keskiviikko 19. joulukuuta 2012

A niin kuin Au Pair

J: Mä lupailin jo varmaan kolme kuukautta sitten kirjoitella vähän mistä löysin perheen ja kaikkea muuta tarpeellista tietoa jos suunnittelee lähtöä auppariksi.. Olen muutaman kerran aloittanutkin postausta, mutta yleensä ne ovat vaan jääneet luonnoksiksi. Hups. Nyt siis vähän tietoa.. En jaksanut kirjoittaa mitään pitkää romaania teille, vaan tässä vähän toisella tavalla tietoa. Toivottavasti kelpaa kyselijöille..

Au pair on siis henkilö, joka asuu ja työskentelee isäntäperheen luona. Hommiin kuuluu pääosin lasten kanssa oleminen ja kevyet kotityöt. Näistä jokainen yleensä sopii keskenään isäntäperheen kanssa.. (Voi että mä inhoan sanaa isäntäperhe..)

Britannia on yksi suosituimmista kohteista. EU:n kansalaiset eivät tarvitse työlupaa tai viisumia maassa oleiluun. Täällä on paljon auppareita, johtuen esimerkiksi erilaisesta koulusysteemistä kun vaikka Suomessa tai muissa pohjoismaissa..

Clubbing, eli se jokaisen au pairin viikonlopun ilo! No ei, au pairit kyllä saattavat juhlia paljon, mutta mä en itse niin clubeista välitä. Pubissa kyllä käyn mielellään, mutta sillonkin vaan tapaamassa ihmisiä, en niinkään juomassa.. 

Dating. Seurustelevien kannattaa muistaa, että etäsuhde on ihan perseestä. Näin kauniisti ilmaistuna... Jos olet vaikka seurustellut vuodenkin tai asunut yhdessä, niin on ihan hemmetin hankala yhtäkkia olla erossa toisesta! Tiedänkin yllättävän paljon au paireja, jotka seurustelevat ja kaikki melkein ovat sitä mieltä, ettei se helppoa ole.. Itse mulla on periaatteessa ihan "hyvä" tilanne, sillä tapasin poikaystäväni reilu kuukausi ennen tänne lähtöä ja molemmat ollaan koko ajan tiedetty, että tässä on nyt vuosi ennen kun voidaan kunnolla olla yhdessä. Meillä etäsuhde toimii. Osittain varmaan juuri siksi, kun ei oltu vielä niin läheisiä kun lähdin tänne.. Nykyteknologia kuitenkin mahdollistaa yhteydenpidon maasta riippumatta ja kuulumiset yms on helppo vaihtaa päivittäin. Tietty ikävä on silti, mutta sen kestää kun tietää tämän olevan vain väliaikaista ja sitä elämää, josta olen aina haaveillut.

Photobucket

Englannin kieli on suuri syy, miksi monet haluavat aupairiksi juuri britteihin.. Jos oma kielitaito on heikko, kannattaa ehdottomasti mennä kielikurssille. Toinen hyvä tapa petrata enkkua on hankkiutua sellaiseen seuraan, että joudut puhumaan vain englantia.. Esim, toiset aupairit! Mulla on suomalainen perhe, joten puhun kotona suomea.. Eniten saisi irti, jos puhuisi kotonakin koko ajan englantia.. Toisaalta sillon kaikki käytännön asiat voisivat olla hankalempia..

Food. Aupairin "luontaisetuihin" kuuluu ruoka. Mä ainakin saan syödä kaikkea mitä jääkaapista löytyy ja multa aina kysellään, että olenko syönyt, mitä haluan kaupasta yms.. Kaikilla ei kuitenkaan ole asiat yhtä hyvin, oon kuullut niitä juttuja, että jääkaapissa ja vain ketsuppi ja kaikki ruoka tulee pakastimesta, perhe ei tunne sanaa "hedelmä" tai joka päivä syödään takeawayta.. 

Go! Jos vähänkin tekee mieli lähteä, niin siitä vaan! Myöhempänä kaduttaa jos ei nuorena nauti elämästä..

