin tämän hetkisiin ravintosuosituksiin. Leipää ja maitotuotteita tuputetaan ihmisille, jotta suomen maatalous pärjäisi paremmin. Vai koska maitotuotteet ja täysjyvätuotteet ovat terveellisiä? Mä olen alkanut vähän kyseenalaistamaan, että mikä ihan oikeasti edes on terveellistä ja mikä on vaan teollisuuden lobbauksen tulosta.. Oikeasti kaikkien kannattaa lukea tämä postaus ja tämä artikkeli ja miettiä sen jälkeen, kannattaako sitä (rasvatonta) maitoa juoda litroittain. Mä itse käytän edelleen maitotuotteita, mutta vähenevissä määrin. Maitorahkasta en ehkä ihan äkkiä luovu, enkä myöskään juustosta, mutta esim. tavallisen maidon voi ainakin kotioloissa korvata kasviperäisillä maidoilla. Ja onhan maidottomia juustojakin olemassa. Tähän maitoasiaan haluan ehdottomasti perehtyä vielä paremmin, siksi en siitä nyt sanokaan mitään tämän enempää.

 photo superfoodit2_zps39147171.jpg

Ja jos joku tuttu tai mut ja herkkuhimoni paremmin tunteva luki tätä ihmeissään, niin ei, en mä ajatellut lopetta herkuttelua. Tiedostan sokerin "vaarat", mutta aion silti syödä karkkipäivänä karkkia. Ja joskus jopa croissantin. Tai pullan. Täytyyhän niitä paheitakin olla! Kaikki me kuollaan joskus, joten kehotan nauttimaan elämästä. Osta niitä irtokarkkeja, jos tekee mieli. Ei siihen kuole jos niitä syö kerran viikossa kohtuudella. Tai joskus jopa vähemmän kohtuudella. Mutta kannattaa oikeasti lukea tuo kirja, lukea linkkaamani artikkelit, miettiä maailman menoa ja suomalaista ruokakulttuuria ja sen jälkeen miettiä, mitä mieltä itse on asioista ja mitä pieniä asioita omissa ruokatottumuksissa voisi korjata, jotta olo olisi parempi ja voimakkaampi.

Kirja ja tuotteet saatu blogin kautta

4 kommenttia:

 1. Minä oon lähinnä miettiny mummoani aikoinaan keittelemässä ruokia maanviljelijämiehelleen ja muille. Sillon syötiin normaalia kotiruokaa, käytettiin voita ja maito oli rasvasta. Pöydässä oli nimenomaan maitoa ja leipää. Oliko ne ihmiset jotenkin ylipainosia ja epäterveitä? Tuskin. Ne vaan liikku työkseen, toisin kuin me nykyajan istumaan jämähtäneet kakat.

  Justiin eilen luin kuinka CLA:ta suositeltiin laihtumisen kannalta kuten myös omegakolmosta. No missä sitä CLA:ta sitten on? Maitotuotteissa esimerkiks.. joten söisinkö normaalia ravintoa vai napsisinko epämääräisiä tabuja purkista? Kun sitten samaan aikaan toitotetaan, että jos haluu laihtua niin pois maitohommat.. Ristiriita?

  Ei sillä, että itse käyttäisin maitoa mitenkään liikaa. Ennemmin liian vähän. Laitan sitä teehen ja noin muuten vetelen vaan juustoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei kai maidottomuuteen liity ajatusta siitä, että maitotuotteet pois jättämällä laihtuu? Tietääkseni maidotonta ruokavaliota kannattavat perustelevat valintojaan sillä, että eläinperäiset maitotuotteet voivat aiheuttaa tulehduksia elimistöön. Hyvinvointi tai terveellinen ruoka ei aina tarkoita laihtumista eikä terveellisen ruokavalion noudattaminen sitä, että sellaisen nodattaja haluaisi laihduttaa.

   Poista
  2. Mari, mummon aikoihin maito tuskin oli yhtä käsiteltyä ja prosessoitua, kuten meidän kaupan maidot nykyään. Voille peukku, ehdottomasti ennemmin kun jotain rypsiöljyjä tms. En siis tuomitse mitenkään oikeaa maitoa, kyseenalaistan vaan nämä kaupan rasvattomat ja käsitellyt maitolitkut. Leipäkään ei mitenkään ole epäterveellistä, mutta tarvitseeko niitä superkäsiteltyjä kaupan paahtoleipiä vedellä ravintosuositusten mukana jopa KUUSI palaa päivässä? Ehkä ei, niissä ei ole mitään, mitä sun kroppa kaipaisi, mitä et saisi muualta.

   Mun mielestä "epämääräiset tabut" voi joskus olla ihan ok, samoin superfoodit, joissa ravintoaineet on "pakattu pieneen tilaan", eipä ainakaan tarvitse syödä hulluja määriä ruokaa saadakseen kaikki tarvitsemansa ravintoaineet.

   Ja Anonyymi, niinpä, ei tietenkään. Nimenomaan maitotuotteiden haittoja on esitelty mm. tuossa blogitekstissä ja artikkelissa, laihduttamisella tuskin on osansa asiaan. Onko rasvaton maito "terveellistä" koska siinä ei ole rasvaa? Vähäkalorista ehkä, terveellistä - en ehkä sanoisi niin.

   Poista
  3. Ja vielä pointtini: terveellinen ei aina todellakaan ole sama asia kun "laihdutusruoka" tai vähäkalorinen ruoka... Ei aina terveellisyydellä haeta laihtumista, tai mä en ainakaan..

   Poista