maanantai 17. tammikuuta 2011

Reissuun? No ei ole varaa.. Vai onko?

Monet kysyy usein että miten meillä on varaa matkustaa niin paljon vaikka ollaan "köyhiä opiskelijoita". Ja okei, monet ei kysy, ne varmaan vaan olettaa että äitin ja isin rahoilla reissataan. Ja se ei todellakaan ole niin. Nykyäänhän reissuun pääsee jopa ihan naurettavan halvalla. Pitää vaan nähdä vaivaa (ja tehdä töitä)! Kerättiin tähän vähän vinkkejä miten opiskelijabudjetillakin pääsee helposti reissuun. Monille nämä vinkit on varmasti ihan tuttuja, mutta oon oikeasti yllättynyt miten vähän jotkut ihmiset tietävät matkan varaamisesta ja miten monet eivät tiedä että ihan pienelläkin budjetilla voi päästä reissuun!

Varaa aikaa ja kärsivällisyyttä matkan suunnitteluun ja varaamiseen

-Jos haluaa päästä halvalla, kannattaa usein välttää pakettimatkoja, niitä perus Finnmatkojen, Aurinkomatkojen, Tjäreborgin jne valmiita paketteja. Siis ainakin jos on kaupunkilomalle menossa. Ne on usein kalliimpia, esim. Aurinkomatkojen Pariisin-matka on ihan naurettavan kallis jos vertaa siihen kuinka halvalla pääsee jos itse näkee vähän vaivaa. Mä olen itse ollut Finnmatkojen ja Tjäreborgin kautta monilla rantalomilla, ne on kyllä olleet käteviä kun ei itse ole tarvinnut huolehtia oikeen mistään. Jos haluaa rantalomalle jonkun tollasen matkatoimiston kautta, kannattaa välttää matkustamista koulun loma-aikoina, sillon matkat on useesti aika kalliita, eikä äkkilähtöjäkään välttämättä ole saatavilla.

Photobucket

-Surffaile netissä, etsi halpoja lentoja, halpoja hotelleja, lue arvosteluja, etsi alekoodeja. Me ollaan monta kertaa varattu matka ebookersin kautta, sieltä saa helposti samalla kertaa varattua lennon ja hotellit. Sinne kun syöttää päivämäärän ja kohteen niin saa tulokseksi monen eri lentoyhtiön lentoja, niin suoria lentoja kun vaihdollakin, ja hotellejakin ebookersilla on aika laidasta laitaan. Niistä voi sitten valita parhaimman vaihtoehdon, kannattaa muuten huomata että lentoaika vaikuttaa lennon hintaan! Esim. jos on valmis lähtemään kohteesta aamulla aikaisin kotiin, niin hinta saattaa olla halvempi. Itse kyllä maksan ennemmin muutaman kympin enemmän kun otan jonkun klo 6 aamulla lähtevän lennon.. Mennessä valitsen aina mielellään jonkun lennon, joka lähtee ajoissa Suomesta, on enemmän aikaa perillä! Ebookersin kautta löytää vaan tiettyjen lentoyhtiöiden lentoja, kaikkia halpalentoyhtiöitä ei sieltä löydy. Myös Poptravel on kätevä kun etsii halpaa matkaa. Netistä löytyy ihan kamala määrä sivustoja joilta voi varata lentoja, hotelleja tai lento+hotelli-paketteja.

-Jos haluaa päästä vielä halvemmalla niin usein varaamalla lennot ja hotellin eri paikoista säästää vielä enemmän, ei tosin aina. Esimerkiksi tuolta ebookersilta saa pelkkiä hotellejakin varattua, varattiin sieltä hotelli kesällä kun oltiin Milanossa, lennot saatiin sillon superhalvalla Ryanairilta. Sillä kertaa ebookersilta löytyi hyvä hotelli tosi halvalla, usein esim. hotels.com tai hostels.com saattaa olla halvempia. New Yorkin hotelli löytyi hotels.comista, saatiin vielä jo valmiiksi halvasta hinnasta vähän pois kun olin saanut sähköpostiin -10% alekoodin. Suomeen lentäviä halpalentoyhtiöitä on nykyään vaikka miten paljon, Ryanair, Easy Jet, Norwegian.. Täältä löytyy Rantapallon juttu halpalentoyhtiöistä. .

-Kannattaa rekisteröityä eri lentoyhtiöiden, matkatoimistojen tms. uutiskirjeiden tilaajaksi tai fanittaa niitä facebookissa. Esimerkiksi hotels.comilla on usein noita alekoodeja (niitä löytyy kyllä täältäkin). Mulle tulee viikottain uutiskirjeitä mm. Arealta, Ebookersilta, Supersaverilta.. Ne on joskus kyllä aika turhia, mutta sillon kun on matka suunnitteilla niin sieltä saa hyvin vinkkejä. Ateenan matkakin oli oikeastaan aika päähänpisto, Ebookersilla oli sillon joku kunnon alekampanja meneillään ja bongattiin tajuttoman halpa matka uutiskirjeen ansiosta. Meillä maksoi se matka muistaakseni n. 500 euroa yhteensä kolmelta ihmiseltä, vaikka hotellikin oli ihan hyvä. Ei paha? Facebookissa on esim. tällanen ryhmä, josta löytyy välillä tosi hyviä tarjouksia.

Photobucket
-Kun on varaa vähän joustaa matkustuspäivissä ja ajoissa, saattaa säästää paljonkin! Kun etsii halpoja lentoja niin päivänkin heitto saattaa nostaa hintaa satasillakin. Onneksi usein lentoyhtiöiden sivuilla matkoja selatessa näyttöön tulee sellanen kalenteri jossa näkyy hintoja eri päiville, sieltä on helppo valita se halvin lento jos matkustuspäivillä ei ole niin väliä. Perjantai on usein aika kallis päivä lentää.

-Harkitkaa hotellin tai hostellin sijaan asunnon vuokraamista! Itselläni ei tästä ole kokemusta, mutta ymmärtääkseni monet tätä nykyään harrastaa. Onko joillain kokemusta? Jos on niin kertokaa! Tai yksi halpa tapa yöpyä on couch surfing. Voisi olla ihan hauska vaihtoehto jos lähtee vaikka interreilaamaan, tai muuten jonnekin niin että tarvitsee yöpaikan vaan yöksi tai pariksi. Ja samalla varmaan tapaisi aika mahtavia ihmisiä ja näkisi sitä oikeaa maan kulttuuria.

-Hotellin sijaintia kannattaa harkita. Esimerkiksi New Yorkissa otettiin hotelli vähän Manhattanin ulkopuolelta ja saatiin tosi paljon halvemmalla kun mitä samantasoiset olisivat Manhattanilla maksaneet. Jos hotelli on vähän kauempana, kannattaa katsoa että lähellä on metro/bussipysäkki. Nycissä meillä oli alle kahden korttelin päässä metropysäkki jolta pääsi tosi kätevästi metrolla eri puolille Manhattania. Jouduttiin kyllä ostamaan metrokortit, mutta uskoisin että oltaisiin tarvittu niitä vaikka hotelli olisi ollut lähempänäkin, sillä NYC on niin iso että metroa tarvitsee, varsinkin talvisin kun on kylmä ja ei halua kävellä..

Photobucket

Pakkaa fiksusti

-Halpalentoyhtiöillä matkalaukun hinta ei aina kuulu lipun hintaan. Suosittelen miettimään tarkkaan tarvitsetko sitä ruumaan menevää matkalaukkua vai pärjäätkö pelkillä käsimatkatavaroilla. Meillä oli Milanossa pelkät käsimatkatavarat, hyvin pärjättiin! Se tietenkin vaatii suunnittelua, kun koneeseenhan saa ottaa vaan rajatun määrän nesteitä. Mä aina kerään kaikkia mahdollisia shampoo ja rasvanäytteitä just tällasia tilanteita varten! Kesällä varsinkin pärjää hyvin pelkillä käsimatkatavaroilla, talvella jos tarvii paljon lämmintä vaatetta voi olla hankalampi. Tietenkin jos on lähdössä reissuun esim. kaverin kanssa, kannattaa miettiä riittäisikö yksi ruumaan menevä laukku.

-Älä ota mitään turhaa mukaan. Vaan ne lempivaatteet, joita varmasti tulee käytettyä ja jotkut hyvät kengät, joilla jaksaa kävellä. Ei todellaakan ole kiva maksaa matkalaukusta liikakiloja jos reissussa on tullut shoppailtua paljon..

Photobucket
Älä tuhlaa perilläkään

-Monet lähtee reissuun ja ajattelee että reissussa saa törsätä! Okei, onhan sekin totta, ei joka senttiä jaksa laskea, mutta tietyillä valinnoilla rahaa säästyy helposti. Kannattaa ainakin tutkia etukäteen miten pääsee helpolla lentokentältä keskustaan. Taksi ehkä on helppo vaihtoehto, mutta ei todellakaan halpa aina. Usein paikallisbussit- tai junat kulkee lentokentältä keskustaan, eikä ne ole pahanhintaisia.

-Jos reissaan Jennan kanssa niin syödään aina aika halvalla että jää rahaa shoppailuun.. Nycissäkin sai katukojusta hodareita parilla dollarilla ja BK:n whopperit on jotain ihan parasta (ja halpaa). Ravintolaa valitessa on hyvä muistaa, että fiksua on ehkä välttää niitä paikkoja joissa liikkuu eniten turisteja, yleensä hinnat on sen mukaisia. Jos lähtee vähän kauemmas, sinne missä paikallisetkin syö, niin saattaa saada ravintolassa ruoan paljon halvemmalla. Ja jos miettii syökö päivän "pääruoan" päivällä vai illalla, niin monissa paikoissa lounasaikaan syöminen saattaa olla halvempaa, ainakin arkisin. Kannattaa myös tutustua paikallisiin supermarketteihin, ne on yleensä ihan mahtavia! Mä haluan aina ulkomailla jonnekin paikalliseen s-markettiin käymään, hauska nähdä mitä niissä myydään. Useesti kaupasta saa sellasta pientä syömistä jota voi ostaa esim. hotellille, ettei tarvitse monta kertaa päivässä syödä ravintolassa.. Ja kesällä on ihana hakea kaupasta eväät ja mennä piknikille puistoon!

