tiistai 25. maaliskuuta 2014

turisti, rantalomailija, ensikertalainen, pihi.. tunnistatko itsesi?

J: En muista mistä juttu lähti, mutta alettiin Riikan kanssa reissussa pohtimaan erilaisia matkustajatyyppejä. Varsinkin lentokentältä on aina helppo bongata tietynlaisia ihmisiä.. Tein nyt leikkimielisen listan henkilöistä, joihin olen itse matkustellessani törmännyt. 

Matkailija: Se tyyppi, joka selittää kovaan ääneen miten sillon oli koneessa hyvät ruuat kun matkusti Aasiaan tai miten viimeksi jenkkeihin mennessä myöhästyi jatkolennolta. Samainen tyyppi kulkee todennäköisesti take-away kahvi kädessä, etsii puhelimellaan jatkuvasti ilmasta wlania, jotta pääsee päivittelemään instagramiin taas yhden lentokenttäkuvan. Matkailijaan voit törmätä myös junassa ja bussissa, todennäköisesti iso matkalukku mukana, jossa on vielä matkatavaralappu jäljellä.

Turisti: Turistit kulkevat usein isossa porukassa ja niihin on helpoin törmätä lentokentän kahvilassa, jossa on loman kunniaksi ostettu pienet pullot kuohuviiniä ja ylikalliit leivokset. Pöydälle on levitetty tulevan kohteen matkaoppaita ja reissusuunnitelmia tehdään kovaan ääneen. Samalla tarkistetaan kolmannen kerran, että laukussa on kaikki reissuun tarvittavat lääkkeet, purkkaa koneen nousun ja laskun ajaksi ja mikä tärkein, tulevan kohteen valuuttaa keltaisessa forexin muovitaskussa.


Kahdenmaankansalainen: Nämä ovat usein nuoria opiskelijoita, jotka tulevat jouluksi ja kesäksi kotimaahan. Sillon on luonnollisesti mukana paljon kamaa, mukaanlukien läppärilaukku ja käsimatkatavarat, joka on pakattu täyteen kirjoja, jotta voit opiskella myös lentokoneessa. Ja samalla tietenkin näyttää kaikille että tulet Suomeen vaan lomalle. Vaatteet ovat rennoimmat mahdolliset, jotta selviää pakollisesta lennosta. Ennen koneen laskeutumista ihastellaan Suomea ikkunoista ja kerrotaan vieressä istuvalle kovalle äänellä, että on ollut kauhea ikävä Suomeen, koska oikeasti asuu muualla. Laukkuja on kiire hakemaan ja ne työnnetään kärryillä vastaanottoaulaan, jossa äiti/isä/sisarukset/kaverit/puolisukua on odottamassa. Siinä sitten halaillaan hetki ja edelleen toistellaan kovaan ääneen, kuinka ikävä on ollut.

Rantalomailija: Näitä näkyy aina lentokentällä, on kyse sitten mistä tahansa maasta! Rantalomailijat eivät ole mitä tahansa turisteja, vaan he tekevät selväksi, että ovat lähdössä/tulossa lämpimästä maasta. Rantalomailijalla on jalassa flipflopit tai sandaalit, vaikka pakkasta ulkona olisi reippaasti. Takkia ei näy, mutta esimerkiksi shortseja ja hihattomia paitoja on bongattu talvellakin! Kevyttä päivetysytä on huomattavissa, mutta usein posket enemmäkin vain punoittaa. Syynä voi olla auringonlisäksi olla se lomalennolla nautittu konjakkipaukku.. 

Ensikertalainen: Liikkuu harvoin yksin. Yleensä nuori pariskunta/kaveriporukka, jotka ovat päättäneet lähteä ensimmäistä kertaa koskaan reissuun lentäen. Lähtöselvitystiskille jonotetaan jos hyvissä ajoin passit ja tulostetut matkaliput, varauslaput ja muut todistukset kädessä. Turvatarkastuksessa kaikki huulirasvaa myöden on pakattu litran minigrip-pusseihin ohjeiden mukaan, mutta porttien läpi pääseminen kestää yllättävän kauna, kun taskut ovat täynnä kolikoita, vyö on unohtunut housuihin ja kengissäkin taisi olla metallisolki. Lentokoneessa ensikertalainen menee istumaan vahingossa väärälle paikalle, eikö se A olekaan käytäväpaikka? Nousujen ja laskujen aikana on havaittavissa pientä jännitystä, samoin kun vessajonossa, jossa pohditaan, että mitenköhön se koneen vessa mahtaa toimia..


