sunnuntai 6. huhtikuuta 2014

lenkillä Turussa

R: Meiltä pyydettiin vähän aikaa sitten postausta, jossa kerrottaisiin Turun lenkkeilyreiteistä. Oikeastaan kysymys tuli tosi hyvään aikaan, olen nimittäin yrittänyt löytää jotain sellasta hyvän pituista vakkarilenkkiä. Mun ongelmana on se, etten tajua lähteä tarpeeksi pitkälle, jolloin lopputuloksena on liian lyhyt lenkki tai epämääräistä kiertelyä ja kaartelua pitkin katuja. Lyhyetkin lenkit on ihan ok, jos tarkoituksena on juosta vähän kovemmalla sykkeellä, mutta tosi rasittava joskus kun haluaisi juosta pitkän hitaan lenkin, mutta huomaakin että on liian "aikaisin" takaisin kotiovella. Näin mulle on käynyt usein ainakin sillon, kun kokeilen jotain uutta reittiä, jonka olen mielessäni ajatellut pidemmäksi. Lisäksi yritetään aina Jennan kanssa keksiä sellaisia reittejä, että yhdessä juostessa molemmille kertyisi suunnilleen yhtä pitkä matka.


Viime aikoina olen kuitenkin löytänyt muutaman ihan kivan lenkin, joille molemmille tulee pituutta noin 10 kilometriä. Tässä yllä olevassa parasta on juokseminen aurajoen rannassa! Mä en tykkää tulla samaa reittiä takaisin, joten keksin lähteä Turun linnalta ihan toiseen suuntaan ja juoksin Portsan läpi taas takaisin jokirantaan, josta jatkoin Tuomiokirkolle asti ja siitä juoksin vielä pienen kierroksen Kupittaan puistoon ennen kotiin paluuta. Tämän reitin huonot puolet on tuo noin kilsan matka satamasta portsaan, varsinkin kun olin liikenteessä siihen aikaan, että rekkoja ajoi koko ajan ohi (rekat+pöllyävä hiekka+tuuli ei ole kovin kiva yhdistelmä..). Mutta parasta on kuitenkin aurajoen rannassa lenkkeily! Harmi vaan että tuolta Turun linnalta ei pääse mistään ylittämään jokea. Tai sitten voisin opetella juoksemaan samaa reittiä takaisin..


Toinen mun vakkarilenkki on jokin variaatio suunnilleen tästä yllä olevasta reitistä. Eli Marttiin ja sieltä ympäri Vähäheikkiläntieltä Kaskentielle ja pieni kierros takaisin päin jokirantaan. Tässä lenkissä parasta (tai pahinta) on toi Kaskenmäki ihan lopussa! Yleensä spurttaan sen aina kamalalla vauhdilla ylös ja sitten viimeisillä voimilla hölkkään kotiin. Tällä reitillä ei kovinkaan usein törmää muihin lenkkeilijöihin, toisin kun jokirannassa, jossa kauniina kevätiltoina on yleensä paljon lenkkeilijöitä. Ja turisteja..


Tämän lenkin olen juossut vaan kerran, mutta tykkäsin kyllä siitä! Ihania maisemia jokirannassa, suosittelen ehdottomasti. Tällä hetkellä yritän juosta vähän pidempiä lenkkejä (tämä oli 6,6km), joten siksi ei ole tullut lähdettyä samalle reitille uudelleen. Ehkä joskus voisin juosta tämän reitin vähän kovemmalla sykkeellä.


Joskus mun lenkit näyttää tältä. Eli epämääräinen määrä kierroksia Urheilupuiston pururadalla. Yksi kierros on muistaakseni 1,5km, joten hieman puuduttavaa juosta pidempää lenkkiä täällä. Mä tykkään siitä, että maisemat vaihtuu. Täällä käyn joskus, jos haluan juoksun ohella vetää leukoja tai jos haluan juosta mäkistä reittiä. Eli harvoin!

 photo idriikka_zpsb49b8dbe.jpg

Juoksureittiä valitessa mulle tärkeintä on:

-Vaihtuvat maisemat
-Nätit maisemet (ei toteudu tuolla Vähäheikkiläntiellä..)
-Kävelytie, ettei tarvitse juosta autotien reunassa. Tämä tosin toteutuu hyvin ihan joka puolella Turkua
-Mahdollisimman vähän liikennevaloja. Oikeasti ehkä maailman ärsyttävintä pysähdellä koko ajan liikennevaloissa.
-Ja edelliseen liittyen, mahdollisimman vähän autoja. Autoista tulee pakokaasua, niistä lentää hiekkaa/vettä, ne pitävät kovaa ääntää.. Harmi että näin keskustassa asuessa autoja (ja liikennevaloja) on mahdoton välttää, jos ei halua mennä pururadalle juoksemaan ympyrää.

Millaisissa maisemissa te tykkäätte lenkkeillä? Olen huomannut, että vaikka kivoissa maisemissa juokseminen on parasta, niin tärkeintä on hyvä fiilis, hyvä musiikki (tai hyvä seura) ja se että huomaa taas jaksavansa paremmin kun aiemmin. Mä olen pikku hiljaa alkanut ymmärtää lenkkeilijöitä. Vaikka en edelleenkään pidä itseäni juoksijana, niin alan ymmärtää miksi niin monet jäävät koukkuun lenkkeilyyn!

