tiistai 16. heinäkuuta 2013

food & travelling

R: Saatiin ihanalta Inkalta matkailuun ja ruokaan liittyvä haaste. Kivan osuva haasta, ruoka ja matkailu on parhaita asioita elämässä.. Ideana tässä on siis vastata annettuihin kysymyksiin ja sen jälkeen keksiä omat 11 kysymystä ja haastaa ihmisiä. Päätettiin muokata haastetta niin, että vastataan Inkan kysymyksiin, jonka jälkeen kaikki halukkaat saavat ottaa haasteen vastaan ja vastata samoihin kysymyksiin, sillä Inka oli keksinyt tosi hyvät ja mielenkiintoiset kysymykset. Ja me ei jakseta keksiä!

1. Mikä on herkullisin reissuihin liittyvä ruokamuistosi? Entä mikä kamalin?

R: Herkullisin on varmaan New Yorkista, oli pakko heti ensimmäisenä päivänä (okei, toisena jos tarkkoja ollaan) mennä syömään hampurilaiset. Jenkeissähän ei voi käydä ilman, että syö hampurilaisia. Valittiin ihan randomilla ruokapaikka ja päädyttiin paikkaan, jossa kaikki muut olivat tummaihoisia ja äänekkäitä paikallisia. Hampurilaiset oli mielettömän hyviä ja ruokailuseura aina mielenkiintoista..
Kamalin on ehkä Prahasta, vaikka sekin on melko huvittava näin jälkeen päin ajateltuna. Mentiin syömään paikalliseen ravintolaan, jossa jokaisen ruoka-annoksessa taisi olla jotain vikaa. Ruoka oli kallista siihen hintatasoon nähden, lisäksi se oli mautonta ja jotenkin outoa.

J: Olen Riikan kanssa samaa mieltä New Yorkin hamppareista. Syön muutenkin hampurilaisia missä vain ja milloin vain ja ne kunnon jenkkiburgerit oli kyllä herkkua! Kamalin muisto on Ateenasta. Tilattiin Riikan kanssa muistaakseni molemmat jotain lihaa ja se annos siinä lautasella muistutti ihan liikaa kakkapökälettä. Se oli niiin ällön näköinen, mutta oikeasti aika hyvää.. (Riikka edit: Miten olin voinut unohtaa ne pökäleet!)

2. Olet uudessa maassa ja menet ruokakauppaan. Piipahdatko kaupassa vain pikaisesti noutamassa ne asiat mitä tarvitset, vai kuluuko kauppareissuun tuntitolkulla sinun ihmetellessäsi ruokakaupan hyllyistä löytyviä eksoottisia asioita?

R&J: Ulkomailla on hauska kierrellä ruokakaupoissa! Pakko ihmetellä ja ihastella kaikkea mahdollista, joten kyllä siellä aikaa kuluu.. Usein tulee ihmeteltyä, että miten monet tuotteet voi olla niin halpoja Suomen hintoihin verrattuna.


3. Mikä on yleisin piknik-evääsi ulkomailla? Eroaako se siitä, mitä syöt Suomi-piknikeillä?


R&J: Ulkomailla tulee ostettua erilaisia hedelmiä ja sipsejä piknik-evääksi. Ja muutenkin tulee testailtua kaikkea erilaista, esim. leivoksiakin tulee ostettua useammin kun ne on usein niin älyttömän halpoja. Tämä liittyy vähän tuohon edelliseen kysymykseen, kaupoissa on kiva kierrellä ja mukaan saattaa tarttua melkeen mitä vaan. Suomessa piknik-eväät on tylsempiä, yleensä tulee ostettua vaan niitä hyväksi havaittuja tuotteita.

4. Pysytkö reissussa ruoka-asioissa tutuissa jutuissa vai nappaatko ensimmäisenä ruokalistalta paikallisen erikoisuuden?


R: Riippuu vähän ravintolasta ja matkakohteesta. Paikallisia ruokia on kiva maistaa, mutta joskus tekee mieli ihan tuttuja ruokia. Yleensä pyrin vähintään yhden kerran matkan aikana syömään paikallista, joskus syön koko reissun ajan paikallista. Esimerkiksi kreikkalainen ruoka on niin hyvää, että sillä elää helposti viikonkin!

J: Samaa mieltä Riikan kanssa! Olen huomannut, että monesti se paikallinen on halvinta ja parasta ja tutut ja turvalliset pitsat, pastat sun muut ovat kalliita ja mauttomia. (Paitsi Italiassa, nam!)


5. Muuttuuko ruokailusi reissatessa? Miten?

R: Reissussa en mieti ruoan terveellisyyttä samalla tavalla kun kotona. Reissussa saa syödä mitä mieli tekee! Toisaalta mietin matkoilla aina, mitä kannattaa syödä, että jaksaa kierrellä esim. nähtävyyksissä. Vaikka aamupalalla houkuttaisi croissantti, niin ei sen voimalla kuitenkaan jaksa montaa tuntia..