Hostperhe. Itse löysin perheeni aupair worldista. Sinne rekisteröityminen on ilmaista ja se ei sido vielä mihinkään. Siellä pystyy määrittelemään minkä ikäisiä lapsia haluaa hoitaa, missä maassa ja jopa millaisessa kaupungissa. Tosi hyvät sivut. Perheet voivat ottaa yhteyttä sinuun ja sinä niihin. Huono puoli on se, että hoidat itse kaikki käytännön järjestelyt (jos niitä nyt on..) eikä ole järjestöä tms huolehtimassa. Jos siis käy *aska mäihä perheen kanssa ja perillä huomaat kaiken olevan toisin kun on sanottu, niin kukaan ei ole auttamassa. Näinkin on kuulemma käynyt.. 

Photobucket

Itsenäisyys. Sitä aupair tarvitsee. Et voi vaan mennä asumaan toisten nurkkiin ja odottaa, että sua palvellaan niin kuin kotona.. Se on ihan jees, että äiti pesee kotona sun pyykit tai tiskaa astiasi, mutta toisten luona et voi sellaista odottaa. Vaikka töihisin ei kuuluisi pyykin pesu, niin mielestäni on reilua kuitenkin tarjoutua auttamaan tai pestä omat pyykit itse..

Jousta! Aupaireilla ei ole mitään 8-16 työaikaa yleensä. Aika usein vanhemmat käyvät kauempana töissä ja työmatkat/päivät saattaa venyä, junat myöhästelee, on liikenneruuhkia tai työmatkoja. Lapset saattavat myös olla kipeinä, koulusta vapaapäiviä tai vanhemmilla saattaa olla menoa viikonloppuisin, jolloin et vapaudukaan "sovittuun" aikaan. Sille ei kuitenkaan voi mitään.. Okei, loputtomiin ei kuitenkaan kannata joustaa alunperin sovituista ajoista, onhan jokaisella oikeus vapaa-aikaan..

Kotityöt on osa au pairin työtä, mutta ei saisi olla se pääjuttu. Sovi perheesi kanssa etukäteen mitä tehtäviisi kuuluu, mutta ole valmis tarvittaessa joustamaan.. Oon kuullut sanottavan, että aupair ei saisi olla se ihminen, joka tekee perheessä eniten kotitöitä, joten pidä tästä kiinni.. Mun hommiin kuuluu kotitöistä lähinnä poikien aamupuuron keittäminen, keittiön siistiminen ja tiskikoneen tyhjennys, pari kertaa viikossa imurointi ja kerran viikossa parempi siivous (mm. vessien pesu), pyykkien pesua ja silittämistä satunnaisesti. Ruokaa tulee myös laitettua ja/tai valmisteltua pari kolme kertaa viikossa. Ja tietty siivoan aina omat ja poikien jäljet jos vaikka syödään tms.. Eli siis mulla on aika sopivasti töitä, vapaa-aikaa jää kuitenkin tosi paljon kaiken tuon jälkeen!

Lapset. Yksi neuvo: Jos et tykkää lapsista, älä lähde auppariksi. Lapset on kuitenkin se pääjuttu. En tarkoita, että kaikkien au pairien kutsumusammatin olisi oltava lastenhoitaja tai opettaja, mutta lapsista tulee pitää. Plussaa on, jos olet ollut tekemisissä lasten kanssa jo etukäteen ja tiedät millaista se on.. Monet saattavat ajatella, että se on ihan helppoa, kun saa vaan leikkiä ja katsoa tv:tä kaiket päivät, mutta todellisuus on jotain ihan muuta! 

Photobucket

Huh, tulipas kirjoitettua.. Jaan tämän kahteen osaan, että joku jaksaa lukeakin. Seuraavaksi siis tiedossa M:stä eteenpäin.. Onko toiveitä, mistä jutuista kirjottelisin enemmän? Nyt saa esittää niitä!  Niin ja toivottavasti edes yksi ihminen siellä ruudun toisella puolella hyötyi tästä. Tai jaksoi lukea.. ;)

2 kommenttia:

  1. Mun sisko lähti Englantiin au pairiks ja löys sieltä miehen, jonka kanssa on tällä hetkellä naimisissa, asuu Suomessa ja lapsi tulossa. :-) Kai sen rakkauden voi siis löytää kun uskaltaa lähteä. ;-) Au pairina ei taas mennyt niin hyvin eikä sisko tehnyt aina niitä hommia, vaan jäi myös asumaan hetkeks Englantiin. :-) Mut nauti ajastas siellä siis!

    VastaaPoista
  2. olipa mielenkiintoinen postaus, odotan jo toista osaa!

    VastaaPoista