11 kommenttia:

 1. Huhhhuh tuo lenkkipätkä satamasta Portsaan on aivan kamala. Suosittelisin juoksemaan ensin Turun linnalle, kiertämään sen ympäri ja juoksemalla sitten Linnankatua Varvintorille asti ja kääntymään siitä Juhana Herttuan koululle. Lenkki kyllä lyhenee jonkun verran, mutta tämä on ainoa vaihtoehto, jos et halua juosta sitä ruuhkaista pätkää :)

  Ennen asuin ja lenkkeilin tuolla suuntamilla koiran kanssa. Liikennepöly ja raskas liikenne sai muuttamaan rauhallisemmalle seudulle :)

  Oletko kokeillut juosta aurajoen vartta Halisiin päin aina tuonne koskelle asti ja siitä eteenpäin? Aivan ihanan rauhallista peltomaisemaa. Ei olisi ainakaan autoja :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Missä on Juhana Herttuan koulu :D Pitääkin tutkia.. Kuulostaa nimittäin paremmalta, kiitos vinkistä! Voihan tuota sitten jatkaa juoksemalla vaikka koko Kupittaan puiston ympäri tms..

   Mietittiin joskus Jennan kanssa tonne Halisiin päin lähtemistä, mutta ei sillon tiedetty yhtään että miten pitkälle pitää mennä että pääsee ympäri/pääseekö sieltä edes ympäri.. Mutta kiitos tästäkin vinkistä, peltomaisemat ja autottomuus kuulostaa hyvältä!

   Poista
  2. Joko Halisten sillalta yli tai jos haluaa jatkaa matkaa vielä pelto/metsäreittiä pitkin niin noin Kuralan kylämäen kohdalla on pieni kävelysilta, mistä pääsee yli. Aivan mielettömiä maisemia siellä suunnalla, suosittelen lenkkimaastoksi. Ihana juosta hiekkatiellä peltojen ja metsien keskellä. :) Ja tulee vielä mukavasti vaihtelua maastoon, mäkiä ym.

   Poista
  3. Siellä muuten on mahtavia maisemia! Pitääkin heti googletella miten pitkä reitti siitä tulisi, huomenna on taas lenkkeilypäivä :)

   Poista
 2. Turun lenkkimaastoista minä en tiijä mittää, mutta tohon liian lyhyiden matkojen ongelmaan suosittelen KuntoPlussan sivuilta löytyvää reittilaskuria! Mulla on sellanen perus vakiolenkki n. 6km viereisen järven ympäri, mut se on niin lyhyt että sopii lähinnä nopeille iltapyrähdyksille tai intervalleille, niin pidemmille lenkeille lähdettäessä suunnittelen sen yleensä ensin tolla laskurilla. Oon niin huono arvioimaan matkoja, että auttaa huomattavasti kun etukäteen klikkailee reittiä ja näkee montako kilsaa siitä suunnilleen tulis. Viime viikolla onnistuin sen avulla kehittelemään ihan loistavan reitin 15km lenkille, joka menee suurimmaks osaks järven rannassa :)
  -miffa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmmm, reittilaskuri kuulostaa aika hyvältä! Pitääkin mennä heti katsomaan millainen se on. Kiitos vinkistä!

   Poista
  2. Myös googlemapsilla pystyy laskemaan lenkin pituuden, jos jaksaa hieman nähdä vaivaa klikkaillakseen kääntymisiä :D Ja opaskartta.turku.fi palvelulla myös, mutta sillä joutuu mittaamaan "käsin", eikä tulos ole välttämättä tarkka.

   Poista
  3. Joo tota Turun opaskarttaa olen joskus käyttänyt, mutta se ei tosiaan ole mikään kaikista kätevin..

   Poista
 3. Voittehan ylittää aurajokea förillä, pieni hengätystauko :D taikka jumpata förillä :D
  Muistaakseni jossain luolavuorella olis joku lenkkipolku, ja kans impivaaran vieressä on kierto-lenkkipolku runosmäen ja nättinummen välisessä metsässä, jonka polku voi johtaa mälikkälän kiertolenkkipolulle asti.
  Taikka ruissalossa voitte tehdä lenkin! Teidän tulevaa maratonia ajatellen tsemppiä teille molemmille! :) itse tykkään mennä usein pelkästään tossa mälikkälässä lenkkipolulla.
  Ja hmm, hirvensalossakin voi varmaa kans tehdä lenkinkin kun on aika lähellä keskustaakin! Tai sitten juoksette koko turun ympärin! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, föriä tulee kyllä käytettyä tosi harvoin :) Kiitos vnkeistä! Ehkä koko Turun ympäri ei vielä jaksa ;)

   Poista
 4. Tuohon ekan reitin satama-Portsa-akselille suosittelisin kääntymään Suomen Joutsenen kohtaa Linnankadulta -> Fleminginkatu -> Amiraalistonkatu -> Kalastajankatu ja siitä se muuttuu Puutarhakaduksi. Kuulostaa näin varmaan tosi monimutkaselta, mut kartasta katsomalla varmaan selkenee, noilla kaikilla pienillä kadun pätkillä vaan näytti olevan omat nimensä :D Henk.koht. lenkkeilen usein Puutarhakadun Portsan päähän saakka juurikin tuolla reitillä ja siitä jokirannan maisemiin.

  Kaikkein mieluiten kyllä lenkkeilen Ruissalossa, joiden maisemia ei ole voittanutta. Ihan törkeesti hyviä lenkkipolkuja ja koko ajan löytyy uusia reittejä tai voi yhditellä eri reittejä uusilla tavoilla :) Tietysti sinne lähteminen (varsinkin ilman autoa) on aika vaikeeta :(

  VastaaPoista