maanantai 24. kesäkuuta 2013

Tel Aviviin?

J: Sain hetki sitten host-isältäni mielenkiintoisen kysymyksen tyyliin, "aiot sitten pari vuotta pysyä Suomessa, opiskella ja sitten uraputkeen?" Jep, jotain sen suuntaista, vastasin, ja nyt kun tulin ylös makoilemaan omalle sängylle niin kysymys jäi mun päähän pyörimään. Pitääkö mun viettää ainakin kaksi seuraavaa vuotta Suomessa ilman loman lomaa? Apua! Noin minuutin näiden ajatusten jälkeen Riikka linkkasi mulle facebookiin kivan kisan. Finnair haastaa bloggaajat kertomaan, mitä he tekisivät viikonloppulomalla Tel Avivissa. Jos totta puhutaan, niin mun tiedot kyseisestä kaupungista rajoittuvat siihen, että se on kaupunki Israelissa ja sieltä tulee menestyvä koripallojoukkue Maccabi Tel Aviv.
Toisaalta, mitäs muuta täydelliseen lomaan tarvitaan kuin historiallisen maan suurkaupunki ja koripallo? No ehkä jotain.. Eli Goole avuksi! Tel Aviv on rantakaupunki, jossa voi täydellisesti yhdistää kaupunki- ja rantalomailun. Hyvältä kuulostaa, vaikka itseni tuntien en kyllä malttaisi uudessa suurkaupungissa käyttää aikaa rannalla makoiluun, vaan juoksisin kamera kädessä paikasta toiseen. 


Yksi parhaista tavoista tutustua uuteen kaupunkiin on mielestäni lintuperspektiivi. Voisin kiivetä Azriel Centerin näköalatasanteelle ja ihastella suurkaupungin näkymiä. Parasta on kun osuu korkealle paikalle auringonlaskun aikaa ja aurinko värjää kaiken punaiseksi. Silloin unohtaa isoimmankin korkeanpaikankammon ja mikä tärkeitä, saa upeita kuvia ja kokemuksia ;)
Maanpinnalle paluun jälkeen olisi ehdottomasti tutustuttava samaisen pilvenpiirtäjäkeskittymän ostoskeskukseen. Olen välillä tosi huono shoppailemaan Suomessa ja parhaat löydöt tuleekin tehtyä aina ulkomailta. Vaikkei tarkoitus olisikaan shoppailla koko lomaa, niin eksytään Riikan kanssa aina uusissa kaupungeissa isoihin ostoskeskuksiin tai päädytään pyörimään katumarkkinoille.. Israelissa varsinkin katumarkkinat olisivat kokemisen arvoiset ja tuliaiseksi lähtisi varmasti jotain itämaista! Katumarkkinoiden parasta antia on niiden tavaroiden lisäksi ruoka. Joka paikassa pitäisi aina maistella paikallisia ruokia.. En tajua niitä ihmisiä, jotka käyvät lomillaan vaan pikaruokapaikoissa ja turisteille suunnatuissa pitserioissa. Pakko kyllä myöntää, että olin itse muutama vuosi sitten vielä ihan samanlainen! 

Kun on maha täynnä, kaupungin katot nähty ja kädet täynnä ostoskasseja on hyvä aika rentoutua tunti tai pari siellä rannalla. Voisi upottaa varpaat 14 kilometrin mittaisella hiekkarannalla vaaleaan hiekkaan ja uida välimeressä. Tai ainakin kahlata nilkkoihin asti sinne veteen ja juosta huutaen pois, kun vesi on muka liian kylmää. Tosin kylmyys tuskin pääsisi yllättämään, sillä Tel Avivin keskilämpötila lähentelee 27 astetta vielä syyskuussakin. Hieman helmi, varsinkin kun mun tämän kesän lomailut jäävät todella vähäiseksi. Rannalle olisikin sitten hyvä nukahtaa ja keräillä voimia iltaa varten, jolloin pitäisi lähteä tutustumaan kaupungin iltaelämää. No okei, ruokailu paikallisessa ravintolassa kuvaa aika paljon mun ja Riikan tapaa tutustua uuteen kaupunkiin.. Hyvä ruoka, parempi reissu. Bilettäminen lomalla ei ole meidän juttu, varsinkaan sillon jos ollaan kahdestaan liikenteessä..

kuvat täältä

Tel Avivin eteläpuolella sijaitsee Jaffa-niminen satamakaupunginosa. Se on kaupungin vanhin ja historiallisin osa ja siksi ihan must see -paikka. En tiedä kasvaako siellä edelleen appelsiineja, ainakin joskus on kasvanut. Kuinka hienoa olisi napata puusta appelsiini, kuoria se ja syödä välipalaksi? Vielä parempi, jos sen voisi tehdä suolaista merituulta haistellen ja aaltoja ihaillen. Rakastan merenrantakaupunkeja, oli kyseessä sitten mikä meri tahansa. Historiallisesta Jaffasta olisi hyvä jatkaa kiertelyä kaupungin muissa, hieman uudemmissa kaupunginosissa, kuten vaikka saksalaisten rakennuttamassa Valkoisessa Kaupungissa. Tai no oikeastaan ihan missä vaan. En tykkää tehdä lomalle liian tarkkoja suunnitelmia tai seurata liian tarkkaan karttaa. Yleensä ne parhaat paikat löytää sillon kun eksyy hieman ja päätyy pyörimään juuri sinne, mihin ei ollut menossa. 

Aika jännää, en pari tuntia sitten tiennyt juuri mitään Tel Avivista ja nyt olisin ihan valmis varaamaan lennot sinne. Meri, pilvenpiirtäjät, historia, shoppailu, hyvä ruoka; kaikki nämä samassa kohteessa. Kuulostaa hyvälle, liian hyvälle.. 

2 kommenttia: