keskiviikko 20. marraskuuta 2013

joulu tulee - autetaan yhdessä

R: Jouluun on enää reilu kuukausi aikaa. En ole yhtään vielä ehtinyt miettiä joululahjoja, mutta onneksi meillä on se Lontoon matka tulossa, sieltä löytyy varmasti kaikki tarvittavat lahjat! Tänä vuonna ajattelin ostaa lahjoja muillekin, kun omille läheisilleni. Onko teillä koskaan tullut mieleen, että vähävaraisissa perheissä ei välttämättä joulu olekaan se vuoden iloisin juhla? Jos rahasta on pulaa, niin joulu aiheuttaa varmasti lähinnä stressiä, varsinkin jos perheessä on lapsia. Lapsille joulu on tärkeä, sillon tulee joulupukki! Vähän vanhemmillekin lapsille joulu tarkoittaa usein lahjoja, vaikka pukki ei enää tulisikaan..

Joissain perheissä vanhemmat (tai vanhempi) joutuu tekemään kaikkensa, että saisi lapsille hankittua edes yhdet lahjat. Samaan aikaan toisissa perheissä kääritään paketteihin tietokoneita, älypuhelimia ja merkkivaatteita. Miettikää miltä lapsesta tuntuu mennä loman jälkeen kouluun, jos omasta paketista paljastui hyvällä tuurilla yhdet (villa)sukat ja luokkakaveri on saanut ties mitä uusinta uutta.


Ja ei, mä en sano että raha tai lahjat tekisivät onnelliseksi, ei todellakaan. Moni lapsi saattaisi vaihtaa kaikki lahjansa siihen, että äiti ja isä olisivat joulun selvin päin tai riitelemättä. Tai että olisi edes se perhe, jonka kanssa viettää joulua. Riitoihin ja perheen sisäisiin asioihin me muut emme useinkaan pysty vaikuttamaan, mutta lahjojen hankinnassa kaikki voivat auttaa, myös ihan tavalliset ihmiset. Keksin jo viime jouluna, että haluan ostaa jollekin lapselle joululahjan. Sillon olin vähän myöhässä asian suhteen, eikä lahjaa enää pystynyt toimittamaan keräyksiin (ja jostain syystä rahaa en halunnut sellaisenaan antaa). Tänä jouluna ajattelin olla asian kanssa ajoissa ja tutkin jo nyt eri vaihtoehtoja, miten pystyisin auttamaan. Saan itse tänä vuonna aiempaa enemmän veronpalautuksia, joten päätin että ostan lahjan ainakin muutamalle lapselle tai nuorelle.

Keräsin tähän vaihtoehtoja, miten voimme auttaa vähävaraisia perheitä lahjojen hankinnassa. Koko tämän asian muistin taas, kun näin facebookissa Joulu Salon lapsille kampanjan. Tässä kampanjassa Salon Vilpas kerää lahjoja 0-18-vuotiaille lapsille ja nuorille. Lahjat ostetaan, paketoidaan ja päälle kirjoitetaan, minkä ikäiselle tytölle tai pojalle lahja on. Lahjoja kerätään Salon Vilppaan kotiottelussa Salohallissa 14.12 klo 16-19. Lahjan voi toimittaa myös Teijun Keittiöön, Turuntie 35. Sinne paketteja voi viedä 1-16.12. Lahjat jaetaan Salon seudun vähävaraisten perheiden lapsille. Tämä keräys on muuten lähtöisin muutamalta huipputason koripalloilijalta ja se on heitetty haasteena koko Suomen koripalloyhteisölle, mahtavaa!

Joulupuu-keräys järjestetään ympäri Suomen. Se on hyväntekeväisyyskeräys, jonka tavoitteena on antaa lahjoja niille, jotka muuten jäisivät ilman. Joulupuu-keräys toteutetaan paikallisten Nuorkauppakamarien toimesta. Lahjoja lahjoitetaan mm. kodin ulkopuolelle sijoitetuille lapsille ja avohuollon piirissä oleville lapsiperheille. Paikallisesta toiminnasta löytää lisää nettisivuilta, tietoa tämän vuoden osalta päivitetään sivustolle lähiaikoina. Toivottavasti pian!

Joulupata-keräys on varmasti monelle tuttu katukuvasta. Rahan lahjoittaminen on usein monille helpompaa kuin lahjan ostaminen ja paketointi, joulupata keräyksen avulla rahat ohjataan joko ruokana, lahjakortteina tai vaatteina vähävaraisille lapsiperheille tai syrjäytyneille ihmisille, jotka itse tulevat pyytämään apua, tai joiden läheiset ovat sitä pyytäneet. Keräykseen voi lahjoittaa rahaa joko kadulla oleviin joulupatoihin tai internetissä. Sivustolle ilmestyy varmasti lisätietoa tämän vuoden osalta pian.


