lauantai 5. helmikuuta 2011

New York, vielä kerran

Nyt vähän sitä luvattua infoa New Yorkin matkasta, lähinnä varaamisesta ja muista käytännön jutuista kun niitä kyseltiin! 

Lennot:

-varattiin Supersaverin kautta, Poptravelissa vertailemalla tultiin siihen tulokseen että sieltä sai halvimmat niille päiville kun haluttiin. Edestakaiset lennot maksoi n. 500e yhdeltä. Jos matkan olisi varannut aikasemmin, niin olisi voinut saada vähän halvemmalla. Supersaverin kautta maksu onnistuu helposti esim. visa electronilla.
-Lennettiin Hki-Lontoo-New York JFK. Hki-Lontoo oli British Airwaysin lento Finnairin operoimana, Lontoosta New Yorkiin oli Virgin Atlantic ja sama toisinpäin. Virgin Atlantic oli positiivinen yllätys, matka meni nopeasti nukkuessa ja leffoja/telkkariohjelmia katsoessa.
-Lontoossa meillä oli vaihtoaikaa molempiin suuntiin mennessä reilut 2 tuntia, suosittelen melko pitkää vaihtoaikaa, että ehtii koneeseen vaikka aikaisempi lento olisi myöhässä. Lontoon Heathrowlla saattaa joskus olla myös aika pitkät jonot turvatarkastukseen, nyt taisi molempiin suuntiin mennessä olla sellaset semipitkät.. Lentoyhtiöiden tiskeille saattaa myös olla jonoa, mekin jouduttiin mennessä vähän jonottaa että saatiin Lontoossa boarding passit jatkolennolle. Matkalaukut meni siis suoraan onneksi, mutta lippuja ei saatu perille asti, kai siksi kun lentoyhtiöt ei kuulu samaan allianssiin? Liput oli kuitenkin helppo hakea sieltä lentoyhtiön transfer tiskiltä.
-Ennen matkalle lähtöä pitää muistaa täyttää netissä se ESTA, sähköinen matkustuslupa. Se pitää olla täytettynä ja maksettuna kai 72h ennen matkaa. Lentokoneessa sitten täytetään toinen lappu, joka sitten lentokentällä tsekataan samalla kun otetaan se kuva/sormenjäljet ja kysytään matkan tarkoista jne, lopulta se lappu jätetään tullimiehille (?). Tosi helppoa, turhaan stressasin että mitä kaikkea siinä tapahtuu ennen kun pääsee lentokentältä suuntaamaan hotellille.


Hotelli:

-Varattiin Hotels.comista hotelli, joka sijaitsi melko lähellä Manhattania, Queensin puolella. Hotelli oli Country Inn & Suites by Carlson, se on ilmeisesti joku isompi ketju. Hotelli maksoi yhteensä 430 euroa/7yötä, eli ei ollenkaan paha. Hotels.comista tilaaminen on helppoa ja maksu onnistuu mm. visa electronilla jos on se verified by visa ominaisuus.
-Hotelli oli tosi positiivinen yllätys, oon lukenut että New Yorkissa hotellit olisi usein aika kamalia. Suosittelen ottamaan hotellin jostain Manhattanin ulkopuolelta jos haluaa halvemmalla paremman hotellin. Tarkistaa vaan että metro kulkee läheltä niin ei ole mitään ongelmaa! Meillä meni monta metrolinjaa ihan parin korttelin päästä, ei paha!
-Hotelliin sisäänkirjautuessa pyydettiin luottokorttia, mutta ei meillä kummallakaan sellasta ole! Ihmeteltiin vähän, kun sitä ei missään sanottu, mutta lopulta tajuttiin kysyä että kelpaako visa electron, se onneksi kelpasi. Toinen vaihtoehto olisi ollut maksaa 50 dollarin pantti. Kannattaa siis varautua, en tiedä onko sama käytäntö muissa hotelleissa jenkeissä? Oon kyllä muuallakin törmännyt samaan käytäntöön, mutta yleensä siitä on joku maininta matkaa varattaessa. 
Liikkuminen:

-JFK:lta pääsi kätevästi JFK trainilla esim. Jamaica Stationille, joka on metrolinjan varrella. Junia menee myös muille asemille, joista voi sitten ottaa metron Manhattanille. Myös busseja kulkee, mutta niistä en tiedä mitään! Meille toi JFK-Jamaica oli paras, koska Jamaicalta kulki metrolinja millä pääsi tosi lähelle meidän hotellia. JFK train maksoi 5 dollaria ja kertalippu metroon n. 2,5 dollaria.
-Kuljettiin tosi paljon metrolla, ostettiin sillon ekana kokonaisena päivänä viikon metrokortit. Metro on mun mielestä tosi halpa New Yorkissa, viikon kortti maksoi 29 dollaria, eli noin 21 euroa. Metro oli yllättävän helppo käyttää, pelkäsin että se olisi jotenkin tosi hankala. Ja monta kertaa kun tutkittiin metrokarttaa niin joku tuli kysymään tarvitaanko apua! Eli jos epäröi vähänkin niin kannattaa kysyä apua, meille ainakin jäi sellanen mielikuva että ihmiset on Nycissä tosi ystävällisiä.
-Kävellen on helppo liikkua, New yorkin kadut on niin selkeästi nimetty! Avenuet ja streetit on melko helppoja, jos kävelee eksyksissä vaikka 5. avenueta ja ohittaa 51 streetin, niin tietää että pian on 50 tai 52. street, siitä voikin sitten päätellä onko menossa uptowniin vai downtowniin. Paljon helmpompi kun jos pitäisi joka kadun nimi muistaa erikseen..


