torstai 27. maaliskuuta 2014

Throwback Thursday: vapaakaupunki Christiania

R: Tällä kertaa Throwback Thursdayssä palataankin vähän normaalia vähemmän ajassa taakse päin. Vuosien sijaan mennääkin parin viikon päähän ja Kööpenhaminaan. Yksi Kööpenhaminan must see kohteista oli Christiania, joka on vapaakaupungiksi julistautunut alue Kööopenhaminassa. Me muisteltiin, että joskus yläasteella tai lukiossa Ruotsin oppikirjoissa oli juttua Christianiasta ja jo sillon paikka vaikutti jotenkin tosi kiehtovalta ja sellaiselta, mihin ehdottomasti pitää päästä käymään, jos Kööpenhaminaan matkustaa. Me otettiin Christiania suunnaksi aurinkoisena lauantai iltapäivänä.

 photo christ1_zps54112c51.jpg
 photo christ1_zpsa8307131.jpg
 photo christ5_zps3613bc3a.jpg
 photo christ4_zps55c689cd.jpg

Lueskelin Wikipediasta vähän Christianian historiaa. Talonvaltaajat ja hipit ottivat tämän entisen kasarmialueen käyttöönsä jo 1970-luvulla. Sen jälkeen siellä on asustellut mm. anarkisteja ja taiteilijota. Alueella on myös huumeidenkäyttäjiä, sillä vaikka huumeiden käyttö onkin kiellettyä, niin varsinkin kannabista käytetään ja myydään alueella melko vapaasti varsinkin Pusher Streetin alueella. Näissäkin kuvissa näkyvä kyltti kielsi tietyllä alueella valokuvaamisen juurikin huumeiden käytön laittomuuden vuoksi.

 photo christ2_zps2b78cdb6.jpg
 photo christ6_zpsb1ff136a.jpg
 photo christ5_zpsc28845bd.jpg

Me laitettiin kamerat kassiin ja kierreltiin vähän tossa alueella, mutta siellä oli jotenkin tosi kuumottava fiilis. Ihmisistä kyllä näki, että muutakin on nautittu kun kaljaa ja ilmapiiri oli jotenkin tiukan letkeä. Vähän pelottavia olivat huumekauppiaat, jotka "lymyilivät" nurkissa huput silmillä, sellasta päin ei uskaltanut edes katsoa! Niiden lisäksi alueelta löytyi myyntikojuja ja joitain kahviloita. Me lähdettiin aika pian takaisin päin, ei se alue mikään kovin viihtyisä ollut. Mutta kokemisen arvoinen ja ajatuksia herättävä kyllä. Eikä yhtään niin pelottava, kun jossain on annettu ymmärtää. En mä tiedä lähtisinkö pimeään aikaan tonne, mutta päivällä valoisaan aikaan se oli melkeen kun mikä tahansa muu vähän ränsistynyt alue.

 photo christ4_zps7af12e4e.jpg
 photo christ3_zps697cbd24.jpg
 photo christ2_zpsca92671b.jpg

Tanskan korkein oikeus on päättänyt, että alue kuuluu valtiolle, mutta asukkaille on annettu mahdollisuus ostaa alue alihintaan valtiolta. Muistaakseni luin jostain, että asukkaat olivatkin ostaneet osan alueesta itselleen lainalla, mutta maksaakseen lainaa takaisin, on vuokria jouduttu korottamaan jne. Asukkaat maksavat Tanskan valtiolle vedestä ja sähköstä. Tavallaan siis Christianian asema vapaakaupunkina ei enää ole niin erityinen kun ennen. Asukkaita tuolla on muuten noin 1000 ja turisteja vuodessä käy lähes miljoona, aika hyvin!

Parhaiten Christianiasta jäi mieleen hieman ränsistyneet rakennukset, graffiti ja katutaide. Niin ja se huumeiden käyttö. Oiskohan tällanen ikinä mahdollista Suomessa? Tuskinpa.. Tanska on huomattavampi liberaalimpi monessa suhteessa. Vaikka on Tanskassakin tehty paljon sen eteen, ettei tuolla myytäisi huumeita vapaasti kadulla, niin ei se kyllä paikan päällä Christianiassa näkynyt. En sitten tiedä olisiko 20 vuotta sitten vapaakaupungin erityisasema ja vapaampi ilmapiiri tullut vielä paremmin esiin, varmaankin. Kuitenkin ihan mielenkiintoinen kohde, kannattaa käydä kurkkimassa jos Kööpenhaminaan joskus eksyy! Ei siltä liikoja kannata odottaa, mutta ihan kiva kohde kuitenkin.

2 kommenttia:

  1. Oon niin samaa mieltä Christianiasta! Toisaalta ajatuksen tasolla tosi siisti juttu, mutta paikan päällä superkuumottava ja nimenomaan tiukan letkeä. Ei mekään tuolla kovin kauaa viihdytty, mutta oli hyvä käydä katsomassa. En välttis kuitenkaan menis toista kertaa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hauska että sulla on ihan samanlaiset kokemukset :) Joku on sanonut, että Christiania olisi tosi pelottava, mutta en mä sitä kyllä pelottavana kokenut. Ja en mäkään varmaan uudelleen menisi, se on nyt nähty!

      Poista