Jonottoja: Jonottajia näkee niin lentokentällä, bussiasemilla kuin junissakin.. Jonottajan tunnistaa siitä, että hän on jonossa ensimmäisenä. Aina. Jos ei ole, voi vaikka myöhästyä.. Lentokentällä jonottajat ovat ensimmäisinä lähtöselvitystiskillä ja kiiruhtavat siitä suoraan lähtöportille. Koneeseen päästettä jonottaja on taas ensimmäisten joukossa, vaikka istuisi rivillä 3 ja ensin täytettään koneen takapää. Siinä muut sitten odottavat koneen etuosaan survoontuneena, kun jonottaja tunkee matkatavaroitaan matkatavarahyllylle. Jonottaja ponkaisee penkistään ylös heti koneen laskettua ja syöksyy käytävälle jo melkein turvavyövalon vielä palaessa, jotta olisi ensimmäinen ulos koneesta ja pääsisi jonottamaan passintarkastukseen. Jonottajat voivat olla myös niitä ihmisiä, jotka matkalaukkuja odotellessa menevät aina sen "odota tässä" viivan yli ja peittävät muiden näkyvyyden sinne hihnalle (mä henk koht. inhoan sitä tapaa ylikaiken, kyllä sen oman laukun muutenkin sieltä saa!!!)

Business: Businessmiehet tai -naiset eivät voi itselleen mitään. Heidän työhönsä kuuluu lentää heti aamunkoittaessa toiseen maahan palaveeraamaan ja illalla takaisin kotiin. Yleensä he tulevat salkkunsa kanssa koneeseen viimeisenä, istuvat businessluokkaan, avaavat läppärinsä heti kun sallitaan ja tuijottelevat ruutua koko lennon ajan. Koneen laskeuduttua businesshenkilöt avaavat puhelimensa, kiiruhtavat ensimmäisten joukossa (jonottajan kanssa tietenkin) ulos koneesta ja jatkavat taksitolpalle iloisena siitä, että pakollinen matka on ohi.


Pihi: Tämä on se ihminen, joka koneessa kaivaa laukustaan haisevan metvurstileivän tai banaanin, koska lentokentällä/koneessa/junassa ruoka on niin kallista. Sama ihminen tilaa ilmaisesta juomatarjoilusta pari limutölkkiä, veden ja vielä mehun ja piilottaa juomatta jääneet kassiinsa, kun kerran ilmaiseksi saa. Lentokentän hintoja pihi kauhistelee kovaan ääneen ja harmittelee ettei voinut ottaa omaa kahvia termospullossa mukaan. Pihi lentää halpalentoyhtiöllä, totta kai! Ja turha ruumaan menevästä matkalaukusta on maksaa, käsimatkatavaralaukkuun mahtuu hyvin ja jos ei mahdu, niin ainahan voi pukea muutaman ylimääräisen vaatekerroksen päälle. Pihi ei myöskään uskalla käyttää puhelinta ulkomailla, ettei vaan tule lisämaksuja.

Mun on pakko myöntää, että musta löytyy pieni osa aika montaakin tyyppiä ;) Esimerkiksi valitan lentokentän kalliista hinnoista ja tykkään lentää halpalentoyhtiöillä, olen aina liian ajoissa lentokentällä etten vaan myöhästy ja tulee sitä joskus selitettyä (ei kyllä tahallaan) kovaan ääneen jostain aikaisemmista lennoista. Niin ja just viime lennolla luin opaskirjaa, eli on mussa vähän turistiakin! Unohtamatta sitä, että kun tulin Englannista Suomeen, niin juoksin mä aika kovaa halaamaan Teemua. Kuka tunnistaa itsensä?

10 kommenttia:

 1. Tää oli ihan loistava postaus! Tunnustan, että musta löytyy ainakin matkailijaa ja turistia, ehkä vähän myös pihiä :D

  VastaaPoista
 2. Pihi ilmoittautuu! Vai pitäisikö sano taloudellinen;)

  VastaaPoista
 3. Huikea postaus!! :) Itseäni en kyllä tuosta listasta löytänyt. Olen matkailussa aika rento menijä, joka menee ilman suurempia aikatauluja ja suunnitelmia. Menen fiiliksen mukaan. Taloudellisesti olen taloudellinen, eli ei hienostelua, muttei pihistelyäkään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva jos tykkäsit! Olisi pitänyt laittaa myös toi rento listalle :D

   Poista
 4. Tää oli kyllä hauska postaus!

  VastaaPoista
 5. Haha, sika hauska! Mää oon selevästi pihi matkailija, mutta ylypiä siitä! Ainaki viime kerralla ko olin jenkeissä nii... :D

  VastaaPoista
 6. Vaikka periaatteessa oon vähintäänkin kahdenmaankansalainen, niin tunnustaisin melkein kuuluvani kategoriaan "matkailija" :P Valokuvat on paras tapa aiheuttaa akvereiden keskuudessa kateutta ja aina on kiva mainostaa kuinka monta nousua tuli lentokoneessa istuttua viime vuonna :P

  VastaaPoista