maanantai 20. tammikuuta 2014

muutama ajatus bloggaamisesta

R: Mulla on viime aikoina ollut sellanen olo, että tekisi mieli uudistaa tätä blogia jotenkin. Ulkoisesti ainakin (uusi banneri!) ja ehkä jotenkin sisällöllisestikin. Meidän blogi on lifestyleblogi, joten sen puolesta on helppo kirjoitella melkeen mistä vaan. Edelleenkin asu- ja matkapostaukset tulee olemaan iso osa tätä blogia, mutta puhuttiin siitä, että jatkossa voisi panostaa enemmän laatuun kun määrään. Monet bloggaajat tietävät varmaan tilanteen, kun tekisi mieli postata jotain tai kertoa vaikka kuulumisia, mutta tavallaan ei kuitenkaan ole mitään järkevää kerrottavaa. Sillon tulee joskus postattua jotain "tyhmää" ja huonoja kuvia ja myöhemmin sitten miettii että mitäs ihmettä mä taas ajattelin. Haluaisin, että postauksissa olisi jotain sisältöä, eikä vaan sellasta "Moi murut, tänään söin tätä ja tätä. Sitten kävin salilla. --pari kuvaa-- Nyt onkin taas kiire, heippa!" Heh, hieman ehkä kärjistettynä, mutta tajusitte varmaan pointin. Nytkin on pitkään ollut sellanen fiilis, että olisi kiva bloggailla useammin, mutta yksinkertaisesti ei ole aikaa tai mitään asiaa.

Toinen asia jota olen miettinyt, on mainos- ja yhteistyöpostaukset. Kyllästyin vähän aikaa sitten sivupalkin mainosbannereihin ja otin ne kokonaan pois. Blogien kaupallistuminenhan on ihan arkipäivää jo nykyään, eikä mua mainosbannerit blogeissa yleensä haittaa, kunhan ne sopii blogin aihepiiriin ja niitä on siedettävä määrä. Jotenkin vaan tuli sellanen olo, että niillä bannereilla ei tällä hetkellä ole meille mitään annettavaa. Kyllähän niistä joskus tulee euro jos toinenkin, mutta affliate-bannereista puhuttaessa kyse on melko pienistä summista.

Lähde.

Monille lukijoille blogimainonta saattaa olla melko vierasta, joten tässä lyhyesti pari faktaa. Affliate-linkit eli kumppanuusmarkkinointi toimii niin, että jos klikkaat bloggaajan linkin tai bannerin kautta nettikauppaan, bloggaaja ei vielä (välttämättä) saa mitään rahallista "kiitosta." Mutta, jos teet tilauksen linkin kautta, bloggaajalle ohjautuu tietty prosenttimäärä (esim. 10%) tilauksen arvosta. Joskus pelkästä klikkauksesta voi saada esim. 0,15euroa. Tai joskus bloggaaja saattaa saada esimerkiksi 2 euroa jokaisesta linkin kautta jonkun nettikaupan/yhteisön tms. kanta-asiakkaaksi liittymisestä. Eli jos mä esimerkiksi mainostan nettikauppaa X, jonka affliate-kumppanina saan 10% tilauksen arvosta ja teistä 10 tekee sinne 75 euron tilauksen, saan itse siitä 10x7,5e eli 75 euroa. Affliate-kumppanuudesta löytyy tietoa mm. täältä tai googlettamalla kumppanuusmarkkinointi tai affliate-markkinointi. Löysin sattumalta myös erään aiheesta tehdyn opinnäytetyön, joka koskee Tradedoubleria ja Nellyä. Työ on tosin jo kaksi vuotta sitten kirjoitettu, joten osittain tieto saattaa olla "jälkeen jäänyttä". Jos joku kuitenkin haluaa sen lukea, niin se löytyy täältä.

Sekin taitaa olla jo ihan arkipäivää, että bloggaajat käyttävät affliate-linkkejä lähes jokaisessa postauksessa. Siis esim. niitä asupostauksissa vaatteiden yhteydessä olevia täältä -linkkejä. Mua ehkä häiritsee vähän se, että mainospostaukset on yleensä tosi rumia. Ne täältä -linkit ja tähdet tekevät tekstistä ja ulkoasusta helposti rikkonaisen ja vaikeammin luettavan. Mutta parempi sekin kun piilomainonta. Piilomainonta ei nykyään ehkä ole enää kovin suuri ongelma, mutta sen sijaan tietämättömyys saattaa olla. Tiedättehän, että kun teette tilauksia bloggaajan affliate-linkkien tai bannerin kautta, se ei ole mitenkään pois teiltä itseltä, mutta bloggaaja hyötyy siitä rahallisesti. Mun mielestä mainonnassa ei ole mitään pahaa, kukin tavallaan, mutta joissain blogeissa olen huomannut, miten se bloggaajan oma persoona vähän katoaa sinne affliate-linkkien sekaan ja miten kaikesta tekemisestä onkin tullut blogiyhteistyötä. Ehkä olen vähän vanhanaikainen vielä tässä mainosjutussa, mutta jotenkin välillä oikeen näen mielessäni miten jotkut bloggaajat istuvat kirjoittamassa postausta dollarin kuvat silmissä.. Mutta pitäähän tehdystä työstä palkkaa saada. Onhan siinä linkkien tekemisessä kova työ! (Siis ihan oikeasti on). Ja keneltä se on pois, jos bloggaaja tienaa niillä linkeillä? Korkeintaan siltä toiselta bloggaajalta, joka teki samaan aikaan postauksen samasta Nellyn kampanjasta ;) Se että joku saa blogista elantonsa on hienoa, mutta se että blogit on täynnä persoonattomia mainos- ja yhteistyöpostauksia, on vähän surullista. Mutta toisaalta, onhan niitäkin blogeja, joissa mainospostaukset on pääosin toteutettu persoonallisesti ja blogin aihepiiriin sopivasti.

Lähde.

Mä en ole koskaan ajatellut, että bloggaamisesta voisi tulla itselleni jotain muuta kun harrastus, ehkä siksi ei ole ikinä ollut tarvetta mainos- tai yhteistyöpostauksilla tehdä (tai yrittää tehdä) mitään isoja summia rahaa. Onhan se kiva joskus saada bloggaamisesta lisätuloja, mutta kyllä aion jatkossakin elättää itseni ihan oman alan päivätyöllä, jossa pääsee hyödyntämään opiskelun kautta saatuja tietoja ja tekemään jotain "hyvää". Bloggaaminen on mulle harrastus, siinä missä koripallo tai salilla käyntikin. Kyllähän tämä mun asenne bloggaamiseen olisi ihan erilaista, jos haluaisin siitä jotain muutakin kun kivan harrastuksen ja satunnaisia lisätuloja. Joillekihan bloggaaminen on tuonut ihan mahtavia työtarjouksia omalta alalta tai jotkut ovat bloggaamisen kautta löytäneet sen "oman juttunsa", se on mun mielestä aika hienoa. Mä olen tällä hetkellä aika tyytyväinen omaan työhöni ja opiskeluihini, aion siis jatkossakin pitää ne blogin edellä.

Taisin vähän eksyä aiheesta, kun alunperin piti vaan tulla kirjoittelemaan siitä miten haluaisin uudistaa tätä blogia jotenkin ja pohtia mainosbannerien tulevaisuutta. Mainoksia ja yhteistyöpostauksia täällä tulee näkymään jatkossakin, mutta ehkä vielä aiempaa tarkemmin harkittuja! Onko teillä muuten jotain postausideoita/toiveita? Tai jotain ajatuksia tähän aiheeseen liittyen? 

8 kommenttia:

 1. Hyvin olet pukenut sanoiksi sen, mitä itsekin blogimainonnasta ajattelen - muiden blogeissa järjellinen määrä mainoksia ei haittaa, mutta rajansa kaikella. Itse mielelläni tilaisin jotain esim. lempibloggaajani linkin kautta, kun tietäisin bloggaajan saavan siitä jotakin. Onhan blogin pitämisessä kuitenkin suuri työ, jos sen haluas tehdä huolella.