City Pass

-Ostettiin City Passit, joilla pääsi tiettyihin nähtävyyksiin aika reilusti halvemmalla. Kortti maksoi 79 dollaria ja käytiin sillä Empire State Buildingissa, Top of the Rockissa, MoMassa, Circle Cruise risteilyllä ja Natural History museossa. Lisäksi sillä olisi päässyt Mettiin, mutta sinne ei ehditty. Lisää tietoa täällä.
-City Passia myydään monissa paikoissa, esim. kaikissa niissä kohteissa joihin sillä pääsee. Niin ja sillä muuten pääsee jonojen ohi, ei tarvii joka paikassa erikseen jonottaa lipputiskille, kätevää!
-City Passin lisäksi esim. New York Pass voi olla kätevä, meille City Pass oli sopivin. Kannattaa vähän omien mieltymyksien mukaan tutkia, tollasia turistipassejahan on kaikenlaisia!

Saa kysellä jos tulee jotain mieleen!

11 kommenttia:

 1. tosi kiva postaus! ja hyödyllinen :) itekki oon haaveillu joskus matkustavani new yorkiin, ehkä valmistumisen jälkeen, ja tällaset postaukset käytännön asioista kiinnostaa aina :D

  VastaaPoista
 2. Ihania kuvia jälleen kerran!

  VastaaPoista
 3. Nema: Kiitos!

  Anonyymi: Kiitos :)

  VastaaPoista
 4. Mietin itsekin matkaa NYCiin kesällä ja jäi mietityttämään, että oliko teillä huoneessanne oma suihku ja muut pesutilat? :)

  VastaaPoista
 5. Laura: Joo oli kyllä, toi oli tosi siisti hotelli, kyllä sen tasoisessa kuuluukin olla :) Mä en ehkä ees haluaisi noin pitkälle reissulle silleen että joutuisi jakamaan vessan muiden kanssa, oon joskus vähän liian mukavuudenhaluinen ;)

  VastaaPoista
 6. Samaa itsekin mietin, en millään haluaisi jakaa pesutiloja kenenkään kanssa. :D Maksoitteko hotellihuoneen muuten etukäteen varauksen yhteydessä vai vasta paikanpäällä?

  VastaaPoista
 7. Maksettiin se etukäteen kokonaan. Mun mielestä niin on kivempi, saa sitten käyttää sen hetkisen budjetin kokonaan reissussa :) Siellä hotellissa piti maksaa vaan se 50 dollarin "pantti" luottokortilla/electronilla/käteisellä, mutta sen sai takaisin.

  VastaaPoista
 8. Tuliko teille mitään pelkotiloja missään vaiheessa? Oliko siellä mielestänne turvallista? Vaikka verrattuna Helsingin yöhön.
  Entäs liikkuminen? Oliko se oikeasti niin helppoa, kuin sanotaan? Tuntuu että jos itse lähtisin, löytäisin itseni vähintäänkin Abu Dhabista JFK:n sijaan... :D

  VastaaPoista
 9. Anonyymi: No itseasiassa mulla ei ainakaan kamalasti oo kokemusta helsingin yöstä, tai siis en oo koskaan sitä ainakaan pitänyt pelottavana :D mutta siis, ei tuollakaan missään vaiheessa mitenkään pelottavalta tuntunut metrossa tai muuallakaan. Ei me kamalan myöhään edes metroa käytetty, oltiin joka ilta jo viimeistään ennen kymmentä hotellilla. Ja ei liikuttu sellasilla pikkukaduilla joissa ehkä voisi olla vähän pelottavampaa. Metrossa näki kyllä aika kaikenlaista sakkia, mutta hyvin sinne sulauduttiin joukkoon. En mä ehkä illalla myöhään hiljaisella metroasemalla jossain harlemin perukoilla alkaisi karttaa tutkimaan, että eiköhän siellä pärjää kun käyttää ihan perus maalaisjärkeä.

  Mun mielestä liikkuminen oli helppoa. Metro tuntui aluksi vähän sokkelolta kun linjat ei ole yhtä yksinkertaisesti nimetty kun vaikka Lontoossa, mutta kyllä sen pian tajusi. Muutenkin kadut on selkeästi nimetty ja siis tuolla porukka vaikutti tosi ystävälliseltä, että veikkaan että eksyessä saa helposti apua! JFK:lle oli helppo suunnistaa, hyvin oli asemilla kylttejä jne.. Että etköhän sä selvisi :)

  VastaaPoista
 10. Onnistuukohan ton ESTAn maksaminen Electronilla? :)

  VastaaPoista
 11. Anonyymi: Mun mielestä ei, jouduin maksamaan Jannen luottokortilla sen.

  VastaaPoista