lauantai 9. tammikuuta 2010

Sospol sospol sospol

R: Joku kyseli vähän aikaa sitten meidän opiskeluista, ja ajattelin nyt kertoa omastani vähäsen. Opiskelen siis Turun yliopistossa sosiaalipolitiikkaa. Siinä vaiheessa kun lopetin lukiossa, en edes ollut kuullut kyseisestä alasta, meidän lukiossa ei siis ollut mikään kauhean hyvä opo.. Mikään asiantuntija en vielä ole, olen opiskellut vasta puoli vuotta. Sekavaa, mutta toivottavasti jotakuta hyödyttävää tekstiä tulossa siis! Seuraava lainaus on turun yliopiston sivuilta:

"Mitä sosiaalipolitiikka on?

Sosiaalipolitiikkaa ovat ne toimenpiteet, joilla tasoitetaan hyvinvoinnin jakautumista kansalaisryhmien ja ihmisen eri elämänvaiheiden välillä. Yliopistollisena tieteenalana sosiaalipolitiikka tutkii hyvinvoinnissa ilmeneviä puutteita, erilaisia sosiaalisia ongelmia, jotka aiheuttavat hyvinvoinnin vähenemistä sekä toimintaa, jolla hyvinvointia pyritään edistämään."

Päätin joskus syksyllä 2008, että haluan alkaa opiskelemaan sosiaalipolitiikkaa, törmäsin siihen ekaa kertaa kun selailin avoimen yliopiston kursseja. Ilmottauduin jo avoimen yliopiston kurssillekin, mutten kuitenkaan pystynyt menemään sinne, koska pääsin vuorotöihin, joka ei olisi sopinut ollenkaan yhteen opiskelun kanssa. Vuosi sitten tammikuussa selvitin Turkuun vaadittavan pääsykoekirjan ja tilasin sen heti. Sama kirja, Matkalla Nykyaikaan, oli Turun pääsykokeiden lisäksi Helsingissä ja Jyväskylässä, joihin myös hain varalta. Turkuun otettiin sosiaalipolitiikkaan 16 uutta opiskelijaa, muista en ole varma.

Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Vaikka sain kirjan jo tammikuun lopussa, en kuitenkaan saanut aloitettua lukemista.. Silmäilin kirjaa silloin tällöin, mutta pääsykoe tuntui jotenkin tosi kaukaiselta. Huhtikuun alkuun mennessä olin lukenut kirjan kerran läpi, sen jälkeen alkoi lähes päivittäinen kunnollinen lukeminen. Kirjoitin muistiinpanoja, alleviivasin kirjaa, liimasin muistilappuja jääkaapin oveen ja sängyn yläpuolelle, kertailin pikkujuttuja ja panikoin. Kesäkuun alussa oli ekana Helsingin pääsykoe. Päätin vasta aamulla, että menen sinne, enkä amk:n pääsykokeeseen, joka olisi ollut samana päivänä. Onneksi menin, panikoin siellä eniten ja pari päivää myöhemmin olleessa Turun kokeessa olin ihan rentona! Turun kokeen jälkeen oli vielä Jyväskylässä pääsykoe, siellä en jaksanut stressata enää yhtään..

Image and video hosting by TinyPic

Kesäkuun lopulla tuli sitten tulokset, ekana Jyväskylästä. Janne avasi kirjeen kun olin itse sillon Lontoossa, ja kertoi että pääsin sisään pääsykoepistein 60/60, olin hieman yllättynyt, mutta helpottunut. Pari päivää myöhemmin tuli Turun yliopiston tulokset nettiin, heräsin aamulla siihen että olin saanut äitiltä ja kaverilta onnitteluviestit, olin siis päässyt sinnekin! Olin ihan super tyytyväinen ja innoissani.

Elokuun lopussa alkoi opiskelut, aluksi olin ihan sekaisin kaikista sivuaineista, en tiennyt yhtään mitä opiskelisin, millaisia luennot ja tentit olisivat, milloin pitää ilmottautua kurssille ja milloin ei, mikä on tiedekunta, mikä on ainejärjestö jne.. Kaikki selkeni kuitenkin yllättävän helposti. Sosiaalipolitiikka on siis yksi yhteiskuntatieteellisen tiedekunnan aineista, ja valmistun joskus valtiotieteiden maisteriksi. Otin sivuaineeksi sosiologian, josta olen pitänyt paljon. Syksyn alku oli opiskelujen kannalta aika helppo, itselläni lähes kaikki tentit kertyivät joulukuun alkuun.

Image and video hosting by TinyPic

Sosiaalipolitiikalla ja sosiaalityöllä on yhteiset perusopinnot, syksyn aikana opiskeltiin mm. molemmista perusteet johdatuskurssilla ja kurssi nimeltä "Yhteiskunnan muutos, sosiaaliset ongelmat ja sosiaalipolitiikka", joka toteutettiin pääosin netissä ryhmäkeskuteluina, kirjoitettiin ryhmäessee ja nyt työn alla on kurssiin liittyvä yksilöessee. Ensi viikolla aloitan esimerkiksi talous ja sosiaalipolitiikka -kurssin, samoin kun kaikille pakollisen tilastotieteen kurssin ja spss-kurssin, niitä odotan ihan kauhulla.

Tähän asti opiskelut on ollut ihan sellaista kun ajattelinkin. Ainut miinus tulee siitä, että sosiaalipolitiikalla ja sosiaalityöllä on yhteiset perusopinnot. Vaikka se laajentaakin tietoutta ja on ihan hyödyllistä, en itse oikeen pidä niistä sosiaalityön osuuksista, en kuitenkaan koskaan jatkaisi sosiaalityöntekijäksi. Toivon että viiden vuoden päästä valmistuisin valtiotieteiden maisteriksi, yritän pysyä opiskeluissa aikataulussa ja saada sen gradunkin sitten valmiiksi joskus, vaikka ajoittain vähän saamaton olenkin.. En oikeen tiedä mitä nyt vielä kertoisin, joten SAA KYSELLÄ!

P.S Nyt voisin mennä lukemaan tenttiin, tämän kirjoittamin oli hyvää pakoilua lukemisesta..

21 kommenttia:

 1. aaapua, onks meillä jo nyt joku tilastotieteen kurssi ja spss-kurssi :---(?! en ookkaan huomannu/tajunnu taas mitään tommosta, tosin oon niin pihalla muutenki kaikesta että huhu :---D..
  (en oo muistanu sanookaan tyyliin koulussa ku ollaan nähty, et löysin kerran sattumalta tän sun blogin hehe!)

  VastaaPoista
 2. mirka: Joo on! Sinne ois pitänyt ilmottautuu viim. 7.1. Mäkin luulin että se ois joskus ens vuonna vasta, mutta joku onneksi infosi ajoissa :) Sillon kun kävin ilmottautuu niin ei sinne vielä montaa meiän ryhmästä ollut ilmottautunut, eli tuskin oot ainut joka missaa sen..

  Ja oisit sanonu et oot lukenu tätä :D Tiiän että täällä käy muitakin tuttuja stalkkaa jotka ei paljasta itseään.. :DDD

  VastaaPoista
 3. voi ei :--D mäki tosiaan aattelin ettei meil viel mitään tommosia oo enkä oo mistään tajunnu kattoo tollasta! mut täytyy kattoo jos viel pääsis mukaan jotenki :'D kiitos kuitenki tiedosta!

  ja juu, en jotenki muistanu koskaan mainita aiemmin enkä oo kommentoinukaan ennen mitään tänne nyyh :--(! mutta nyt tiiät sitten että mäkin oon yks stalkkaajista :---D

  VastaaPoista
 4. Mihin aikaan sulla on tilastotiedettä ensi viikolla? Mulla meinaan alkaa sama kurssi maanantaina klo 14 ;)

  VastaaPoista
 5. Roosa: mulla on muistaakseni se tilastotiese 12-14 ja spss 14-16.. D: Onkohan sama?

  VastaaPoista
 6. Kuulostais ihan mielenkiintoselta ja varteenotettavalta vaihtoehdolta! Mutta tässä välivuoden aikana olen kyllä alkanut kallistui siihen, että yliopisto ei ehkä ole mun paikka :/

  VastaaPoista
 7. Mikä on spss? :D Moikkaillaan jos törmäillään ;)

  VastaaPoista
 8. Jennakaroliina: harmi, mä ainakin pidän yliopisto-opiskelusta :) Varsinkin siitä akateemisesta vapaudesta!

  Roosa: En oikeen tiiä, joku pakollinen joka liittyy siihen tilastointimenetelmä kurssiin kai :D oon hyvin perillä näistä, mutta kun ei kamalasti nappais!

  VastaaPoista
 9. Onko teidän vuosikurssilla (vaimikäsenytonkaan) yhtään sosionomi (AMK) -tutkinnon suorittaneita? Mietin vaan että onko AMK:sta jatkaminen sosiaalipolitiikkaan yleistä?

  Itse olen sosionomi (AMK) ja mietin jatkoa juurikin sosiaalipolitiikkaa tai sosiologiaan tai juurikin sosiaalityöhön... :)

  VastaaPoista
 10. Ainokas: Meillä ei taida sosiaalipolitiikassa olla ketään amk:sta, mutta mielestäni sosiaalityön puolella on, ihan varma en kyllä ole! Mutta siis käytönnössähän se on ihan mahdollista, ja kaikki mainitsemistasi aloista sopii varmasti hyvin sosionomin opiskelujen jatkoksi, varsinkin sosiaalityö. Suosittelen!

  VastaaPoista
 11. Pääsykokeista. Voisitko antaa vinkkejä: miten luit ja kuinka paljon? Osaatko yhtään sanoa mihin kannataa painottaa eniten? Kirjoititko lukiossa yhteiskuntaopin?
  Ja millainen itse koe oli?

  VastaaPoista
 12. Moikka ! Hain sos.politiikkaan turkuun tänä vuonna, mutta jäin 9. varasijalle. Hyväksyin sitten amk-paikan Salosta. Tunnen muutamia sos.politiikasta valmistuneita jotka kertovat oman alan töiden olevan todella kiven alla. Useat työskentelevät esim. kehitysvammaisten keskusksissa yms. Millaiseen työhön tältä alalta pääsääntöisesti ajautuu? Kun sanotaan että "virastoon" niin, millaiseen ja mitä siellä tekemään? 5-6v koulutuksella ei huvittaisi olla normaali sihteeri :/

  VastaaPoista
 13. Anonyymi: Varasijalta 9 olisi voinut vielä hyvinkin päästä sisään, muistaakseni viime vuonna ainakin turkuun pääsi niitä, jotka pääsivät myös helsinkiin, eli varasijoilta pääsi tosi moni. Oisko peräti vaan 2-3 niistä alkuperäisistä 16 valitusta jäänyt Turkuun. Minä siis yksi niistä.

  Mutta siis. Voin ihan rehellisesti sanoa että mulla ei ole pahemmin tietoa mihin tältä alalta työllistyy. Vaihtoehtoja on paljon. Kaikenlaisiin sosiaalipolitiikkaa/hyvinvointivaltiota koskeviin hommiin kai? KAI :D Siis mähän vaan opiskelen. Työllistymiseen vaikuttaa esim. sivuaineet ymmärtääkseni. Yliopistosta kun valmistuu ei ole mitään tiettyä mihin valmistuu. Sosiaalipolitiikan opiskelijoitsta tulee valtiotieteiden maistereita, sillä pätevyydellä voi hakea moniakin hommia. Sen tiedän että normaaliksi sihteeriksi tuskin joutuu, on niissä virastoissa aika paljon kaikkea muutakin duunia. Eiköhän ne sihteerit ole niitä joilla ei ole sitä koulutusta, tai on alempi koulutus. Ja työllistymismahdollisuudet ovat kuulemma on ihan hyvät, niistä puhuttiin sillon perehdytysviikolla heti.

  http://www.soc.utu.fi/laitokset/sosiaalipolitiikka/opiskelijavalinta/sospol/

  Tuolta näkee kaikkia mihin esimerkiksi voi hakeutua töihin. Itse pystyisin hyvin kuvittelamaan että työskentelisin esimerkiksi asiakasneuvojana tai työvoimaneuvojana tai eläkeasiantuntijana tai vakuutusasiantuntijana tai tai tai.. :D mahdollisuuksia on monia.

  VastaaPoista
 14. Kaunis kiitos vastauksesta ! :) Löysin eilen tän blogin ja oon nyt lukenu varmaa kaikki postaukset... Olin ihan hyper onnellinen ku löysin blogin, jonka kirjottaja on kiinnostunu samoista asioista ku minä (niin muodin ku opiskelun suhteen). Huippua ! Tätä on kiva lukee :)
  Kattelin kans niitä tilastoja, että yli puolet viimevuosina oli päässy varasijoilta. Mutta, AMK voitti tällä kertaa. Oli asunto ja kaikkee Salosta jo plakkarissa. Taidan olla vaan liian laiska muuttaan uudestaan ;--D Kattoo nyt vedänkö AMK loppuun vai oonko ens keväänä taas sos.politiikan pääsykoekirjojen kimpussa.

  VastaaPoista
 15. Mä kyllä suosittelen sosiaalipolitiikkaa, meillä on turussa tosi mukavaa porukkaa ja opiskelukin on tosi antoisaa. Ai sä asut Salossa? Mäkin muutan sinne pian ja olen sieltä kotoisin, et kai satu olee joku puoltuttu tms? Ihan vaan siksi kysyn että tuntuu että Salossa kaikki tuntee toisensa.... ;)

  Ja ihanaaa että tykkäät tästä blogista :)

  VastaaPoista
 16. Ei kun oon Nokialta kotosin, muutin Saloon nyt ku meen tohon AMK:iin syssyllä :) tai siis kohtapuoliin... Oon ihan kujalla täällä, hyvä ku osaan koululle ja takas kämpille :Dd nooh, eiköhän se tästä lutviinnu ku yrittää ettiä sopivia lenkkipolkuja. (keskustassa ei varmaan ihan hirveesti oo?:--D)

  VastaaPoista
 17. Jaaa, ymmärsin että asuit valmiiksi jo salossa.. :)

  Hmmm, lenkkipolkuja ei kyllä ole ihan keskustassa.. Pahkavuoressa on, mutta en kyllä osaa oikeen selittää miten sinne löytää :D

  Kannattaa muuten käydä torilla kahvilla/aamupalalla tms, siellä on pari ihan mahtavaa torikahviota jossa kaikki Salolaiset aina käy :DD

  VastaaPoista
 18. Täytyy ujuttautua niihin sit kahville :D Ellei kielimuuri tuu hirveesti vastaan.. Ihan kiva paikka kuitenki tää Salo ! :) Ei oo ihmistenilmat kaan kovin kaukana (Turku) :--D

  VastaaPoista
 19. Moikka! Olen hakemassa tänä vuonna samalle alalle, kiitos mielenkiintoisesta tekstistä! Olisitko voinut kertoa enemmän siitä, miten paljon luit ja mahdollisesti mitä taktiikkaa käytit? kiitos etukäteen:)

  VastaaPoista
 20. Anonyymi: Oonkohan vastannut tähän tossa yläpuolella? Tuntuu että oon vastannut tähän kysymykseen jo monta kertaa, heh :D

  MUTTA siis, siitä on nyt jo kolme vuotta että enää en ihan tarkkaan muista, mutta siis mielestäni en lukenut kamalan paljon. Luin kirjan läpi muistaakseni 3-4 kertaa. Silleen että ensin silmäilin, sitten kirjoitin muistiinpanoja (eli se oli tooosi hidasta) ja sitten luin vielä kertaalleen muistiinpanojen kanssa ja alleviivailin myös koko ajan. Lopuksi kertailin vaikeimpia kappaleita ja kirjoittelin sellasia pieniä post it-muistilappuja. Niitä oli oikeesti lopulta joka paikassa :DD Niihin kirjoitin siis vaikeimpia yksityiskohtia ja liimailin mm. jääkaapin oveen, sängyn yläpuolelle, vessaan (!) niin niitä sitten näki aina sattumalta :DD Lisäksi kirjoittelin sinne kirjan sivuille vaikeimpia kohtia "omin sanoin", joten mun kirja on tajuttoman sotkunen. Mutta sitä on hauska tälleen jälkeen päin selailla.. Oikeesti ehkä ei olisi tarvinnut noinkaan hyvin opetella pieniä yksityiskohtia.. Mä sain tosi hyvät pisteet pääsykokeesta (Jyväskylän kokeesta täydet pisteet) että uskoisin että vähän vähemmälläkin yksityiskohtien tuntemisella pääsee sisään. Oon kuitenkin ymmärtänyt että suuret kokonaisuudet ainakin Turun kokeessa on tärkeimmät..

  Kannattaa lukea niin miten itsestä parhaimmalta tuntuu. Mä aloin huhtikuun alussa lukemaan "kokopäiväisesti", joka tarkoitti 5-8h päivässä. Tietty välillä luin vähemmän ja oli vapaapäiviä myös. Ennen pääsykoetta panikoin ja luin enemmän, mutta vikat päivät jätin kertailuun ja se oli hyvä. Ei kannata stressata liikaa, kannattaa pitää vapaapäiviä välillä!

  Apua minkä romaanin kirjoitin, laita vaikka mailia jos haluat kuulla lisää! Oon niin innoissani aina kun kuulen että joku hakee opiskelemaan sosiaalipolitiikkaa, kun tuntuu että se on niin tuntematon ala ja aina saa kaikille selitellä mitä se on. Itsehän pidin lukion jälkeen pari välivuotta ja en edes lukion jälkeen tiennyt mitä sospol on. Hyvä opo siis :D

  VastaaPoista
 21. Niin ja alussa kun sanon etten lukenut kamalan paljon, niin tarkoitan määrällisesti. Kannattaa keskittyä lukemisen laatuun sen sivujen ahmimisen sijaan.

  VastaaPoista