keskiviikko 18. heinäkuuta 2012

Welcome to Salo!

J: Ollaan Riikan kanssa kirjoiteltu tänä kesänä jonkin verran meidän reissuista täällä Suomessa ja ulkomailla, kehuttu Turkua ja Raumaa, mutta jotain on unohtunut! Salosta, mun tämän hetkisestä kotikaupungista, ei olla kirjoitettu oikeastaan koskaan mitään. Positiivista ainakaan. Moni on saattanut kuulla uutisista kuluneen vuoden aikana Salon Nokian tehtaan kohtalosta ja Salon uhkaavasta työttömyydestä ja Salon kuolemasta, niin kuin paikalliset asian ilmaisee. Olihan se Nokian tehtaan loppuminen kova paikka kaikille kaupunkilaisille, sillä työpaikkojen menettäminen ei koske vain nokialaisia, vaan on yhteydessä oikeastaan kaikkeen täällä. Esimerkiksi päiväkoteihin ei kaupungin säästötoimien takia olla palkattu oikeastaan ollenkaan sijaisia tänä kesänä, joten mäkin olen saanut ihan rauhassa lomailla;) Yritän nyt avata teille rakkaan kotikaupunkini parhaita puolia..

Mikä?


Salo on pinta-alaltaan iso, 55 000 asukkaan kaupunki Lounais-Suomessa, noin 50km päässä Turusta ja 110km päässä Helsingistä. Salo sijaitsee meren rannalla ja kaupungin läpi virtaa salonjoki.  Vuoden 2009 alun kuntaliitoksessa Saloon liitettiin oikeastaan kaikki mahdolliset pikkukunnat Salon ympäristöstä, mukaanlukien Halikko, joka on siis mun ja Riikan syntympäpaikka ja mun nykyinen kotipaikka, vaikka virallisesti kaupunki on Salo. Halikko on kuitenkin aivan Salon naapurissa, keskustasta keskustaan ajaa autolla muutamassa minuutissa. 
Salon nykyinen vaakuna, entinen Halikon vaakuna.


Miten tulla?


Saloon pääsee todella käteväsi niin junalla kuin bussillakin Helsingistä ja Turusta. Molempia menee noin tunnin välein ja junamatka kestää Turusta noin 30min ja Helsingistä 1h 30min. Bussilla hieman kauemmin. Autolla moottoritietä pitkin Turkuun pääsee noin puolessa tunnissa ja Helsinkiin reilussa tunnissa.


Mitä tehdä?


Nuorempana ajattelin aina, että Salo on ihan **ska paikka, täällä ei ole mitään. No, eihän täällä kauheasti mitään ihmeellistä olekaan, mutta tekemistä keksii kyllä kun vaan miettii.
Aurinkoisena ilmana voi ottaa esimerkiksi pyörän alle ja pyöräillä Vuohensaareen, joka sijaitsee noin 4km päässä Salon torilta. Siellä pääsee kesäisin uimaan mereen ja paikalta löytyy myös leirintäalue ja ymmärtääkseni siellä toimii kesäisin kahvila. Kesäisin Vuohensaaressa esitetään kesäteatteria, jossa en muuten jostain kumman syystä ole koskaan käynyt..
Vuohensaaresta saattaa bongata lintuja, esimerkiksi joutsenia!


Vuohensaaren lisäksi yksi must-see juttu on Salon iltatori, tai yleensäkin Salon tori. Iltatori on joka torstai elokuun loppuun saakka. Torilla on silloin perinteisten torikahviloiden lisäksi paljon muita myyjiä, kirpputori ja joka viikko joku esiintyjä tai muuta ohjelmaa. (Pakko tähän väliin mainita, että 2.8. on Haloo Helsinki.. I'll be there!) Iltatorilla on aina se oma fiiliksensä. Teinit on pussikaljalla siinä viereisessä puistossa, torikahvion pöydät ovat aivan täynnä ja lapsiperheet jonottavat jäätelökiskoille (joita on onneksi torin ympäristössä kolme!) Muukin keskusta täyttyy sillon ihmisistä, normaalisti arki-iltoisin keskustassa on hyvinkin hiljaista..
Torilla kannattaa poiketa toki muinakin päivinä. Heinäkuun alusta saakka torikahvia saa sunnuntaisikin ja yhdestä kahvilasta arkisin kuuteen saakka! Lauantaisin tori on auki kolmeen. 


Jos urheilu kiinnostaa ja ajoittaa Salo retkensä koriskauden ajalle, niin kannattaa ehdottomasti käydä seuraamassa Vilpas Vikingsien peliä! Vikingsit pelaavat SM-sarjaa ja ainakin viime kaudella menestyivät ihan kohtalaisen hyvin. Kotipeleissä on aina tunnelmaa ja salohalli täynnä ihmisiä. 
Kesäisin kannattaa eksyä urheilupuistoon jos jalkapallo kiinnostaa. Salpa pelaa siellä kotipelinsä ja myös Salon oman "liigan" matseja pelataan siellä joskus iltaisin. En ole futiksen asiantuntija, joten googlettamalla saattaa löytää lisätietoa jos kiinnostaa.


Jos nälkä yllättää..


Salo ei todellakaan ole ravintoloiden ja kahviloiden luvattu maa. Mun suosikkeja on kesäisin torikahvilat, joista aikaisemmin vähän kirjoittelinkin. Kauppatorin kahvio Kurilalta (joen vieressä) saa ehdottomasti Salon parhaat patongit, mutta Torikaffella on paremmat aukioloajat. Molemmissa on tarjolla paljon itseleivottuja herkkuja, niin suolaista kun makeaakin. Ja kahvikaan ei ole niin pahaa kuin joissain kahviloissa!;) Vastaavanlaisia kahviloita ei muualta Suomesta löydy, tai itse en ainakaan ole törmännyt yhteenkään.


Torikahviloiden lisäksi on pakko mainita kahvila Toinen Keksi. Se on mulle vielä kohtalaisen uusi tuttavuus, mutta olen kuullut paikasta pelkkää hyvää! Toisen keksin kahvilat sijaisevat Design Hillissä, joka on siis aivan motarin liittymän varressa Halikossa ja toinen on Turuntiellä Salon keskustassa. Sieltä Design Hill Cafesta saa aivan tajuttoman hyviä suklaita, suosittelen! :D Suklaan lisäksi on runsas valikoima erikoiskahveja, teetä ja kakkuja ja muita suolaisia, jotka kaikki valmistetaan itse lähi- ja luomutuotteita suosien. 


Jos oikein nälkä yllättää Salosta löytyy mm. Cantina Antonio, josta saa "meksikolaista" ruokaa ja vähän kaikkea muutakin.. Tosimiehille (tai naisille:D) suosittelen Antonio platteria.. Uudempi ravintolatuttavuus on Rikala Bar & Grill, joka sijaitsee Hotelli Rikalan alakerrassa. Siitä kirjoittelinkin jo joskus aikaisemmin täällä! Näistä kummatkin on SSO:n ravintoloita. Jos ei jostain kumman syystä S-ryhmän paikat nappaa, niin kolmas vaihtoehto on Ravintola Vilho, joka sijaitsee ihan keskustassa Vilhonkadulla, lähellä sitä toria..
Lisäksi Salosta saa kebabia. Ja pitsaa. Halvalla. Salossa on oikea kebabkortteli, josta löytyy varmaan ainakin kymmenen kebabravintolaa! Kilpailu on kovaa, joten hinnat ovat paljon matalammat kun muualla Suomessa. Kebabin riisillä on joskus saanut 4€:llä. Nykyisestä tilanteesta en osaa sanoa, sillä syön kebabia todella harvoin, vaikka Salossa asunkin.. Mun suosikki on Hot Chili, joka on itseasiassa ainoa jossa oon käynyt viimeisen vuoden aikana. 


Jos tekee mieli terassille niin suosittelen Bar & Cafe Volumin terassia aivan torin vieressä. Sekään ei ole mistään viihtyisimmästä päästä, mutta Salossa on mukavat terassit aivan vähissä. Joessa on myös yksi jokilaiva, joka on kyllä aurajoen laivoihin tottuneen mielestä vähän säälittävä. Ehdoton lemppari mun mielestä on Rockin Hood, joka on auki päivittäin ja sinne on kiva mennä istuskelemaan vaikka alkuillasta. Viikonloppuisin on joskus esiintyjiä ja tv:stä voi katsella urheilua.. Terassi on tosin aika pieni ja aurinko ei sinne paista.. 


Nähtävää?


Salossa ei oikeastaan ole kummepia nähtävyyksiä. Halikosta voin mainita kirkon, vesitornin ja Halikonjoen, tässä postauksessa vähän maisemia.. Halikosta löytyy myös museo, jossa tosin en ole itse koskaan käynyt.. :P
Taidenälkäisille Salosta löytyy Veturitalli, jossa on kausittain vaihtuvia näyttelyitä.
Maisemaa Uskelan kirkolta Salon kaupungin yli Halikkoon 


Ostoksille?


Salo ei ole mikään shoppailuparatiisi. Salon keskustan on vallannut kaksi isoa ostoskeskusta, eli Plaza I ja Plaza II eli siis kauppakeskus Plaza. :D Sieltä löytyy kaikki perusliikkeet, kuten H&M, Veromoda, JC, Lindex, Seppälä.. Plazasta torillepäin lähdettäessä löytyy mm. Marimekko ja Snob Shop, mutta niihinkään ei helposti löydä jollei osaa etsiä. Salon keskustaan on viime kevään aikana ilmestynyt Muotikatu, eli pätkä Turuntietä on nimetty niin. Sen varrelta löytyy erilaisia liikkeitä, mutta vähemmän sellaisia jossa vaikka tää tyttö shoppailisi.. Mainittakoon nyt sellaiset kun Zapato, Muotiperho ja Maleena (naisten vaatteita, laukkuja, kenkiä..), Liivilehti (alusvaatteita) ja Kello ja Kulta Jokinen. 


Aiemmin mainitusta Design Hillistä löytyy paljon sisustus- ja designtuotteita, vaatteita ja lahjatavaroita mm. Pinetalta, Espritiltä, Finlaysonilta, Arabialta, Nansolta.. Suuntaan Design Hilliin yleensä aina jos on joku lahja ostamatta ja harvemmin olen pettynyt. Nykyään siellä on myös Headlinen outlet, josta saa hiusjuttuja halvalla. Riikka osti sieltä esimerkiksi Tigin hiuslakan hieman yli kympillä jokin aika sitten. 
Jos kirpparit kiinnostaa, niin voin suositella Aarresaarta (Vilhonkatu 22), Radiokirppistä (Helsingintie 22) ja Suurkirppistä (Raitalankatu 20).Keskityin nyt pääosin vanhan Salon, eli nykyisen Salon keskustan palveluihin. Kuten jo mainitsin, Salo on iso. Kun ottaa auton alle ja lähtee ajelemaan esimerkiksi Perniön ja Teijon suuntaan, saattaa löytää vaikka mitä. Suosittelen. Itsekin taidan suunnata seuraavalla kesäretkellä sinne päin.. Täältä lisää vinkkejä! Iso kiitos teille, ketkä jaksoitte lukea. Kysymyksiä saa esittää jos mieleen tulee ;)

8 kommenttia:

 1. Ruokalistaukseen lisäisin viime kuussa avatun Jalapenos-raflan, joka löytyy "homoparkista" aka turuntien päässä olevan parkkipaikan kyljestä. Se on kebabmestoista paranneltu paikka, kebabin ja pitsan lisäksi saa esim tortilloita, hamppareita ja grillijuttuja. Melkein yhtä edullisesti, tortilla-ateria (iso ja täyttävä tortilla, superhyvät ranskikset ja juoma) maksaa muistaakseni 7,5e. Ei se ihan antonion veroinen oo, mutta hinta-laatu suhteelta aika hyvä kuitenkin :)

  VastaaPoista
 2. Ja Rosso! Ja Halikossa uus Pizzabuffa!

  VastaaPoista
 3. Siitä on jo vuosia, mutta olen joskus vieraillut Salon iltatorilla :) itseasiassa vietin aikoinaan muistaakseni jopa viikon Salossa ja osa paikoista jäi hyvinkin mieleen.

  VastaaPoista
 4. nice post:)
  please visit me in free time:)
  http://mesmerize87.blogspot.com/

  VastaaPoista
 5. olipa symppis ja mielenkiintoinen postaus! salo on kiehtonut kyllä pitkään, pitää tulla tutustumaan;)

  VastaaPoista
 6. Superupeena: Iso kiitos vinkistä! Se pitää ehdottomasti testata mahdollisimman nopeasti:)

  Anonyymi: Ei iske Rosso :/ Pitsabuffa pitää testata joku darrapäivä :D

  Katri: Oho! Sun pitää tulla joskus uudestaan :)

  Mesmerize: thanks! I'll visit!

  Senja: Kiitos :> Ilmoittele jos tuut joskus niin saat henkilökohtaisen salo-oppaan halutessasi :D

  VastaaPoista
 7. Tehtiin eilen kaverin kanssa kirpparireissu Saloon ja oli kyllä suuri pettymys :( Tosin luulen, että tää kesä on huonoa aikaa hyllykirppareiden osalta. Ainakin Turussa ja Raumalla on ollut ihan yhtä huono tarjonta kuin mitä Salossa oli. Pitänee varmaan tehdä uusi retki joskus syksymmällä :) Mut Antoniosta saatiin kyllä ihan super hyvää ruokaa ja aivan ihanaa suklaakakkua!

  VastaaPoista
 8. Laura: No voi harmi! Kesä voi kyllä olla syynä.. Onneksi saitte sentään hyvää ruokaa :D Pakko vielä kysyä, että tiesitkö/tiesittekö Antonion jo etukäteen, vai eksyittekö sinne tämän postauksen perusteella? :)

  VastaaPoista