tiistai 23. lokakuuta 2012

NX20 kokemuksia

R: Kerroinkin vähän aikaa sitten, että sain Samsungilta testiin uuden NX20 järjestelmäkameran ja lupasin kertoa kokemuksia kun olen sitä vähän ehtinyt testailla. Suurin osa kuvista joita blogiin olen viime aikoina postannut, on Samsungilla otettuja ja mä ainakin olen ollut tosi tyytyväinen kameraan ja kuvien laatuun. Joitakin huonoja puolia kamerasta toki löytyy.. Mä en todellakaan ole mikään asiantuntija kamera-asioissa, vaan kirjoitankin näitä kokemuksia ihan täysin harrastelijan näkökulmasta. Normaalisti kuvaan Canoin EOS 450D kameralla. Tässä postauksessa on kuvituksena ihan sekalaisia NX20:llä räpsittyjä kuvia.


Parasta kamerassa on ehdottomasti pieni koko. Kamera on kevyt ja pienikokoinen, selkeästi tavallisia järjestelmäkameroita pienempi. Kamera mahtuu hyvin laukkuun, joten se on tosi helppo ottaa mukaan, täydellinen bloggaajalle. Esimerkiksi Lontoon reissulla tämä kamera helpotti huomattavasti ja sain teleobjektiivinkin mukaan. Oma Canonin kamerani olisi painanut laukussa ihan liikaa, eikä se olisi ollut reissussa yhtään niin kätevä. Pieni kamera on helppo pitää menossa mukana ja kaivaa nopeasti laukusta jos haluaa räpsiä kuvia!


Samsungin NX20 on melko helppokäyttöinen, varsinkin kun on tottunut käyttämään järjestelmäkameraa. Jos haluaa nopeasti kuvata ilman että tarvitsee alkaa säätää valotuksen, suljinnopeuden ja aukkoarvojen kanssa, valittavissa on paljon valmiita kuvausohjelmia. Mä kuvaan useimmiten S tai P-tiloilla, mutta esimerkiksi "kauneuskuva"-asetuksella on hauska leikkiä, se lupaa korjata kohteen ihon näyttämään pehmeältä ja puhtaalta!  En kyllä ole huomannut että se kovinkaan hyvin toimii ainakaan mun naaman kohdalla.. Lisäksi kamerasta löytyy mm. Smart Auto-tila, jossa kamera valitsee automaattisesti sopivat asetukset tunnistamalleen näkymälle. Mä en ole tätä tilaa vielä paljon testannut, joten en osaa sanoa toimiiko se, mutta luulisi että varsinkin aloittelija saa sillä helposti otettua hyviä kuvia.


Eniten vaikeuksia tämän kameran kanssa kuvatessa on tuottanut tarkennus. Se on jotenkin outo ja en ole vieläkään tottunut siihen. Normaalisti järjestelmäkameralla kuvatessa en koskaan katso näytöstä, mutta tällä kameralla kuvatessa olen huomannut että käytän usein näyttöä kun kuvaan lähikuvia, sillä siitä näkee parhaiten milloin tarkennus osuu oikeaan kohtaan. Jostain syystä siitä silmäreiästä (miksi sitä kutsutaan oikeasti?) katsoessa kuva saattaa näyttää sumealta, vaikka automaattinen tarkennus tarkentaisi kohteeseen. En tiedä mistä tämä johtuu, minusta vai kamerasta. Teleobjektiivilla zoomaillessa tarkentaminen on myös erilaista kun mun Canonilla kuvatessa, automaattitarkennus ei toimi niin hyvin kun toivoisin. Manuaalitarkennuksella taas tarkennusalue suurentuu automaattisesti, joka hämää ainakin mua ihan kamalasti nyt kun en ole vielä tottunut siihen. Tässä asiassa siis huomaa ehkä vähän "pokkarimaisuutta".


Yksi miinus kameralle on annettava myös akun kestosta, kyllähän se kestää hyvin, mutta ei yhtä hyvin kun omassa kamerassani. Arvatkaa alkoiko ärsyttää kun Lontoossa akku loppui heti kun päästiin Tower Bridgelle? Onneksi Jennalla oli kamera.. Jotkut toiminnot, kuten optinen kuvanvakautus, vievät tosi paljon akkua. Sitä ei todellakaan kannata pitää koko ajan päällä, eikä se ole kyllä suositeltavaa muutenkaan. Lisäksi tuntuu että välillä kun olen kuvannut vähänkin kauemmin, kamera kuumenee pelottavan paljon. Tätäkään "ongelmaa" en ole omassa Canonissani huomannut.


Paljon on vielä opittavaa tästä kamerasta (kuten järkkäreistä yleensäkin), esimerkiksi salamalla en ole kuvannut vielä oikeastaan yhtään, enkä ole testannut salaman kirkkauden säätämistä. Yleensä kuvaan aina ulkoisella salamalla, sillä suurin osa kameran salamalla otetuista kuvista on useimmiten aika kamalia, mutta haluan testata miten tässä toimii salaman kirkkauden säätäminen. En myöskään ole vielä montaa kertaa testannut sisäänrakennettua WiFi-toimintoa, enkä videokuvasta. Nythän olisi hyvä mahdollisuus tehdä joku video blogiinkin, mutta en tiedä uskallanko, heh..

Olisiko teillä ideoita mitä voisin kuvata tällä kameralla? Heitelkää ideoita kommenttiboksiin, lupaan toteuttaa niitä. Meinaa välillä vähän ideat loppuu kun haluaisi kuvata, mutta ulkona sataa vettä.. Lisäksi haluaisin älyttömän kovin päästä kuvaamaan asukuvia tai ihmisiä muuten vaan johonkin kivaan paikkaan, mutta vähän on malleista pulaa. Pitää toivoa että viikon päästä olisi hyvät säät kun Jenna tulee että pääsisi ulos kuvaamaan.

5 kommenttia:

 1. Hi beautiful!

  I think that this post is really interesting...and i love ur pictures! do u want to follow each other? I'm already following u!

  xx from

  http://letoileduphare.blogspot.com

  VastaaPoista
 2. Tosi suloinen blogi teillä :)

  -Heli
  http://withasilverlining.blogspot.fi/

  VastaaPoista
 3. Miten sait tuon kameran testtavaksi? Kysyiky joku sinulta, että haluatko kameran testtavaksi? :)

  VastaaPoista
 4. Nathalie: Thanks, i'll visit your blog :)

  Heli: kiitos :)

  Anonyymi: Joo!

  Anonyymi: Mä vastasinkin tähän samaan kysymykseen jo joskus, mutta siis samsung etsi testaajaa, hain hommaa ja mut valittiin hakijoiden joukosta :) Ei siis mitään "salaista bloggaajayhteistyötä tms" :D

  VastaaPoista