-Me pyritään aina ottamaan sellanen hotelli, jossa aamupala kuuluu hintaan. Vaikka varatessa se olisi muutaman kympin kalliimpi, niin sen hinnan säästää sitten paikanpäällä kun ei tarvitse joka aamu mennä jonnekin (kalliiseen) kahvilaan aamupalalle. Tietenkin halvimmalla pääsisi jos pystyisi ostamaan kaupasta aamupalatarvikkeet ja valmistamaan itse aamupalan, yleensä ainakin hostelleissa on tällainen mahdollisuus. Ja ainakin briteissä joka hotellissa on aina vedenkeitin että saa teetä!

-Jos haluaa käydä museoissa tai muissa nähtävyyksissä, niin ne on joskus ilmaisia. Ateenassa Akropolis taisi olla ilmainen aina tiettynä kuukauden päivänä ja muinakin päivinä opiskelijat sai alennuksia. Kannattaa muutenkin muistaa aina kysyä museoissa yms, jos opiskelijat saisivat alennuksia, joskus jopa suomalaisella opiskelijakortilla saa alennuksia. Ateenassa ainakin näin oli muistaakseni monessa paikassa. Ennen matkaa kannattaa tutkia netistä jos sattumalta jokin vierailunarvoinen paikka olisi ilmainen. Joihinkin nähtävyyksiin voi ostaa lippuja ennakkoon netistä (esim. Lontoossa Madame Tussauds ja London Eye), ennakkolipun ostamalla säästää yleensä vähän ja saattaa päästä jonon ohi. Isoissa kaupungeissa on usein myös kaikenlaisia turisteille tarkoitettuja kortteja, joilla pääsee halvemmalla moneen nähtävyyteen, esim. Nycissä ostettiin City Pass.

Photobucket

Siinä nyt vähän vinkkejä, jakakaa te teidän parhaat vinkit! Halpaa matkaa metsästäessä kannattaa olla kärsivällinen, ja muistakaa että google on kaveri.. Ja hei muuten, nyt viikonloppuna järjestetään matkamessut. Sieltä jos mistä saattaa saada matkoja halvalla. Harmittaa vähän etten itse pääse messuille kun on jo muita suunnitelmia viikonlopulle.. Toisaalta ehkä ihan hyvä, kamala matkakuume iski jo kun selasin messutarjouksia, joita löytyy esim. täältä. Kannattaa muuten tsekata ainakin tämä sivu, siellä on pari vinkkiä halpojen lentojen varaamiseen. Saa kysellä jos jotain jäi epäselväksi ja saa tosiaan jakaa niitä vinkkejä myös!

5 kommenttia:

 1. Tää oli mielenkiintonen postaus! :) Itekkin tutkin aina halvimpia vaihtoehtoja ja supersaver onkin paljon käytössä. Oon monesti bongannu jonkun hotellin sitä kautta ja löytänyt vielä halvemman tarjouksen hotellin omilta sivuilta :) Tuo poptravel oli uus tuttavuus, täytyy alkaa tsekkailee sitäkin!

  VastaaPoista
 2. yhdyn tähän totaalisesti! pikkasen on tosin nähty vaivaa tämän postauksen eteen, mutta pienet seikat näkyy pussissa ihan älyttömästi :))

  VastaaPoista
 3. Tää oli tosi hyvä postaus (tai siis hyödyllinen). Mä en ainakaan osaa kunnolla etsiä halpoja matkoja netistä enkä ole muutenkaan tullut ajatelleeksi jotain mitä tässä oli vinkattu. Paikalliset ruokakaupat on kyllä aina kivoja. :)

  VastaaPoista
 4. Tupu: Yleensä kun oon katsonut hotellin sivuilta niin ne on ollut kalliimpia, pitääkin muistaa jatkossa että sieltä saattaa saada halvemmalla!

  Hanna: Niinpä :) Tätä postausta oli kiva kirjottaa, tuli matkakuume.

  Velma: Kiitos! Halpojen matkojen etsiminen on yllättävän helppoa ja hauskaa :)

  VastaaPoista
 5. Hyvä kirjoitus. Alennuksia saisi kyllä olla enemmänkin. Alennus.fi oma suosikkini, kun pitää katsella lentoja, verkkokauppaostoksia tai oikeastaan mitä tahansa.

  VastaaPoista