Auttamismahdollisuuksia voi kysellä myös seurakunnilta ja yhdistyksiltä. Ja ehkä jossain työpaikoillakin järjestetään keräyksiä? Kannattaa ottaa asioista selvää, viimeistään joulukuun alussa kaikki kampanjat ovat varmasti jo käynnissä!  Olen ehkä vähän ajoissa tämän kanssa, mutta ajattelin muistuttaa kaikkia jo hyvissä ajoin, ennen kun joulukiireet alkavat ja auttaminen saattaa muun kiireen keskellä unohtua! Olen itse todellinen jouluihminen ja tykkään ostaa lahjoja, nyt pitäisi keksiä vielä muutama ylimääräinen lahja! Vähävaraisen perheen lapselle suunnatun lahjan ei tarvitse olla mikään erikoinen, kuten Salon keräyksessä mukana oleva lastensuojelun henkilö Elina Seitz keräyksen facebook-sivulla sanoo:  Ihan todelliseen tarpeeseen nämä lahjat tulevat, ja asiakkaat ovat olleet todella iloisia ja onnellisia saadessaan lahjoja – monelle ne ovat iso lisä lahjojen joukkoon ja joskus koko joulun pelastus. Teini-ikäisille parhaita lahjoja ovat erilaiset lahjakortit, esim. vaatekauppoihin tai vaikka leffaliput ja pientä herkkua leffaevääksi, sekin on vaihtelua arkeen… 

Kuka muu lupaa ostaa tänä vuonna muutaman ylimääräisen lahjan? Tai lahjoittaa rahaa keräykseen? Pienikin summa auttaa. Mä itse koen, että tällainen auttaminen sopii mulle parhaiten. Vaikka maailmalla on toinen toistaan kamalampia kriisejä koko ajan ja apua tarvitsevia lapsia on paljon, niin haluan tänä jouluna että apu menee lähelle ja ihan konkreettisena lahjana. Lupaan muistuttaa teitä tästä aiheesta vielä uudelleen ennen joulua, että jokainen auttamishaluinen varmasti muistaa auttaa. 

EDIT 22.11// Viime aikoina olen törmännyt muutamaan uuteenkin auttamismahdollisuuteen. Punainen Risti ja MLL järjestävät yhdessä Yle Aamu tv:n ja Yle Radio Suomen kanssa Hyvä Joulumieli-keräyksen, jossa on mukana ruokakauppoja (S-ryhmä, Lidl, K-ryhmä). Auttaa voi lahjoittamalla rahaa keräykseen. 

Loimaalla järjestetään Joulupuu-lahjakeräystä koripallomatsin yhteydessä, lisää tietoa täällä. Koripalloväelle annettu haaste sai alkunsa Poundsin sisaruksilta, eli monilla korispaikkakunnilla on keräyksiä. Kotkalaiset löytävät lisää tietoa täältä. Espoon tai pääkaupunkiseudun korisväki voi viedä lahjansa Hongan järjestämään keräykseen, lisää tietoa täällä. Idea näissä on siis sama kun tuossa Joulu Salon lapsille -keräyksessä, korismatsin yhteydessä kerätään lahjoja, jotka sitten lahjoitetaan seudun vähävaraisille lapsille. 

Turussa Turun ja Kaarinan seurakunnat järjestävät jo viidettä kertaa Lahja Lapselle -keräyksen, jossa kerätään lahjoja vähävaraisten perheiden lapsille. Diakonityöntekijät ovat kyselleet perheiltä lahjatoiveita, näitä toiveita auttajat voivat kysellä seurakunnalta. Tässä keräyksessä monet lapset saavat varmasti juuri haluamansa lahjan, ihanaa! Lisää tietoa täällä.

12 kommenttia:

 1. Täällä yksi joka osallistuu ainakin paikallisten vähävaraisten lasten joululahjaan paketoimalla jotain kivaa. Sitten meinasin ommella suomen suurin joululahja -kampanjaan jokusen pehmon.
  Pitkään olen myös aihetta miettinyt, että miten auttaa ja nämä kolahtivat minulle.

  VastaaPoista
 2. Hyödyllinen postaus, harkitsen lahjan ostamista nyt :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, ehdottomasti kannattaa ostaa, tulee hyvä mieli!

   Poista
 3. Olipa hyvä postaus! Niin tärkeästä asiasta. Me ollaan perheen kanssa aiemmin autettu juurikin tällä tavalla, joululahjojen muodossa. Mutta voisin hyvinkin tänä vuonna ostaa itsekin yhden ekstralahjan jollekin tuntemattomalle. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu tämä on kyllä tärkeä asia :) Kiva kuulla että olette auttaneet!

   Poista
 4. Hienoa, että blogeissakin muistutetaan ihmisiä näistä auttamismahdollisuuksista näin joulun alla! Turun ja Kaarinan seurakunnilla on Lahja lapselle-keräys. Tänä vuonna osallistun jo kolmatta kertaa ja aina tulee yhtä hyvä mieli, kun lahjan on keräyspaikkaan vienyt.

  https://www.turunseurakunnat.fi/portal/7713

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos linkistä, muistelinkin että joku tollanen olisi, mutta taisin etsiä huonosti kun en muka löytänyt tota! Voisinkin joku kerta päivittää tätä postausta ja lisätä mm. tuon linkin.

   Poista
 5. Hei, hyvä muistutus! Mä osallistuin jonain vuonna tuollaiseen joulupuu-keräykseen ja voisin tehdä tänäkin vuonna jonkun paketin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla että olet ennenkin auttanut, ehdottomasti sitten uudelleen tänä vuonna :)

   Poista