  Tulipas pitkä kommentti, piti vain sanoa että hyviä ajatuksia! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, kiva kuulla etten ole yksin näiden mun mielipiteiden kanssa ;)

   Poista
 2. Juu-u, oon huomannut muutamassa blogissa, että ns. taso on laskenut juurikin niin monen mainospostauksen takia - jotka ovat nimenomaan aika huonosti tehty, tyyliin postauksesta paistaa, että nyt vaan mainostetaan, se ei liity juuri itse bloggaajaan ollenkaan. Ite tykkään enemmän kaikista normipostauksista, juurikin niistä asukuvista ja kuulumisista. Tavallisen elämän kuvaamisesta, mutta kuitenkin hienommin esiteltynä... Ymmärrätkö? Eli joo, laatu korvaa määrän, varsinkin ne mainospostaukset. Ei ne mua haittaa, mutta... Niin.

  Tulipa typerä kommentti! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo ymmärrän mitä tarkoitat :) Toi sun "Ei ne mua haittaa, mutta... Niin." kuvaa aika hyvin munkin mielipidettä mainoksiin liittyen. Siis ei ne haittaa, MUTTA.. Rajansa kaikella ja mainokset ei ole sitä sisältöä mitä blogeista haen, mutta tavallaan kuitenkin ihan ymmärrettävää.

   Poista
 3. Todella hyvä ja asiallinen postaus!
  Minua ei kanssa blogissa olevat mainokset häiritse, kunhan ne ovat blogiin sopivia, eikä niitä tuoda väkisin esille joka postauksessa (u know), ja kyllähän ne sopivassa määrin tuovat vähän ilmettäkin blogiin

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Joo mä tiedän, liika on liikaa ;) Ja aina ne vaan ei sovi joka yhteyteen.

   Poista
 4. Hyvin kirjoitettu! Jaan ajatuksen kanssasi täysin. Minua myös kyllästyttää se, että monissa blogeissa on aika usein samat jutut. Mainoskampanjat näyttävän menevän aalloissa: sama tuote näkyy hetken kaikkien blogeissa ja sitten se häviää. Se yksi kangasrannekkeinen kello, jota joskus kaikki blogit mainosti, on jäänyt mieleen. Jos näin esimerkiksi Bloglovingissa otsikon viitaten kelloon, jätin heti lukematta. Olen kyllä tietoisestikin alkanut lukea vähän muunlaisia blogeja kuin suoraan mainostavia blogeja. Itselleni bloggaus on kyllä edelleen mieluinen harrastus, mutta ei muuta. Jos en ehdi, jaksa, keksi kirjoittaa mitään, niin en sitten kirjoita, eikä siitä ainakaan itselleni mitään stressiä tule. Eikä minulla ole koskaan esimerkiksi ollut sellaista fiilistä, että haluaisin blogiani mainostaa.

  Bloginne on kiva näinkin, mutta tiedän mitä tarkoitat uudistamisella. Itsellenikin tulee välillä fiilis muutta juttuja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kiva kuulla että monet muut on samoilla linjoilla! Ja joo, toi on kyllä totta ja tunnistan ilmiön, tietyt jutut on aina tiettyinä hetkinä tosi IN, liittyen varmaan siihen, että kyseinen firma tekee kampanjoita blogien kanssa. Ja kun firma kontaktoi suosittuja blogeja, saa tuote näkyvyyttä, jolloin lukijat aktivoituu, ostavat tuotteen ja BOOM, jonkun tuotteen suosio on taattu. Ainakin hetkeksi, kunnes tulee uusi tuote. Mutta niinhän se on elämässä muutenkin. Ja onneksi tosiaan saa valita, jos otsikko jo viittaa mainokseen/tiettyyn tuotteeseen, on postaus helppo jättää lukematta.

   Poista