J: Tulee usein myös syötyä hedelmiä enemmän, sillä monesti tuoreita hedelmiä on helposti saatavilla ja ovat kotimaahan verrattuna halvempia.

6. Onko tapanasi ostaa ruokatuliaisia? Jos on, niin mitä haalaat useimmin mukanasi kotiin saakka?

R: En osta ruokatuliaisia kovinkaan usein, joskus jotain paikallista herkkua tai suklaata. Poikkeuksena Englanti, josta ostan aina salt&vinegar-sipsejä ja fudgeja.

J: Karkkia/suklaata tulee ostettua liian usein! Espanjasta ostin viimeksi myös Sangriaa..

7. Ostatko lennolle matkaevästä? Mitä se useimmiten on?

R: En osta yleensä. Joskus harvoin saatan ostaa jotain pientä lentokentältä, jos en ole ehtinyt syömään.

J: Harvemmin. Pari viikkoa sitten ostin Tukholman kentältä näkkäriä ja läkeroleja, kun en ollut saanut niitä moneen aikaan!


8. Onko joissakin tietyissä maissa jotain ruokajuttuja, mitä sinun on ehdottomasti pakko saada joka kerta ko. maassa vieraillessasi? Mitä ne ovat?

R:Onhan niitä! Kreikassa on pakko aina saada tsatsikia ja gyros pitaa, niin hyvää! Englannissa haen aina iltapalaksi tai piknik-evääksi ruokakaupasta blackberriesejä, fudgeja ja salt&vinger-sipsejä, nam. Italiassa olen käynyt vaan kahdesti, mutta en pysty kuvittelemaa, että kävisin siellä enkä söisi italialaista jäätelöä tai pizzaa.

J: Samat kun Riikalla ja Ruotsista ostan aika usein niitä kookospalloja, mikäs niiden nimi nyt on..

9. Kuinka suuressa arvossa ruoka on reissubudjetissasi, yritätkö päästä matkan aikana mahdollisimman vähillä ruokakuluilla vai onko ruoka semmoinen asia, mistä ei reissun päällä pihistellä?

R&J: Pienellä budjetilla! Ja en kyllä koe, että joutuisin silti pihistelemään. En edes tunne oloani mukavaksi kalliissa ja hienoissa ravintoloissa, tykkään katuruokakojuista, paikallisista pikaruokapaikoista jne. Kaupasta saa halvalla yleensä aamiaista ja lounaan voi hakea myös kaupasta tai take awaynä ja syödä puistossa/hotellihuoneessa. Toki välillä on kiva syödä ihan oikeassa ravintolassa, mutta parhaat ruoat olen syönyt ihan pienellä budjetilla.10. Onko reissulla tullut vastaan jotain ruokaa, mikä on ollut niin herkullista että se on löytänyt tiesi myös kotikokkailuihin? Mitä se oli?


R: Tsatsiki ehdottomasti. Siihen ihastuin jo ensimmäisellä Kreikan matkallani 16-vuotiaana. Ostin Kreikasta viime kesänä tsatsiki-maustetta, sitä on tullut tehtyä vähintään kerran kuukaudessa sen jälkeen.

J: Englannista tarttui aika paljonkin ideoita mukaan, mutta mitään en ole vielä testaillut kotona!

11. Suosittele ruokapaikkaa jostain päin maailmaa, mikä on ollut suosikkisi?


R: Apua, muistan kyllä hyviä ruokapaikkoja, mutta en millään muista niiden nimiä! Lissabonissa käytiin Bairro Altossa yhdessä tosi hyvässä paikassa, mutta ne muista senkään nimeä.. Ihan yleisesti ainakin voisin sanoa, että Lontoon Chinatownissa on älyttömän hyviä kiinalaisia ravintoloita. 

J: Lontoossa Sohossa Chaijunt-niminen aasialainen! Yksi parhaista mihin Englannissa törmäsin..Ja olen samaa mieltä Riikan kanssa Chinatownin kiinalaisista, aika hyviä suurin osa jossa mä olen käynyt. Kävin myös viime kesänä kaverinin kanssa Linzissä eräässä tosi kivassa lounaspaikassa josta sai halvalla hyvää itävaltalaista ruokaa, mutten nyt todellakaan muista sen nimeä! Pitäisi aina laittaa ravintoloiden nimet ylös tai ottaa kyltistä kuva!

Nyt hei kaikki vastaamaan tähän kyselyyn. Linkatkaa vaikka postauksianne (tai vastauksianne) kommenttiboksiin, näitä on hauska lukea!

2 kommenttia: