perjantai 15. tammikuuta 2010

Lok Lok Lok

Meitä pyydettiin vähän aikaa sitten kertomaan tarkemmin opiskeluistamme ja Riikka kertoi jo sosiaalipolitiikasta. Ajattelin nyt kertoa vähän millaista on opiskella luokanopettajaksi! Jos opiskelujutut ei kiinnosta, kannattaa lopettaa lukeminen tähän.

Minulle ei ole koskaan ollut itsestäänselvyys, että haluan opettajaksi. Itse asiassa en vieläkään tiedä onko se ihan sitä, mitä haluan. Tähän mennessä en kuitenkaan ole keksinyt muutakaan!
Ajattelin hakea opettajankoulutuslaitokselle (tästä eteenpäin OKL) heti kirjoitusten jälkeen, mutta jotenkin se vaan jäi ja pidin kaksi välivuotta. Viime keväänä hain sitten vihdoin ja ykkösenä oli Rauman OKL, luokanopettajankoulutusohjelma. Toisena oli Joensuun yliopisto, lastentarhanopettajankoulutus. Olin aikaisempien vuosien tulosten päätellyt, että noihin kahteen olisi helpoin päästä sisälle. (Siitä pitää mennä mistä aita on matalin..)

Pääsykokeen ensimmäinen vaihe sisälsi kirjallisen kokeen. Materiaali, VAKAVA 2009 (linkistä löytyy lisätietoa tämän vuotisesta kokeesta), ilmestyin muistaakseni huhtikuun alussa. Tilasin materiaalin kirjana, mutta sen voi myös tulostaa tai lukea netissä. Itselle kirja oli paras vaihtoehto, koska tiesin etten pystyisi keskittymään jos luen koneella, eikä tulostusmahdollisuutta ollut. Kirja sisälsi kuusi(?) kasvatustieteellistä artikkelia. Ensi silmäilyllä kirja vaikutti ihan heprealta, mutta sivistyssanakirjaa apuna käyttäen se alkoi pikkuhiljaa selkenemään. Luin materiaalin muistaakseni kolme kertaa läpi ja tein samalla muistiinpanoja.
Itse pääsykoe koitti 13.5. Olin koko päivän ihan panikkissa ja aivoni menivät totaalisesti lukkoon, kun sain koepaparin eteeni. Kysymykset ovat monivalintoja, suurin osa kysymyksistä oli pientä nippelitietoa ja osa kompia. Kaikki pitää siis osata ulkoa, muuten ei pärjää Koe meni mielestäni ihan penkin alle, mutta pääsin kuin pääsinkin jatkoon!

Photobucket
Photobucket
Saatiin tänään haalarit!
 
Pääsykokeen toinen vaihe sisälsi Raumalla puolen tunnin mittaisen haastattelun. Lisäksi olin tehnyt ennakkotehtävän, jossa kerroin itsestäni kaikkea "tarpeellista". Haastattelutilanne oli tuhat kertaa rennompi, mitä olin luullut ja huoneesta poistuessani fiilis oli todella hyvä. En siis ollut kovikaan yllättynyt, kun kesäkuun lopulla tuli postin mukana hyväksymiskirje. Kauemmin blogia seuranneet saattavat muistaa, että pääsin sisälle myös Savonlinnaan (Joensuun OKL), mutta valitsin Rauman. Päätökseen olen ollut erittäin tyytyväinen! Vaikka jouduinkin muuttamaan Turusta Raumalle, on opiskelupaikka ollut sen arvoinen.

Photobucket
Aluksi olin aika pihalla kaikesta
 
Sitten siitä itse alasta..

Pääaineenani on siis kasvatustiede ja minusta valmistuu kasvatustieteen maisteri (ainakin toivottavasti). Koulutus on viisivuotinen ja saan valmiudet toimia luokanopettajana. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että voin opettaa luokkia 1-6 ja minun tulee hallita kaikkia alakoulussa (ei oo enää ala-astetta!!) opetettavia aineita.

Photobucket
Ollaan LOKkeja!

Opiskelu on kaikkea muuta kuin mitä olin luullut. Akateemisesta vapaudesta ei ole tietoakaan meidän laitoksella! Meidän vuosikurssimme on jaettu kolmeen eri ryhmään ja viikoittain vaihtuvat lukujärjestykset löytyy aina netistä. 
Pääaineen lisäksi on kieli- ja viestintäopintoja, perusopetuksessa opetettavia aineita sekä sivuaineita. 
Nuo perusopetuksessa opetettavat aineet ovat siis kaikkea mahdollista puutöistä matematikkaan. Tällä hetkellä meillä on esimerkiksi kemiaa/fysiikkaa, maantietoa, teknisitä työtä, musiikkiliikuntaa ja pianonsoittoa.
Opiskelut jakautuu luentoihin ja demoihin. Demoilla on melkein aina 100% läsnäolopakko, eli jos on esim. kipeä, joutuu tekemään korvaavia tehtäviä tai menemään toisen ryhmän demolle. Tosin jotkut opettajat ovat joustavia korvaamisten suhteen. Yleinen sääntö kuitenkin on, että demoille tullaan aina. 

Sivuaineet alkavat vasta toisena vuotena ja ne määrittävät aika pitkälle sen, mihin aineeseen "erikoistumme". Olen ajatellut ottaa sivuaineeksi liikunnan, josta lukisin perus- ja aineopinnot. Siten saisin myös likkunnan aineenopettajan pätevyyden ja voisin opettaa sitä yläasteella. Toiseksi sivuaineeksi ajattelin terveystietoa, mutta saa nyt nähdä miten käy..
Opetusharjoittelu tulee meillä vasta toisen vuoden keväänä. Tämä on mielestäni tosi huono juttu, sillä kaikkea ei todellakaan voi oppia kirjasta! Ja yleensä tällä alalla se todellisuus on aivan muuta mitä kirjoissa lukee..


Loppuun haluan vielä rikkoa yhden stereotypian. Kaikki luokanopettajat eivät todellakaan ole nutturapäisiä, vekkihameisia ja silmälasipäisiä naisia! Ainoa mikä pitää paikkansa, on tuo viimeinen. Suurin osa opiskelijoista on naisia, meidän ryhmässä ei ole yhtään poikaa ja koko LOK1 ryhmässä taitaa olla alle kymmenen. Myöskään se ei pidä paikkaansa, että alalle hakee kaikki "kiltit" tytöt, jotka ovat hyviä kaikessa.. Itse ainakin rikon tämän stereotypian!


Photobucket
Photobucket
"Sempunmäki"

En tiedä, mitä muuta kertoisin. Jos jotain jäi epäselväksi, niin kysykää! Sen voin kertoa, että oon ainakin tykännyt opiskeluista ja oon oppinut uusia asioita paljon. (mm. huovuttaminen, pianonsoiton alkeet..) Toki on juttujakin joista en pidä, kuten vaikka tulevat 5h:n puutyöndemot ;) Toivon todellakin etten joudu ikinä opettaman teknistätyötä, olisi noloa kun lapset osaisivat opea paremmin..

9 kommenttia:

 1. Heip!

  Kiva kun postasitte noista opiskelujutuista! Tässäpä kysymyksiä, toivottavasti ehdit vastailla:)

  Sut siis hyväksyttiin myös Savonlinnaan. Kertoisitko jotain siitäkin soveltuvuuskokeesta?

  Entä oliko sulla ketään tuttuja siellä Raumalla etukäteen vai tutustuitko kavereihin vasta koulun alkaessa.

  Mitä pidät Raumasta opiskelukaupunkina?

  Sellainenkin kiinnostaisi kuulla, et millä kielellä ne teidän opiskelumateriaalit on? Tai siis onko kirjat sun muut yleisesti ihan suomeksi vai enkuks? Ja mitä luulet, kuinka hyvä kielitaito pitää olla pärjätäkseen siellä?

  Kiitos vastauksesta!:)

  VastaaPoista
 2. Anonyymi: Savonlinnaan hain lastentarhanopeksi. Sinne ei pitänyt tehdä mitään ennakkotehtävää, piti vain ilmestyä paikalle. Ensin oli ryhmätehtävä. Meidän tehtävänä oli neljän hengen ryhmissä suunnitella leikki luokkahuoneeseen. En muista tarkalleen ohjeita, mutta sen tuli olla opettava ja paikkana oli taikametsä tai muu sellainen. Aika tarkat ohjeet sai siellä paikanpäällä!
  Ryhmätehtävän jälkeen oli yksilöhaastattelu, joka kesti n.10-15min.

  Tiesin muutaman ihmisen täältä Raumalta, mutta ketään kavereita ei ollut. Kaikkiin siis olen tutustunut koulun alettua. Meillä on ainakin tosi hyvä ryhmähenki, samoin koko koulussa on tosi hyvä yhteishenki. Ihmisiin siis tulee tutustuttua melkein automaattisesti, enkä tiedä kenenkään jääneen yksin! :) Pienen koulun etuja..
  Rauma on pieni, mutta ihan kiva kaupunki. Kaikki on melkein kävelymatkan päässä toisistaan. Vuokrat täällä on pieneksi kaupungiksi ihmeen korkeat. (Ainakin yksiön vuokra..) Opiskelijabileitä on melkein viikottain jos ne kiinnostaa :D

  Meillä on ainakin tähän saakka ollut kaikki opiskelumateriaalit suomenkielellä. Kuulemma myöhemmin tulee englanninkielisiä tenttikirjoja. (Niistäkin saattaa hyvällä tuurilla löytyä suomenkielinen kopio.. ;))
  Pääsykokeessa ei mitattu kielitaitoa mitenkään, eikä esimerkiksi ekana vuotena ole vieraita kieliä. Tokalla tulee enkku ja kolmosella ruotsi. (Tai toisin päin:D)
  Uskoisin, että vähän heikommallakin kielitaidolla pärjää. Perusjutut tulee tietty hallita, jotta osaa sitten "opettaa". Käyttännössä kaikki ei kuitenkaan joudu tulevissa työpaikoissa kieliä opettamaan, sillä niihin on aika usein omat opet. En siis usko, että hieman heikompi kielitaito estää toimimasta hyvänä opena.
  Pakko mainita, että itse oon ainakin aika surkea enkussa ja ruotsia en ole puhunut/lukenut/kirjoittanut sen jälkeen kun luin sitä ylppäreihin :D

  Anonyymi: Kiva jos tykkäsit!

  VastaaPoista
 3. kiitos molemmista opiskelupostauksista, oli kiva lukea!

  VastaaPoista
 4. Mä oon ite hakemassa nyt ens keväänä luokanopettajakoulutukseen ja vähän jänskättää, että miten ne pääsykokeet jne tulee menemään, koska mä en oo kamalan nopee oppimaan ja se reilu kuukaus mikä siinä on aikaa lukea tuntuu tosi lyhyeltä ajalta! :D ehkä se siitä. Pitänee muuttaa kirjastoon. :D

  Ja tosta "puukässästä" vielä, että mä ite olin 3-6lk ja 7lk teknisessä työssä, joten se ei tuu mulle ainakaan olemaan kamala ongelma :D hha. Nykyään lähinnä mietin, että mitä hittoa ajattelin valitessani teknisen työn tekstiilityön sijaan. :D

  VastaaPoista
 5. Hei! Löysin juttusi luokanopettajakoulutuksesta, nyt kun pääsin itsekin sitä opiskelemaan Oulun yliopistoon.

  En ole käynyt lukiota, koska peruskoulun lopussa ajattelin että haluan vain valmistua helposti ja nopeasti. Opiskelin sitten kokiksi ;) Nyt vuosia myöhemmin olen taas innostunut opiskelusta. Kielet ovat kuitenkin olleet minulle aina heikko kohta. Niidenkin kanssa olen kuitenkin valmis työskentelemään.

  Haluaisin kysyä että millaista yliopistossa on opiskella esimerkiksi kieliä tai matematiikkaa? Fysiikkaa ja kemiaa? Meillä kun niitä aineita ammatillisessa perustutkinnossa käytiin niin vähän, ja sekin vähä ensimmäisen ja toisen vuoden aikana.

  VastaaPoista
 6. Eve: Onnea sisäänpääsystä :>

  Luokanopettajan tulee käydä monialaiset opinnot, joihin sisältyy kaikki alakoulussa opetettavat aineet. Eli siis myös matikka ja FyKe. Mutta kuten varmaan tiedät, alakoulussa käydään nämä aineet hyvin pintapuolisesti läpi, joten ei yliopistossakaan kauhean "pitkälle" menty. Oma mielipide on siis, että helppoa oli! Jos ei osaa, kirjoista on helppo opiskella. Asiat ovat siis ihan perusjuttuja, ainoastaan matikan tokassa kurssissa oli jotakin vaikeampaa, sellaista lukion lyhyen matikan vaikeimpia juttuja.
  Uskon kuitenkin, että tuut selviämään. Se matikan, fysiikan ja kemian opiskelu on kuitenkin niiin pieni juttu tällä alalla.

  Tuhannesti tsemppiä opiskeluihin :)

  VastaaPoista
 7. Kertoisitko lisää ennakkotehtävästä ja itse haastattelusta? Mitä ennakkotehtävään piti kirjoittaa? Minkälaisia kysymyksiä haastattelussa tuli vastaan?

  VastaaPoista
 8. Myös minua kiinnostaa, että mitä haastattelussa kysyttiin? Raumalle olen hakemassa.

  VastaaPoista